Mesajul transmis Romaniei de ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov: "Daca exista o dorinta din partea autoritatilor romane sa continuam, o putem face fara ezitari". Intr-una din salile Ambasadei Rusiei de pe bulevardul Kiseleff din Bucuresti, am asistat, marti, la o altfel de lectie de istorie. Una care este citita astazi la jurnalele de stiri difuzate pe teritoriul Federatiei Ruse si care maine va fi predata, probabil, in scolile din aceasta tara, in timpul orelor care vorbesc despre desfasurarea evenimentelor din zilele noastre. Din versiunea de la Moscova a capitolului "Crimeea 2014" lipsesc doua cuvinte cheie: "interventie" si "anexare". "Anexare? Acest cuvant este sters", imi spune, zambind, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, scrie Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Politistul fara permis a fost prins cand vroia sa-l conduca pe Ponta la aeroport. Caz unic in istoria Politiei Romane. Augustin Capilnas, un absolvent de Teologie devenit ofiter, a lucrat noua ani la Rutiera si a condus masina de serviciu avand o copie xerox in loc de permis. Evenimentul zilei a aflat ca inainte cu o zi ca Directia Control Intern a IGPR sa demareze ancheta in acest caz, echipajele Serviciului Misiuni Speciale si Autostrazi , unde se mutase ofiterul Augustin Capilnas, au insotit, pe 27 februarie, coloana oficiala a premierului Victor Ponta la aeroport. Colegii ofiterului ne-au spus ca, impreuna cu alti colegi, Capilnas se pregatea de plecarea in misiune si, atunci, a fost verificat. In acea zi, primul ministru tocmai pleca intr-o vizita la Roma, scrie EVZ.

Noile taxe, pretul pe care il platim pentru masurile populiste. Romanii ar putea ramane, de anul viitor, fara TVA redus la piine si produse de panificatie, daca analize facute in acest an vor indica ca aceasta masura nu a fost eficienta, arata Guvernul intr-un document trimis FMI. Guvernul promite public romanilor un lucru insa se angajeaza la altceva in fata Fondului Monetar International (FMI) in documentele oficiale trimise acestuia. Pe masura ce opinia publica a dat dovada de o impotrivire din ce in ce mai mare fata de plata accizei suplimentare de 7 eurocenti la litrul de carburant, oficialii au insistat ca banii vor alimenta construirea de autostrazi din Romania in urmatorii ani, scrie Romania libera.

Ceferistii suiera asupra Guvernului: cer si ei acciza inapoi. Reprezentantii companiilor de transport pe calea ferata acuza Guvernul de discriminare, pentru ca va returna doar transportatorilor rutieri o parte din acciza suplimentara pe carburanti si ameninta cu scumpiri. Dupa ce Guvernul a anuntat ca va rambursa transportatorilor rutieri 4 eurocenti din acciza 7 de eurocenti pe litru de carburanti si va majora subventia pe motorina utilizata in agricultura, companiile de transport pe calea ferata sustin ca masura este discriminatorie si afecteaza competitia pe piata de profil. Aflam cu surprindere ca deja s-au facut demersuri pentru returnarea partiala a taxei pe carburant numai pentru transportatorii rutieri, nu si pentru cei feroviari...", scrie Adevarul.

Surpriza din calculele bugetare ale Guvernului. Care este in realitate efectul taxei de stalp. Cele mai afectate 25 de companii vor varsa la bugetul statului 1,1 miliarde de lei pentru "taxa pe stalp", de doua ori mai mult decat estimarile Guvernului privind impactul total al masurii. Normele metodologice pentru aplicarea noului impozit se lasa in continuare asteptate, spre nemultumirea mediului privat care isi poate doar estima cheltuielile suplimentare, dar si a agricultorilor care nu stiu daca statul le va taxa sistemele de irigatii sau de canal. Intre cele mai afectate companii sunt Hidroelectrica, Transelectrica, Nuclearelectrica, Petrom si Transgaz. Deocamdata, Guvernul lucreaza la normele metodologice luand in calcul si introducerea unor exceptii care in ordonanta in vigoare nu exista, scrie Gandul.

Experiment. Riscurile la care va expuneti in momentul in care va conectati la o retea gratuita de internet. Internetul oferit gratuit in spatiile publice poate fi extrem de periculos, pentru ca datele din telefoane sau tablete sunt usor de furat. Specialistii avertizeaza ca informatiile sunt expuse unor atacuri cibernetice, chiar daca nu folosim telefonul, ci doar este conectat la reteaua WI-FI. Daca au aceste date, hackerii ne pot accesa foarte usor email-ul si conturile bancare de pe retelele de socializare. Odata ce v-ati conectat la o retea publica gratutita de internet oricine poate sa vada ce site-uri accesati, datele personale si chiar parolele unor conturi pe care sunteti deja logat, scrie StirileProTv.

Cine ar putea carmi pe viitor nava romaneasca? Trupele rusesti necesare unei invazii continua sa fie masate la frontierele ucrainene, releva surse NATO. Prin urmare, Putin a mintit din nou. Dar oare cine l-a mai crezut? Si cine ar putea conduce, pe viitor, Romania? Pe firmamentul democratiei si independentei romanesti s-au adunat nori negri. Sunt nori grei, de furtuna, pe cerul Marii Negre. S-au strans, de asemenea, pe bolta Mediteranei. S-au colectat periculos coloane de cenusa vulcanica totalitara intunecand soarele Europei de la Moscova pana la Istanbul, din Pakistan, Afganistran, Iran si pana in Orientul Apropiat si nordul Africii. Ele plaseaza Romania intr-o situatie politica de tot precara, scrie Deutsche Welle.

Cinci romani au fost salvati de ungurul Levente, omorat in bataie de opt interlopi. Agentul de paza, de 37 de ani, din Oradea ucis in bataie de opt barbati pusi pe scandal a salvat cinci vieti, dupa ce medicii au primit acordul familiei pentru a recolta organele tanarului. Ambii rinichi si pancreasul lui Ozsvath Oszkar Levente au ajuns la Cluj, in timp ce corneea si ficatul au fost duse la Bucuresti. Zborul spre Oradea pentru prelevarea organelor s-a facut cu o aeronava SMURD cu dotari de inalt nivel, pusa la dispozitie de Ministerul Afacerilor Interne, in urma unei solicitari de ultima ora venite de la Agentia Nationala de Transplant. Pilotul care s-a aflat la mansa avionului care a adus organele in Bucuresti, capitanul comandor Emil Olteanu, are peste 20 de ani de experienta si sute de ore de zbor pe avioane militare, scrie Adevarul.

Transportatorii incaseaza milioane de lei prin decontarea in fals a tichetelor pentru pensionari. Patronii firmei care au mituit-o cu rochii pe directoarea de la Autoritatea Rutiera Romana, pentru a castiga cele mai bune trasee din Cluj, au obtinut 1, 7 milioane de lei de la stat, prin decontarea ilegala a mii de bilete de calatorie, fara a avea documente justificative. Curtea de Conturi a Romaniei a descoperit, in urma unui control derulat la o societate din Cluj Napoca, Fany SRL, grave nereguli privind decontarea biletelor de calatorie pentru pensionari. Fany a incasat, la o singura decontare, suma de 1,7 milioane de lei, adica aproape 400.000 de euro. Patronii firmei, sotii Olezia si Stefan Cadar, sunt arestati intr-un scandal de coruptie care vizeaza trucarea licentelor de transport, scrie EVZ.

Cadou de campanie pentru baronii locali. O serie de judete vor primi, gratuit, benzina si motorina din rezerva de stat, potrivit unei legi votate de Parlament. Explicatia: judetele respective au fost afectate de zapada acum cateva luni de zile. Executivul va scoate combustibil din rezerva de stat si il va distribui autoritatilor locale care au fost sub cod galben, portocaliu sau rosu in lunile ianuarie si februarie, dar si Ministerului Apararii si Ministerului de Interne, potrivit unei legi votate de Camera Deputatilor, for decizional. Cantitatile de combustibil care vor fi acordate autoritatilor publice locale ca "ajutoare umanitare interne de urgenta" vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, si al ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, scrie Romania libera.