Vicepresedintele SUA, Joe Biden, declara, intr-un interviu pentru Mediafax, ca sprijinul Romaniei va avea un rol cheie in efortul conducerii Ucrainei de refacere a stabilitatii acestei tari. Romania facut progrese reale in consolidarea statului de drept si in tragerea la raspundere a demnitarilor, dar mai sunt lucruri de facut, a mai spus Joe Biden, subliniind ca Washingtonul va ajuta Bucurestiul sa ramana "pe drumul cel bun".

Joe Biden (foto arhiva)Foto: Agerpres/Xinhua

"Stim ca nu este intotdeauna usor, iar Statele Unite sustin eforturile Romaniei de a ramane pe drumul cel bun. Stabilitatea, transparenta si statul de drept sunt esentiale pentru investitii si vrem ca relatiile noastre economice sa continue sa se dezvolte si sa creasca. Suntem direct interesati sa vedem Romania prosperand", a spus Biden, adaugand ca "democratiile puternice, bazate pe statul de drept, sunt prieteni si aliati mai capabili".

Biden a declarat ca vizita sa la Bucuresti reprezinta o ocazie de a multumi conducerii Romaniei, armatei romane si publicului roman pentru tot ce a facut aceasta tara pentru a sustine NATO, dar si pentru a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA fata de apararea colectiva a aliatilor sai europeni. Oficialul american a subliniat ca romanii se afla intr-o zona "mai dificila", ca urmare a interventiei militare ilegale a Rusiei si a ocuparii Crimeei de catre aceasta.

Continuarea stransei coordonari cu guvernarea din Romania va fi vitala pentru prezentarea unei pozitii ferme si unite in impunerea de noi sanctiuni pentru Rusia daca aceasta va perturba alegerile prezidentiale din 25 mai.

Sprijinul Romaniei va avea un rol cheie si in ajutarea conducerii ucrainene pentru refacerea stabilitatii tarii, precum si in sustinerea aspiratiilor Moldovei de a deveni membru al UE. Biden a precizat ca, in ultimele saptamani, SUA si alti aliati NATO au luat o serie de masuri pentru a consolida prezenta militara in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania.

Totodata, Biden a afirmat ca este vital ca toti aliatii NATO sa imparta "mai bine responsabilitatea si sa investeasca din nou in capacitatile militare si antrenamente", astfel incat Alianta Nord-Atlantica sa ramana o forta de descurajare credibila si eficienta. In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, vicepresedintele SUA a recunoscut ca Romania a inregistrat progrese reale, dar a avertizat ca mai sunt lucruri de facut, iar SUA vor sustine eforturile Bucurestiului de a ramane "pe drumul cel bun".

Referitor la securitatea si stabilitatea regiunii, vicepresedintele SUA a declarat ca acestea depind de existenta mai multor furnizori si a mai multor moduri de transport al energiei, intrucat Rusia nu ar mai putea sa-si foloseasca resursele ca arma impotriva vecinilor. In acest sens, Biden a mai precizat ca SUA colaboreaza cu tari din Europa, precum Romania, pentru a le spori productia interna de energie prin exploararea resurselor conventionale si neconventionale de gaze.

interviu integral peMediafax