Ce scumpiri aduce 1 aprilie: acciza suplimentara la carburanti intra in actiune, gazele naturale si tigarile se scumpesc din nou. In prima zi a lunii aprilie intra in vigoare o serie de normative care aduc scumpiri din cresterea accizelor si din aplicarea calendarului de liberalizare la pretul gazelor. De asemenea, contribuabilii nu mai beneficiaza de la 1 aprilie de bonificatii la plata impozitelor si taxelor locale. Ca in fiecare an, data de 1 aprilie este prevazuta ca termen de intrare in vigoare a unor legi, ordonante, hotarari si acte normative care schimba viata economica (si nu numai) a romanilor. Ziarul Adevarul va prezinta o trecere in revista a acestor schimbari in plan economic.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Interviu cu Joseph Daul, presedintele Partidului Popular European: Europa nu vrea sa anexeze Ucraina. Joseph Daul, presedintele Partidului Popular European (PPE), 67 de ani, le sugereaza partidelor de centru-dreapta din Romania sa nu se atace reciproc, fiindca scopul lor comun este "sa-i combata" pe socialisti. Faramitarea dreptei autohtone nu-l mira, pe de alta parte, pe seful popularilor europeni, fiindca "asa a fost mereu viata politica si in Franta, si in Italia, si in Romania". Pe de alta parte, Daul spune ca sanctiunile impotriva Rusiei "trebuie intarite", daca "nu se intampla nimic". La intrebarea daca oferirea unui orizont de asteptare din partea UE ar fi evitat criza ucraineana, Daul raspunde ca "Europa nu vrea sa anexeze Ucraina". Un interviu cu presedintele PPE in Romania Libera.

Lista celor 7 firma tinute "la secret", care spun cat costa vilele RA-APPS. Cum raspund la intrebarea: cine a evaluat sediul PSD de trei ori sub pretul pietei? Afacerea prin care PSD si-au cumparat in decembrie de la stat sediul central la un pret de cel putin 2,5 mai mic decat cel al pietei este protejata de Regia Protocolului de Stat. Astfel RA-APPS tine secret numele firmei de evaluare, invocand "clauze de confidentialitate". Mai mult, Regia Protocolului de Stat face evaluari pentru vanzarea imobilelor de protocol cu 7 evaluatori, selectati in baza unei cereri de oferta. O investigatie a ziarului Gandul.

UE a riscat ca sa poata apara Moldova de tancurile rusesti. "Republica Moldova este mai aproape decat crede de UE si ar putea obtine o perspectiva de aderare la UE mai devreme decat se asteapta". Este declaratia facuta de premierul Poloniei, Donald Tusk, aflat vineri intr-o vizita oficiala in Republica Moldova. El a mentionat ca "UE si-a asumat riscul de a grabi parcursul european al Moldovei" si si-a exprimat speranta ca autoritatile de la Chisinau nu vor ceda in fata presiunilor din exterior. Potrivit lui Donald Tusk, liberalizarea rapida a regimului de vize pentru cetatenii moldoveni (mai 2014) si semnarea mai devreme decat se anuntase a Acordului de Asociere Republica Moldova - UE (in iunie 2014) sunt actiuni menite sa accelereze continuarea parcursului european al Moldovei. Integral pe Deutsche Welle.

Reportaj in satul cu 29 de biserici. Parintele Nicolae: "Pentru mine si pentru satul Valea Plopului, Ceausescu a murit definitiv". Mi se pare normal sa ramai bouche bee, auzind ca intr-un sat din Romania, in care traiesc vreo 900 de suflete, s-au strans la un loc, nici mai mult nici mai putin de 26 de biserici. Ba, ca de fapt, cu toate, "sunt 28 si acuma se construieste a 29-a". Ca sa ajungi in Valea Plopului, cand vii dinspre Valenii de Munte, faci dreapta, din sosea, si cobori glont pe strada Odaie, pana in centru, printre doua biserici vecine: "Sf. Imparati Constantin si Elena" si "Sf. Haralambie". Aici, in centru, te opresti ca sa-ti mai tragi sufletul si sa te-nchini la Dumnezeu, drept multumire c-ai ajuns intreg in poarta bisericii "Sf. Gheorghe". O cladire alba, frumoasa, strajuita de brazi zvelti si doua troite din lemn sculptat si lacuit. Un reportaj Gandul.

Incepe cearta intre UDMR si PSD. Lansarea oficiala a candidatilor UDMR pentru Parlamentul European a adus, din nou, in discutie delicatul subiect al autonomiei maghiarilor din Ardeal, fapt care a starnit riposta colegilor de guvernare ai Uniunii. Europarlamentarul Csaba Sogor, numarul doi pe lista UDMR la PE, dupa Iuliu Winkler, a avut un discurs provocator la adresa romanilor. Problema autonomiei a fost adusa in discutie si de Vincze Lorant, numarul trei pe lista UDMR la europarlamentare si totodata cotat cu sanse destul de mari pentru a prinde un fotoliu de eurodeputat. Acesta a afirmat ca "autonomiile din Europa vor fi impamantenite si in Ardeal". Declaratiile candidatilor UDMR cu sanse reale de a ajunge la Bruxelles nu au ramas fara ecou in tabara colegilor de guvernare. Continuarea pe Adevarul.ro.

PNL si PDL fac aliante la nivel local. Daca la inceput ambele partide respingeau ideea unei colaborari, fragmentarea de pe Dreapta si ascensiunea PSD, a determinat PNL si PDL sa incheie aliante la nivel local. Scopul PDL este acela de a izola PMP pe Dreapta. Pentru a face fata asaltului PSD din teritoriu si pentru a le acorda satisfactie liberalilor care si-au pierdut functiile, urmare a iesirii de la guvernare, liderii PNL au decis sa deschida negocierile cu PDL la nivel local, mai ales pentru majoritatile din consiliile locale si judetene. Potrivit unor surse citate de EvZ, judetele in care liberalii au devenit prietenosi cu democrat-liberalii sunt Buzau, Sibiu, Hunedoara, Prahova, Suceava, Botosani, Bacau si Timisoara.

Militarul ucis in Afganistan scapase in 2010 dintr-o alta explozie. Subofiterul ucis ieri de teroristii din Afganistan a mai vazut o data moartea cu ochii. In 2010, credea ca a primit de la Cel de Sus a doua viata. Dupa ce a primit vestea mortii sale, sotia sa a fost internata, in stare de soc. Cei doi au o fetita de doi ani. Plutonierul Claudiu Constantin Vulpoiu (41 de ani) este primul militar roman ucis in urma unui atac direct al talibanilor impotriva soldatilor romani. Pana acum, ceilalti 24 de ostasi cazuti in Afganistan au fost victimele unor mine sau dispozitive explozibile, peste care au trecut, scrie EVZ.

E oficial: Providerii de internet vor putea bloca accesul la torrente. Providerii de internet din Europa vor putea fi fortati sa blocheze accesul la site-uri care contin fisiere asupra carora nu exista drepturi de autor, cum sunt torrentele. Astfel, instantele europene vor primi drepturi sporite in a forta firmele care furnizeaza servicii de internet sa blocheze accesul clientilor la aceste site-uri. Curtea Europeana a decis ca site-urile care distribuie continut piratat pot fi blocate de catre provideri, scrie broadbandnews.com, citat de Capital.