Republica penalilor. Cum a castigat Borcea milioane de euro pe mana lui Mazare. Dinamovistii Cristian Borcea si Dragos Savulescu au obtinut, potrivit DNA, terenuri de valori uriase din retrocedarile ilegale facute in Portul Tomis, prin dispozitia primarului de Constanta. "Evenimentul Zilei" a prezentat in premiera, in editia de vineri, documentul care probeaza ca primarul Constantei, Radu Mazare, a retrocedat ilegal terenuri in Portul turistic Tomis lui Cristian Borcea si Dragos Savulescu, fosti actionari ai clubului "Dinamo", dar si altor mandatari ai unei mostenitoare a boierului Jules Movila. Potrivit Monitorului Oficial 260 din 1948, terenul de 98,6 hectare, detinut in cartierul Anadalchioi de boierul Movila, fusese donat de acesta Academiei Romane. Fara sa tina cont de Monitorul Oficial, Radu Mazare a dat trei dispozitii prin care a reconstituit dreptul de proprietate al mandatarilor lui Buzescu-Movila Ivonne Aline, dar nu in cartierul Anadalchioi, care era ocupat de locuinte, ci intr-o zona cu mult mai selecta - Portul turistic Tomis din Constanta, dar si in alte locuri, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Comarnic-Brasov, misiune imposibila: statul roman ar trebui sa le deconteze constructorilor trei milioane de euro lunar, timp de 29 de ani. Statul roman trebuie sa garanteze ca va plati in fiecare luna, timp de 29 de ani, cate trei milioane de euro consortiului care va construi autostrada, in cazul in care estimarile de trafic nu se realizeaza, iar aceasta finantare este inca incerta Conditiile de garantare a finantarii impuse pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov sunt atat de dure, incat specialistii se indoiesc ca statul roman va fi capabil sa-si asume un asemenea angajament pe un termen atat de lung - 29 de ani. Pe scurt, constructorii desemnati in toamna anului trecut, reuniti in consortiul Vinci-Strabag-Aktor, trebuie sa obtina finantarea de 1,5-1,8 miliarde de euro, urmand ca statul sa le dea banii inapoi in transe lunare, banii provenind in principal din taxa de utilizare platita de soferi. Astfel ca statul apare ca principal garant al acestei finantari, iar conditiile de garantare sunt cel putin la fel de drastice precum cele de rambursare, anuntaAdevarul.

Cum a fost protejat Stoica de executarea a 10 milioane de euro. Procurorii DIICOT au inceput o ancheta referitoare la faptul ca Ministerul Transporturilor nu a executat scrisoarea de garantie de 10 milioane de euro a afaceristului Gruia Stoica depusa pentru privatizarea CFR Marfa. Sechestrul urma sa fie pus intr-un dosar de evaziune fiscala de 30 de milioane de euro. Potrvit unui document oficial, semnat de procurorul sef, Daniel Horodniceanu, DIICOT (Directia de Combatere a Crimei Organizate) solicita Ministerului Transporturilor sa verse garantia de 10 milioane de euro, depusa de Gruia Stoica in cadrul procedurii privatizarii CFR Marfa, in contul DIICOT al Trezoreriei Statului. DIICOT avea intentia de a institui sechestru asigurator in vederea recuperarii prejudiciului imputat de anchetatori lui Gruia Stoica, Vasile Didila si Vasile Raducan impotriva carora se incepuse urmarirea penala, informeazaRomania Libera.

DW: A merge sau a nu merge la vot. De la o vreme incoace frecventa dezbaterilor despre absenta la vot este inteleasa ca o patologie a democratiilor moderne. Si totusi ar putea fi vorba de o forma de autoreglare. Spectrul absenteismului bantuie din nou perioada preelectorala. Si ca de fiecare data, auzim ecouri favorabile sau, dimpotriva, apeluri la combaterea lui prin vot disciplinat. Ascultandu-i pe toti, vom observa ca taberele implicate au dreptate numai impreuna. Paradoxul este ca absenteismul nu este legitim decat in situatia in care o buna parte a corpului electoral se duce totusi la vot, dupa cum mersul la vot nu poate fi inteles ca act de libertate fara o buna doza de absenteism. Daca abstenteistii ar convinge pe toata lumea sa stea acasa sau sa participe la un boicot activ sub forma unor reuniuni publice, democratia electorala ar lua sfarsit. Constitutia nu prevede nimic pentru aceasta imprejurare, ceea ce inseamna ca absenteismul total ar aboli practic insasi ordinea constitutionala, anuntaDeutsche Welle.

Planul de Asasinare a dictatorului Ceausescu. Un document secret din 1973 vorbeste despre asta. Site-ul Wikileaks a publicat in aprilie anul trecut, peste 1,7 milioane de documente diplomatice si ale serviciilor de informatii americane, care dateaza din anii '70. Potrivit Wikileaks, intr-o telegrama transmisa pe 23 mai 1973, oficiali ai ambasadei SUA la Bucuresti au relatat despre o posibila tentativa de asasinare a fostului dictator Nicolae Ceausescu. "Cel mai probabil in timpul unei vizite neanuntate in orasul sau natal Scornicesti", preciza telegrama. Oficialii amaricani recunosc insa ca informatia se bazeaza mai mult pe zvonuri. Si precizeaza ca "asasinarea ar fi esuat din cauza incompetentei autorilor care ar fi actionat carpit, si nu datorita muncii iscusite a Securitatii", anuntaEVZ.

Pomeni electorale pe banii cetatenilor. Alesii municipali din Botosani vor sa le plateasca nevoiasilor facturile la utilitati din bugetul local. Consilierii locali ai orasului moldav se pregatesc sa voteze un proiect de hotarare prin care facturile nevoiasilor la apa, incalzire, canalizare si salubritate vor fi achitate din bugetul public. Consilierii municipali ai Botosaniului, membri ai partidelor de centru-dreapta, PNL, PDL, PNTCD si PER, se pregatesc sa ofere nevoiasilor din oras un nou tip de pomana electorala. Printr-o hotarare de consiliu local acestia vor sa oblige Primaria Botosani sa plateasca din bugetul local un anumit procent din facturile familiilor sarace la apa, canalizare si salubritate. Pentru a pune in aplicare acesta masura au convocat vineri o sedinta extraordinara de Consiliu Local, compus din 23 de reprezentanti. In proiectul de hotarare nu se precizeaza nici cati oameni vor beneficia de mila consilierilor, nici care este cuantumul ajutorului platit de la bugetul local. Responsabilitatea este pasata pe umerii executivului primariei si a compartimentului juridic care ar trebui sa gaseasca parghiile legale, informeazaAdevarul.