Florin Jianu, noul ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, este implicat în rețeaua de spălare de bani anchetată de procurorii DIICOT în dosarul “Cosma-Păvăleanu”, scrie RiseProject.ro. Firma la care Jianu a fost actionar pana in februarie 2014 este urmărită penal pentru spălare de bani și evaziune într-un caz de crimă organizată în care sunt implicați oameni-cheie din PSD, principalul partid de guvernământ.

Ancheta i-a trimis în fața magistraților pe Marcel Păvăleanu (fost consilier de la Secretariatul General al Guvernului), pe Mircea Cosma (președintele Consiliului Județean Prahova), pe deputatul Vlad Cosma (fiul baronului local), zeci de firme, mai mulți afaceriști pe bani publici, dar și lideri ai lumii interlope. Acuzațiile: trafic de influență, spălare de bani, mită, evaziune fiscală.

Ministrul Florin Jianu, 38 de ani, provine din mediul de afaceri și beneficiază de sprijinul politic al Partidul Conservator, fondat de magnatul Dan Voiculescu. În afaceri, Florin Jianu s-a specializat în consultanță pe fonduri europene, cercetare, dezvoltare etc – toate regăsindu-se în profilul companiei sale, Advice Group Media, cu sediul operațional în sectorul 1 din Capitală.

In octombrie 2013, procurorii din Prahova au declanșat urmărirea penală împotriva Advice Group Media, firma lui Florin Jianu, din cauza unor tranzacții repetate cu două firme fantomă. Procurorii sustin ca, in total, Advice a virat peste 700.000 de lei în conturile Kadok Interprest și Robyko Last Line, două SRL-uri înregistrate în Ploiești, care au rulat sume imense cu proveniență ilicită în baza unor operațiuni economice pe care procurorii le consideră “fictive”. Pur și simplu, entitățile au fost folosite ca vehicule intermediare într-un vast circuit financiar menit să disimuleze comisioane încasate la negru pentru lucrări publice, șpăgi și deturnări de TVA în activități aparent comerciale, de tipul achizițiilor inventate și serviciilor de consultanță care n-au existat vreodată.

Și cele două firme fantomă sunt investigate penal în dosarul “Cosma-Păvăleanu”, alături de compania lui Jianu, sub aceleași acuzații: evaziune și spălare de bani. Diferența e că, în acte, ambele entități au drept patroni câțiva vecini de mahala din orășelul Zaecar, Serbia, aflat în regiunea Valea Timocului, populată de etnici români. Oamenii – săraci lipiți, dependenți de droguri, cu ani grei de pușcărie la activ – mai au ceva în comun: habar n-au că fac afaceri cu miniștrii români. Vezi detalii AICI.

Florin Jianu, co-fondator al afacerii Advice Group Media, a ieșit din firmă acum două luni, în februarie 2014, după ce, a fost asociat, salariat sau administrator timp de unsprezece ani.

Două săptămâni mai târziu, în martie, consultantul pe fonduri europene devenea ministru în actualul Cabinet Ponta. Tranzacțiile pentru care Advice este anchetată datează din primăvara anului 2013.

Florin Jianu și-a cesionat participațiile (50%) asociatului său tradițional, Iulian Cazacu, administratorul societății. Și acesta din urmă a băgat bani în gruparea “fantomelor” din Ploiești printr-o altă firmă de-a sa, Bizzar Media.

CE SPUNE MINISTRUL Contactat telefonic de RISE Project, Florin Jianu a insistat să-I trimitem întrebările pe mail, preferând această cale de comunicare. N-a mai răspuns ulterior. Ministrul folosește încă adresa de mail de pe serverul Advice Group Media, deși, oficial, nu mai e în firmă.