Cum va influenta situatia din Ucraina cheltuielile militare ale Romaniei. Acum, pentru prima oara intr-un deceniu, se pare ca liderii NATO sunt determinati sa obtina un angajament din partea statelor membre ca vor creste cheltuielile militare pana la tinta convenita de 2% din Produsul Intern Brut, dar nerespectata aproape de nimeni. Romania nu este nici Ungaria, care si-a redus cheltuielile cu 12%, ajungand la o alocare de 0,8% din PIB, dar nici nu se apropie de 2%. Bugetul Apararii din Romania a scazut in ultimii ani de la 1,84% din PIB in 2006, la 1,26% din PIB in 2012. In 2013, a fost de 1,38% din PIB, iar in 2014 bugetul alocat MApN este de 1,42% din PIB. Pe 28 aprilie prim-ministrul Victor Ponta a anuntat o crestere a bugetului Armatei pentru acest an cu 700 de milioane lei, ceea ce va duce povara militara a Romaniei la 1,5% din PIB, scrie Romania libera.

ActualitateFoto: Colaj foto

INTERVIU Alexandru Lele: "Victor Ponta se teme de adevar, in cazul mortii lui Cristian Panait". Rep: Dupa 12 ani, care este opinia dumneavoastra (posibila concluzie) cu privire la cazul/cazurile Tarau-Lele-Panait-Ponta? Alexandru Lele: A fost un episod care, la o lectura atenta si documentata, dovedeste "razboiul" ocult - inca neterminat - dus de serviciile secrete pentru subordonarea zonelor strategice ale justitiei din Romania. Este fabulos sa observi ce "pioni" de mare calibru raspund la comanda acestora, desi, aparent, ei ar fi "la butoane". Insa, pentru clipa de glorie ce li s-a dat, pot fi - si sunt - deseori "chemati la raport" si chiar sacrificati. Miza "razboiului" imbraca forme diferite, dar tinta finala este puterea, controlul discretionar al societatii. Un efort deosebit se face pentru a nega si disimula acest "razboi" subteran. De fapt, nu ar trebui sa folosim ghilimelele, declara Lele in interviul acordat ziarului Bursa.

Bataia baronilor pe gunoaiele Vrancei. Companiile Tel Drum, Vega '93 Galati si Iridex Group, firme apropiate lui Liviu Dragnea, vicepremier (PSD), Marian Oprisan, seful Consiliului Judetean (CJ) si al PSD Vrancea, respectiv Dan Voiculescu, presedinte fondator al PC, au reusit sa blocheze o investitie de 42 de milioane de euro, dintre care 32 de milioane de euro sunt bani europeni. Proiectul a fost semnat in noiembrie 2009, iar beneficiar este CJ Vrancea, care trebuie sa asigure si o cofinantare de 10 milioane de euro. In urma cu cinci ani, investitia a adus Vrancea in top trei judete din Romania care au primit aprobarea Comisiei Europene pentru implementarea unui "Sistem de Management Integrat al Deseurilor". De atunci, proiectul a ramas la stadiul de inceput si asta pentru ca cele trei firme s-au duelat in contestatii, scrie Adevarul.

Locuitorii dintr-un sat sibian au decis sa repare singuri drumul comunal, nemultumiti ca autoritatile locale si cele judetene paseaza de la unii la altii responsabilitatea administrarii. Locuitorii din satul sibian Sacadate au decis sa repare pe propria cheltuiala drumul comunal care leaga comunitatea de DN1, dupa ce autoritatile locale si cele judetene si-au pasat de la unii la altii custodia asupra drumului si implicit obligatiile de ingrjijire, scrie "Ora de Sibiu". Potrivit sursei citate, drumul figureaza ca fiind unul comunal si in custodia Avrigului, oras de care de care tine si satul Sacadate. In timp ce reprezentantii Consiliului Judetean Sibiu sustin ca drumul este in custodia primariei Avrig, astfel incat autoritatile locale ar trebui sa se ocupe de reparatii, primarul din Avrig, Arnold Klingeis, spune ca a predat drumul autoritatilor judetene si, in consecinta, acestea trebuie sa se ocupe de el, scrie Ora de Sibiu.

Prime la FRF pentru ratarea calificarii la Mondial. 36.000 de euro pentru angajati, la o zi dupa barajul cu Grecia. Pe 19 noiembrie anul trecut, nationala antrenata de Victor Piturca termina la egalitate cu Grecia (1-1), la Bucuresti, si rata sansa unei participari la un Campionat Mondial dupa o pauza de un deceniu si jumatate. Daca finalul partidei de pe National Arena il gasea pe Maxim prabusit pe teren si cu lacrimi in ochi, pentru unii dintre federali existau si motive de bucurie dupa o noua campanie esuata a tricolorilor. A doua zi, pe 20 noiembrie, Dumitru Mihalache, directorul Federatiei, facea propunerea ca aproximativ 25 de angajati ai FRF sa fie recompensati pentru modul in care a fost organizat turul play-off-ului cu nationala elena. Sursele de la "Casa Fotbalului" dezvaluie pentru ProSport continutul listei de bonusuri pe care a intocmit-o pe 20 noiembrie Dumitru Mihalache

Vreau sa fiu soldat! Cum si cat de repede poti ajunge soldat. "Este liniste la noi. Nu a fost niciun puhoi de oameni care sa doreasca sa intre in Armata. Nu sunt nici tineri care sa intrebe daca serviciul militar este obligatoriu. Cred ca la cat de aiurita e generatia asta, tinerii sunt ocupati cu Facebook-ul si cu jocurile, habar nu au de conflictul din Ucraina", este sagalnica femeia. M-am aratat interesat de tot si incerc sa aflu si despre "capra vecinului", sa vad cati si cine se mai inroleaza. "In medie, vin cam 4-5 tineri pe zi sa se intereseze: 15 a fost recordul de doritori care au venit sa afle ce inseamna viata in uniforma", explica ea, mandra ca a fost de serviciu in ziua performantei. Mai aflu ca salariul pentru soldati este de 1.500 de lei, dar masa si cazarea sunt gratuite, iar cu facultate devin ofiter cu o solda de peste 2.000 de lei, scrie EVZ.ro

Noua revolutie sexuala a independentilor Pericle si Peter. Spre deosebire de jucatorii "mari" de la europarlamentare, care vorbesc in sabloane si generalitati lasand masinaria de partid sa le dea mandatul de Bruxelles, jucatorii mici, independentii, sunt mult mai aplicati. Doctrina lor incearca sa se adreseze unor nise electorale, care sa le dea suficiente voturi incat sa-si vada visul implinit. Multi se adreseaza familiei crestine, unii sunt militanti impotriva homosexualitatii, altii apara valorile traditionale si insista pentru "dreptul" femeii de a face cati copii ii da Domnul. De pilda, Pericle Iulian Capsali, candidatul-tata a noua copii, si Peter Costea, un roman din Texas, isi propun ca, in aceasta luna, sa-i cheme pe romani la o adevarata lupta "impotriva acestei revolutii sexuale care a cuprins lumea", scrie Gandul.

Deutsche Welle: Deputatul rus care a votat impotriva anexarii Crimeei. In luna martie, 445 de deputati din Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, au aprobat anexarea Crimeei. Un singur membru al Dumei a votat impotriva, iar astazi, Ilia Ponomarev trebuie sa faca fata ostilitatilor, chiar si din partea propriului sau partid, scrie Deutsche Welle. Deputatul rus nu se declara surprins de faptul ca a fost insultat prin intermediul platformelor de socializare, ca a fost numit "tradator" si ca a primit amenintari cu moartea. Ponomarev sustine ca apartamentul asistentului sau a fost perchezitionat. "Ma asteptatam ca ceva de genul asta sa se intample", a declarat Ponomarev (38 de ani) pentru DW.

Cum poti sa primesti o pensie internationala consistenta. Milioanele de romani care muncesc in afara tarii si o fac cu acte in regula primesc beneficii foarte mari comparativ cu cele oferite in Romania, dupa ce se pensioneaza. De altfel, date exclusive obtinute de EVZ.ro arata un fenomen extrem de interesant in aceasta privinta. Numarul romanilor care au depus cerere pentru a primi pensie internationala a ajuns la o cifra impresionata. Afla marti din ziarul Evenimentul zilei in ce conditii te poti califica pentru pensia comunitara, cui trebuie sa o ceri, dar si de ce barbatii din Romania sunt privilegiati comparativ cu femeile.