Europarlamentarul PNL Renate Weber taxeaza, intr-un interviu la RFI, declaratiile ministrului rus de Externe la adresa Moldovei. Ea crede ca "se simte de fapt amenintarea din spatele acestor declaratii". Rusia va garanta integritatea teritoriala a Republicii Moldova daca aceasta tara mentine statutul de neutralitate si acorda un statut special Transnistriei, a afirmat Serghei Lavrov.

In opinia Renatei Weber, "cu siguranta ca bine nu poti sa te simti cand vezi astfel de declaratii din partea Rusiei, pentru ca se simte de fapt amenintarea din spatele acestor declaratii. Pe de alta parte, mie mi se pare cinic sa vii sa-mi vorbesti de un statut special pentru Transnistria, cata vreme Guvernul de la Chisinau nu mai are controlul asupra Transnistriei de foarte multa vreme. Controlul de facto nu este la Chisinau si drept urmare, am vazut ce se intampla in Transnistria, inclusiv abuzuri impotriva populatiei romane din Transnistria. Dar fara doar si poate, pentru Rusia intr-adevar, cred ca este de maxima importanta ca Moldova sa-si pastreze neutralitatea si am vazut zilele trecute o declaratie a presedintelui Republicii Moldova, care vorbea inclusiv de posibilitatea de a reconsidera aceasta neutralitate, care-i consfintita in Constitutie".

Pentru Renate Weber, Chisinaul se comporta demn, in actualul context regional legat de criza din Ucraina: "Mi se pare ca Republica Moldova e o tara care se comporta extrem de demn in acest moment. Nu are cum sa fie simplu sa fii la mijloc in aceasta situatie si sa stii intr-adevar cat de puternica este amenintarea in ceea ce te priveste si totusi este o tara care a facut o optiune pentru Vest, pentru Uniunea Europeana, a facut eforturi pentru a se reforma. Iarasi, nu e simplu, pentru ca stim si acolo si problemele economice si problemele de coruptie. Sigur ca e complicat, dar a facut eforturi in acest sens. Cred ca a avut si sansa unui prim-ministru acum care e foarte hotarat sa-si duca tara spre Uniunea Europeana si cred intr-adevar ca merita din plin sa fie sustinuta si de Romania si de Uniunea Europeana si in general, cred ca la nivelul Uniunii Europene se observa aceasta dorinta de a avea Moldova alaturi".

Continuarea pe www.rfi.ro.