Saptamana nebuna a politicienilor. Rafuieli la varf si saptamana asta in politica romaneasca, intre adversari traditionali, cum ar fi Basescu si Ponta sau Nicusor Constantinescu si DNA. Din alt film, presedintele Camerei Deputatilor si-a dezvaluit, relaxat, gusturile literare. Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor: "Il stiti pe Paulo Coelho? Io-s fan! (...) O carte o am tot timpul cu mine in geanta". "Scrisoarea de la presedinte este a mea, personala; memoria mea institutionala va tine cont de ea", noteazaEVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Studiu. Asistentele sunt "reginele" spagii din sistemul sanitar. Topul celor carora romanii le dau mita. Ministerul Sanatatii este institutia medicala in care romanii au cea mai mica incredere, arata studiul Confido, lansat vineri de Institutul Aspen Romania. La polul opus in topul increderii se numara SMURD (83%), spitalele private (74%) si serviciile de ambulanta (60%). Aceeasi cercetare arata ca romanii au oferit in ultimele luni spaga personalului medical care, in opinia lor, ar trebui remunerat in functie de evaluarile pacientilor. Spre exemplu, cu ocazia ultimei vizite facute la medic, 38% din romani au oferit recompense financiare medicilor specialisti care i-au consultat, in timp ce 23% din pacienti au apelat la stimulente financiare in cazul marii chirurgii, noteazaAdevarul.

Drumul european al Moldovei, plin de provocari separatiste. Premierul moldovean Iurie Leanca a anuntat ca Republica Moldova ar putea depune dosarul de candidat la aderarea la UE in 2015, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga. Chisinaul mizeaza pe faptul ca va adera la UE in 2019, cand Romania va detine presedintia Uniunii Europene. Declaratia premierului a fost reieterata vineri si de seful statului Nicolae Timofti, la intrevederea cu cu ministrul de Externe al Finlandei, Erkka Tuomioja, scrieDeutsche Welle.

Romania, prima tara a Estului aliata a Vestului.Povestea aderarii la NATO. Romania a fost prima tara din fostul bloc sovietic din Europa de Este care a deschis relatii diplomatice cu NATO si care apoi, in 1994, a devenit membru al Parteneriatului Pentru Pace. Sperantele au fost mari si aderarea la NATO a devenit obiectivul major al tuturor oamenilor politici, insa un prim termen a fost ratat in 1997. Lumea a intrat intr-o noua era a amenintarilor la adresa securitatii dupa atentatele din Statele Unite, din 11 septembrie 2001. Terorismul a luat locul amenintarilor clasice, iar Romania a devenit in 2004 membru cu drepturi depline al celei mai importante organizatii militare mondiale implicate in lupta imporiva terorismului, relateazaDigi24.

Romanii ar vrea pastile noi numai daca se dovedesc eficiente. Peste jumatate dintre romani considera oportuna introducerea de medicamente noi pe lista de compensate, insa aceasta ar trebui sa fie conditionata de oferirea lor in mod gratuit de producator, pe o perioada de pana la un an, potrivit unui studiu prezentat in cadrul evenimentului Bucharest Forum/Healthcare. Totodata, 56% din repondenti sunt de parere ca decontarea medicamentelor de catre sistemul de asigurari ar trebui facuta numai in momentul in care tratamentul isi demonstreaza eficienta terapeutica. In ultimele trei luni, doar 6% din repondenti au beneficiat de medicamente compensate integral, restul de 94% declarand ca au achitat diverse sume pentru a beneficia de tratament, scrieEVZ.

Studiu: Europa pierde statutul de campion in reducerea poluarii, iar investitiile sale in energie curata au scazut spectaculos. Europa si-a redus substantial emisiile de gaze de sera si tintele pentru 2020 vor fi atinse indiscutabil, dar acest lucru se datoreaza in mare masura performantelor economice slabe din ultimii ani, potrivit "Benchmarking Working Europe 2014", al ETUI, publicata luna aceasta, la Bruxelles. Pe de alta parte, investitiile europene in energia din surse regenerabile s-au prabusit spectaculos, in 2013, mai arata studiul. Aceste doua trenduri ii retrag Europei statutul de lider (autoproclamat) in materie de mediu- ea nu mai este nici campionul reducerii poluarii, si nici cel mai mare investitor in energia verde, noteazaCursdeguvernare.ro.

Putin, Hitler si comparatiile. Exista un "nou pact ruso-german asupra Estului Europei', dupa cum scrie Valentin Naumescu? Si cum se articuleaza unele din cele mai profunde dedesubturi ale crizei ucrainene din perspectiva germanilor si esteuropenilor? Oare cum s-ar impaca prezumtivul "nou pact ruso-german", daca ar exista, cu declaratia fara echivoc a Angelei Merkel, potrivit careia anexarea Crimeei e o "foarte clara incalcare a dreptului international"? Dar cu actuala disputa politica ruso-germana privind comparatiile dintre Hitler si Putin pe care Moscova sustine oficial ca le-ar fi facut, in mod "provocator", ministrul german de finante, Wolfgang Schauble?, scrieDeutsche Welle.

Cetate misterioasa, gasita in Moldova cu Google Earth si lasere. Tehnologiile din viitor care dezvaluie trecutul romanilor.La cateva minute de Iasi, arheologii au facut una dintre cele mai enigmatice descoperiri din tara noastra. O cetate intinsa pe 40 de hectare, cat un sat din zilele noastre. Cine a construit-o aceasta cetate imensa, de zeci de ori mai intinsa decat Castelul Huniazilor ori Cetatea Neamt? Arheologii nu au inca un raspuns, in schimb au multe semne de intrebare. Mai ales ca descoperirea nu a fost facuta cu ajutorul metodelor traditionale ale arheologilor, ci al unei aplicatii accesibile oricui are un calculator: Google Earth. Daca priviti cu atentie in zona de dealuri dintre comunele iesene Scobinti si Ceplenita, o puteti vedea, la fel cum au facut si arheologii, noteazastirileprotv.ro.