"Cine e urmatorul?" Sub presiunea procurorilor DNA, sefii locali ai PSD vin marti la Bucuresti sa-i ceara lui Ponta solidaritate pana la capat. Sub presiunea procurorilor DNA, liderii locali ai PSD traiesc in aceste zile periculos. "Cine e urmatorul?" se intreaba baronii locali, fapt confirmat de unul dintre acestia: "Si eu am aflat ca sunt pe o lista a celor care urmeaza sa fie anchetati". Premierul Ponta se intalneste marti cu mai multi lideri din teritoriu la Palatul Parlamentului pentru a discuta despre problemele pe care acestia le au cu justitia, dar si cele legate de subfinantarea proiectelor locale. Liderii din teritoriu promit sa obtina scoruri record la alegerile europarlamentare daca cele doua doleante le sunt indeplinite de premier, scrie Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Comisia Europeana il contrazice pe Dragnea: Legislatia referitoare la incompatibili nu trebuie modificata. Liderii PSD au incercat sa obtina sprijinul Comisiei Europene pentru modificarea legislatiei privind alesii locali incompatibili. Dupa o prima reusita partiala, planurile vicepremierului Liviu Dragnea au fost date peste cap. Daca dintr-o prima scrisoare se intelegea ca oficialii europeni ar putea accepta unele modificari, a doua scrisoare lamureste situatia. "Comisia in niciun fel nu sugereaza vreo schimbare in regulile referitoare la incompatibilitate sau in modul de aplicarea al lor si recunoastem rolul acestora in prevenirea coruptiei", este concluzia finala a mesajului de la Comisia Europeana, potrivit Romania libera.

Ziua in care am trait din gunoiul tau. Cu un carut si un imens sac de rafie dupa mine si imbracat cu un tricou marca "Vanghelie" am fost, pentru o zi, gunoier independent. Trebuie sa recunosc, de la bun inceput, ca o ciudata afinitate fata de gunoaie "zacea" in mine de cam mult timp. In copilarie, mi-am construit primul robot din tot felul de fierotanii, table si sticle aruncate la marginea padurii. Aventurile mele dubioase printre deseuri nu au starnit, initial, o puternica impotrivire din partea parintilor. Fratele meu, cu sapte ani mai mare si crescut la bloc, ii obisnuise cu umilinta: primul copil al unei familii intemeiate de o invatatoarea si un ofiter putea fi vazut, adesea, facand adevarate scufundari in pubela, scrie Yahoo News.

A fost sau n-a fost Romania granarul Europei? Cum se masluiau in comunism productiile pentru planul cincinal si unde ajungeau cerealele de la noi. Intre goana pentru export si propaganda comunista, productiile raportate pe vremea lui Ceausescu ajungeau sa depaseasca, in cifre, chiar si recordurile mondiale. Totusi, era Romania cu adevarat granarul Europei? Si daca da, cu ce pret? Unii oameni spun ca statisticile erau complet modificate, in timp ce altii isi amintesc cu ce eforturi se atingeau planurile. Judetul Olt s-a numarat printre judetele fruntase ale tarii inainte de 1989 in privinta contributiei la economia nationala, scrie Adevarul.

Romania se pregateste de ce e mai rau. Ce se intampla daca Rusia opreste robinetul pentru vecinii nostri din nord. Daca Moscova inchide robinetul de gaz pentru vecinii nostri din nord, atunci trebuie sa consumam din depozitele pe care le avem, dar si sa inchidem mai multe combinate. Problema este ca nu vom rezista foarte mult, spune ministrul energiei, care anunta ca, desi Ucraina ne-a cerut gaze naturale si noua, nu avem cum sa exportam. Ucraina cere ajutorul vecinilor dupa ce Gazprom, uriasa companie de stat ruseasca, a majorat pretul gazelor livrate cu 80% in doua saptamani, scrie StirileProTv.

Sarac in acte, putred de bogat in realitate. Cum si-a ascuns averea baronul de la Mehedinti. In spatele saraciei afisate de presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, cercetat in stare de arest preventiv pentru fapte de coruptie, stau afaceri de multe milioane. Pentru reusita acestora, Adrian Duicu si-a folosit din plin influenta politica, chiar si atunci cand se afla in conflict de interese. Presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu, s-a prezentat, in declaratiile de avere, drept un personaj cu venituri modeste, care aproape ca traieste de pe azi pe maine si mai ca rupe de la gura copiilor pentru a sponsoriza PSD-ul, scrie EVZ.

Pretul coruptiei: cu banii recuperati din ultimele dosare s-ar putea construi un spital. Cele mai rezonante dosare penale din ultimele luni, unele finalizate, altele in desfasurare, cumuleaza prejudicii totale produse statului de aproape 100 de milioane de euro. Daca statul ar recupera acesti bani, ar putea construi fie un spital judetean de urgenta, fie 100 de camine culturale sau 58 de blocuri de locuinte pentru tineri. Anchetele penale care se desfasoara in ultima perioada impotriva unor politicieni, baroni locali sau alti oameni cu greutate in societatea romaneasca au si o importanta componenta economica, scrie Romania libera.

Republica Populara Donetk. Trei dintre orasele importante ale Ucrainei au fost, in ultimele ore, scena unor incidente ce amintesc de inceputurile crizei din Crimeea: institutiile publice din Harkov, Donetk si Lugansk au fost ocupate de activisti pro-rusi. Daca la Harkov "cladirile publice au fost golite de separatisti", dupa cum a anuntat ministrul interimar de Interne Arsen Avakov, la Donetk, din dosul baricadelor improvizate, protestatarii au cerut o "republica populara suverana si independenta". Un referendum local ar urma sa aiba loc pana cel tarziu la 11 mai - si, pana atunci, in cazul unei "agresiuni ucrainene", separatistii spera intr-o interventie a trupelor pacificatoare ruse, scrie Deutsche Welle.

Galatenii fenteaza acciza lui Ponta: cumpara benzina mai ieftina din Moldova. Ei trec vama din Galati in Giurgiulesti unde, chiar aproape de granita, se gasesc trei benzinarii cu preturi mult mai mici. Astfel, cea mai ieftina benzina care poate fi cumparata in Moldova, aproape de Galati, este la o statie Lukoil, unde litrul de benzina costa 4,6 lei romanesti (18.45 lei moldovenesti). Practic, la fiecare litru, oamenii economisesc 2 lei, adica la un plin de 50 de litri se face o economie de 100 de lei. Reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania cereau, la inceputul anului, anularea accizei suplimentare de 7 eurocenti la motorina, avertizand ca, in caz contrar, soferii vor cumpara carburanti din alte tari, fapt care ar putea duce la scaderea incasarilor bugetare din aceasta taxa, scrie Adevarul.

Politistii din Pungesti m-au sfatuit sa folosesc celofanul pe post de prezervativ. Entuziasmul de la Pungesti s-a dus dracu, cu exceptia fortelor de ordine care continua sa legitimeze aproape fiecare trecator. Cand ajung in comuna, la inceputul lunii martie, pe majoritatea gardurilor inca stau placute pe care scrie: "Nu vrem fracturare hidraulica!" In copaci sau pe acoperisurile caselor atarna steaguri romanesti sau bannere cu "Stop Chevron". Dar oamenii nu mai sunt atat de determinati sa lupte impotriva statului si a companiei americane. Satenii si activistii sunt demoralizati sau isi gasesc scuze pentru ce li se-ntampla. Unii vorbesc despre masurile violente pe care ar trebui sa le ia, altii vor despagubiri, iar unii o dau total in paranoia. Culmea, sunt si oameni dispusi sa lucreze pentru Chevron, scrie Vice.