Judecatoarele care au anulat o pedeapsa de 7 ani inchisoare lui Dinel Staicu au fostsuspendate din functii. Judecatoarele Dumitrita Piciarca, Veronica Cirstoiu de la Curtea de Apel Bucuresti si Liliana Badescu, fost magistrat la aceeasi instanta, au fost trimise in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului si fals intelectual. Procurorii solicita instantei ca, pe langa condamnare, cele trei judecatoare sa fie obligate la plata sumei de 18 milioane de lei, reprezentand prejudiciul creat de Dinel Staicu Bancii Internationale a Religiilor, prejudiciu care nu a mai fost platit ca urmare a admiterii acelei contestatii in anulare, scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Agresivitatea lui Putin grabeste apropierea Moldovei de UE. De pericolul care planeaza asupra Republicii Moldova sunt constiente nu doar autoritatile de la Chisinau, dar si cele de la Bruxelles si Washington. Joi seara, in mod neasteptat, Parlamentul European a votat o rezolutie care stipuleaza, fara echivoc, dreptul Republicii Moldova (ca si al Georgiei si Ucrainei) de a solicita aderarea la UE, "cu conditia aderarii la principiile democratiei, respectarii libertatilor fundamentale, a drepturile omului si drepturile minoritatilor si garantarea statului de drept". Vestea a surprins Republica Moldova, care, pana nu demult, nici nu visa la o perspectiva atat de clara si apropiata de aderare la UE. In ceea ce priveste instabilitatea din regiunea transnistreana a Republicii Moldova, membrii Parlamentului European considera ca cererea Tiraspolului de a deveni parte a Rusiei reprezinta "un pas periculos si iresponsabil", reafirmandu-si sprijinul deplin pentru integritatea teritoriala a Republicii Moldova, scrie Deutsche Welle.

Preot de penitenciar: "Aici, sufletul ti se destrama, bucata cu bucata". Intr-una dintre camere este cazat fostul premier Adrian Nastase, in alta a stat pana nu demult Gigi Becali, in celelalte stau hoti, talhari, violatori, criminali. De sufletele lor se ingrijeste un singur om: preotul capelan Dumitru Besleaga. De 16 ani intra zilnic pe poarta inchisorii, se supune controlului corporal, isi lasa telefonul la intrare si paseste in ceea ce el numeste "un ocean de pacate". Originar din zona de manastiri a Moldovei, parintele si-a parasit in 1998 parohia linistita din orasul Targu Neamt. "Am auzit ca e un post liber si am venit fara sa stiu ce e aici. Nu aveam pregatire pentru un asa loc de munca, sunt alte reguli, e mai dura viata, alta populatie. Intreg sistemul de valori ti-l rastoarna definitiv.Entuziasmul primelor zile a fost strivit sub greutatea zidurilor inchisorii. "De la lumina am intrat intr-o bezna in care nu stii unde e capatul.", scrie Romania libera.

HARTA celor mai periculoase 20 de puncte de pe soselele din Romania. Politia scoate, de Paste, 400 de radare in trafic. Politistii de la Rutiera iau masuri speciale in timpul sarbatorilor de Paste, scotand pe sosele peste 700 de autospeciale si peste 400 de radare. Masurile sunt luate pentru a preveni accidentele rutiere produse de cele mai multe ori din cauza vitezei excesive. In aceasta perioada, Politia se asteapta ca drumurile nationale si autostrazile sa devina aglomerate, incepand de vineri. Gandul va prezinta care sunt cele mai periculoase tronsoane de sosea din Romania, acolo unde in ultimii ani au avut loc cele mai multe accidente rutiere. In noaptea de Inviere, ordinea si siguranta publica va fi asigurata de peste 11.000 de politisti, scrie Gandul.

Confruntarea preotilor: Unde se rupe crestinismul intre Biserica Ortodoxa si cea Catolica, de Paste. Ortodocsii sarbatoresc Pastile in prima duminica dupa luna plina de dupa echinoctiul de primavara. Anul acesta, Pastele ortodox a cazut in aceeasi zi cu cel catolic, adica duminica, 20 aprilie. "Data Pastilor (este la plural, nu la singular!) se calculeaza in Ortodoxie dupa calendarul vechi (n.r. diferenta dintre calendarul vechi si cel nou este de cateva zile), neindreptat, de unde si diferenta. Dispute pe data Pastilor, dar si a Craciunului, au fost deja din primele secole crestine", explica teologul Radu Preda, totodata blogger "Adevarul". Conform reprezentantilor Episcopiei Romano-Catolice din Timisoara, nu exista diferente majore intre sarbatoarea Pastelui intre ortodocsi si romano-catolici. Insa cea mai importanta este ca nu tot timpul cele doua sarbatori cad in aceeasi zi, cum s-a intamplat in acest an, scrie Adevarul.

Relaxare si relansare in politica mehedinteana dupa Adrian Duicu. PSD Mehedinti este partidul cel mai afectat in urma scandalului de coruptie in care a fost implicat Adrian Duicu. Era si normal in conditiile in care acesta era liderul absolut al acestui partid. Noua situatie, dupa arestarea preventiva a presedintelui Adrian Duicu, devine una dificila pentru PSD Mehedinti, deoarece acest partid este unul debusolat, fara un lider credibil. In perspectiva campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare este cat se poate de limpede ca PSD Mehedinti este afectat la nivelul imaginii, situatie care isi pune in mod sigur amprenta asupra votului exprimat. PSD Mehedinti si-a propus pentru scrutinul europarlamentar un procent de 80% in judet. Dupa scandalul retinerii lui Adrian Duicu este putin probabil ca PSD Mehedinti mai poate spera ca obtine acest scor, scrie EVZ.ro

Geopolitica faptului divers: Conflictul transnistrean a inceput in discoteca. Anatol Caraman era politist in 1992. A luptat in conflictul transnistrean, iar dupa aceea i-a strans in cadrul asociatiei Tiras Tighina pe cei care au aparat cu arma in mana Republica Moldova. "Deci, in Dubasari, un copil, ca altfel nu poti sa-l numesti, aflat in stare de ebrietate, ia pistoul mitraliera AKS din cui de acasa. Era arma fratelui sau mai mare, care facea parte din garda lui Igor Smironv (n.r. - liderul transnistrean intre 1991 si 2011). Si copilul merge la discoteca cu arma.[...] Rasuna o rafala de mitraliera si un glont il loveste in frunte pe capitanul transnistrean Sibcenko. Nemernicul de copil il impuscase pe unul de-al lor, fara sa isi dea seama. Smochina, capitanul de politie moldovean, retrage echipa la comisariatul de politie. Raporteaza cazul la Ministerul de Interne de la Chisinau. Se ia decizia de aparare a comisariatului. S-au adunat in 10-20 de minute pana la 32 de politisti. Si-au dat seama ca vor fi atacati si ca respectiva crima va fi pusa pe seama noastra. Si, intr-adevar, asa s-a intamplat", povesteste Anatol Caraman pentru Adevarul.

De la observator de fotbal la impiegat de miscare.Meseriile candidatilor la Parlamentul European. Fermieri, observatori de fotbal, impiegati de miscare sau soferi. Sunt doar cativa dintre cei care vor sa ne reprezinte in Parlamentul European in urmatorii cinci ani. Pe langa ei, pe listele candidatilor pentru Bruxelles se afla si angajati din Parlamentul Romaniei sau functionari ai unor primarii si institutii locale. on Ghinescu candideaza din partea Partidului Dreptatii Sociale. Fost primar al unei comune din Mehedinti, Ghinescu spune ca se pregateste pentru aceste alegeri inca din 2007. In timpul mandatului de edil local, a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare de Curtea de Apel Craiova pentru fals in inscrisuri oficiale. Acum, Ghinescu este impiegat de miscare la Caile Ferate Romane, informeaza digi24.ro.

PSD vrea sa impuna monopol pe pacanele. Pe motiv ca s-au inmultit prea mult, mai multi parlamentarii social-democrati au initiat o lege care interzice jocurile electronice in salile de cartier si da voie doar cazinourilor care au crupier si loteriei sa mai aiba pacanele. Parlamentarii Puterii vor sa interzica aparatele slot-machine in salile de jocuri si sa le mute numai in sediile Loteriei Nationale si in sase cazinouri. Consiliul Concurentei avertizeaza ca avizul sau este obligatoriu. Mai mult de 100 de parlamentari, din PSD si UNPR, au depus la Parlament o propunere legislativa in urma careia jocurile de noroc tip slot-machine, cunoscute popular drept "pacanele", vor deveni, practic, un monopol al Loteriei Romane. Lumea jocurilor de noroc acuza ca viitoarea lege este o nationalizare facuta in beneficiul Loteriei Nationale, din care vor avea de castigat si austriecii de la Novomatic, partenerii de afaceri ai companiei de stat, scrie EVZ.