Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca nu va cere in instanta anularea diplomei de licenta a directorului Radio Cluj, Bogdan Rosca, desi Comisia de Etica a universitatii a constatat existenta unui plagiat, scrie Ziar de Cluj. Potrivit sursei citate, reprezentantii Universitatii si-au motivat decizia spunand ca actiunea de anulare a unui act administrativ trebuie sa fie introdusa in termen de un an de la data emiterii actului. "O solicitare introdusa dupa 15 ani de la expirarea acestui termen imperativ de prescriptie va fi respinsa la primul termen de judecata, cu implicatii negative pentru institutia publica de invatamant superior, greu de anticipat ca intindere, dar certe ca existenta", sustine UBB, conform publicatiei locale.

Bogdan Rosca, directorul Radio Cluj, a plagiat "prin preluarea aproape integral, lucrarea de licenta de-a unui coleg de la Radio Cluj, Mihai Miclaus", scrie publicatia Ziar de Cluj. Potrivit acesteia, Comisia de Etica a UBB a decis in luna februarie ca jurnalistul Bogdan Rosca si-a plagiat lucrarea de licenta.

Reprezentantii Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca sustin insa ca nu vor solicita in instanta anularea diplomei de licenta a lui Bogdan Rosca pentru ca "plagierea unei lucrari de diploma, in anii 1997-1998, nu era prevazuta de acte normative in vigoare la acel moment si, in consecinta, plagiatul intre studenti nu era sanctionat ca atare", potrivit sursei citate.

"Aceste notiuni au aparut mult mai tarziu, fiind preluate normativ abia in Legea nr. 1/2011, care, fiind o lege civila, nu dispune decat pentru viitor. Intentia legiuitorului de a dispune doar pentru viitor este extrem de clara: una din conditiile necesare pentru anularea unei diplome este existenta faptei ce se constituie in incalcare a Codului de etica si deontologie universitara, acesta fiind introdus ca notiune si continut minimal prin art. 128 alin. (2) lit. b) din aceeasi Lege nr. 1/2011. Plagiatul este o incalcare a Codului de etica si deontologie universitara dupa cum reiese indubitabil din art. 310 lit. a) din Legea nr. 1/2011. In concluzie, fara a tine seama de alte aspecte, o diploma emisa in 1998 nu poate fi anulata in baza unor prevederi legale introduse in 2011", arata reprezentantii UBB, citati de Ziar de Cluj.

Universitatea precizeaza ca "diploma are caracterul unui act administrativ si, prin urmare, odata ce a produs efecte in circuitul civil nu mai poate fi anulata/revocata de catre emitent; anularea actelor administrative care au produs efecte poate fi dispusa doar de catre instantele judecatoresti competente, in termenele si in conditiile legii. Pentru ca anularea unui act administrativ sa poata fi dispusa de o instanta competenta, la cererea autoritatii emitente, in conformitate cu art. 1 alin. (6) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, este obligatoriu ca actiunea sa fie introdusa in termen de un an de la data emiterii actului. O solicitare introdusa dupa 15 ani de la expirarea acestui termen imperativ de prescriptie va fi respinsa la primul termen de judecata, cu implicatii negative pentru institutia publica de invatamant superior, greu de anticipat ca intindere, dar certe ca existenta".