Dilema dreptei: Se uneste sau risca 10 ani pe tusa. Alegerile pentru Parlamentul European, desfasurate ieri, au avut un castigator clar - PSD. Miza alegerilor depaseste insa scrutinul pentru PE, putand influenta formarea unei aliante de dreapta, care sa se opuna PSD-ului la prezidentiale. Chiar daca invingatorul aleᅡgerilor de ieri era cunoscut, pe parcursul zilei au persistat o serie de semne de intrebare. Acestea vizau proportia victoriei PSD si scorurile locurilor doi si trei, disputate de PNL si PDL, care ar putea antrena rasturnari post-electorale. Integral in Romania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cine sunt cei 32 de europarlamentari romani. Simulare Gandul pe baza rezultatelor exit poll. Gandul ii prezinta pe cei 32 de politicieni romani care, potrivit cotelor obtinute de partidele pe listele carora au candidat in exit poll-ul CURS, vor reprezenta, pentru urmatorii cinci ani, Romania in Parlamentul European. Lista poate suferi modificari odata cu centralizarea tuturor voturilor la alegerile europarlamentare.

Alegerile europene si succesul previzibil al populistilor. In alegerile europene incheiate duminica au castigat clar fortele de centru dreapta. Victoria apartine conservatorilor in Parlamentul European. Dar, date fiind pierderile inregistrate de formatiunile afiliate PPE, ca si disidentele diverse, intre altele ale ungurilor din FIDESZ, intrebarea e daca luxemburghezul Jean-Claude Juncker, candidatul de varf al crestin-democratilor, va putea intruni o majoritate care sa-i dea posibilitatea sa revendice conducerea Comisiei Europene. Un comentariu Deutsche Welle.

Independentul Mircea Diaconu, surpriza alegerilor pentru PE. Actorul Mircea Diaconu, candidat independent la alegerile europarlamentare, a obtinut, potrivit primelor rezultate exit-poll date publicitatii de televiziuni, un scor de peste 4%, dupa datele furnizate de CSCI. Un alt sondaj, realizat de IRES, arata ca Diaconu ar fi obtinut 5% din voturi. Diaconu a fost cel mai bine clasat dintre independenti. Alte surprize ale primelor rezultate exit-poll au fost scorul PSD, de peste 40%, dar si procentul liberalilor. PNL nu a reusit, in niciuna dintre estimari, sa depaseasca scorul de 20% pe care l-a fixat drept obiectiv presedintele formatiunii, Crin Antonescu, noteaza Adevarul.

Surse: PSD pregateste scoaterea UDMR de la guvernare. EVZ citeaza o declaratie a jurnalistului Rares Bogdan, care sustine ca "PSD pregateste scoaterea UDMR de la Guvernare si punerea liberarilor in locul lor." Tot in EVZ, o opinie a lui Ion Cristoiu: "Cred ca scopul PSD este ruperea PNL."

O femeie de 99 de ani din Alba Iulia s-a dus la vot: "Trebuia". Elisabeta Joldea din Alba Iulia s-a dus la vot, la cei 99 de ani ai sai, spunand ca "trebuia" sa faca asta si asteptand de la cei alesi "respect" si "sa aduca ceva bine in tara", in timp ce tinerii au preferat sa stea la terase, unii fara a sti ce se voteaza sau a fi interesati. Duminica, la primele ore de la deschiderea urnelor, la Sectia numarul 1 din Alba Iulia a ajuns si Elisabeta Joldea, in varsta de 99 de ani. Batrana, care a mers singura la vot, a spus ca nici nu s-a gandit sa lipseasca intrucat considera ca votul este o obligatie pentru fiecare roman, scrie Gandul.

Acasa la Adrian Zglobiu, tanarul care l-a scuipat pe Traian Basescu: un somer care traieste intr-o casa cu 12 camere. Adrian Zglobiu locuieste in centrul Constantei, intr-o casa foarte spatioasa, cu doua intrari. Locuinta are un etaj si, dupa spusele vecinilor, nu mai putin de 12 camere. Tanarul care l-a scuipat pe presedintele Traian Basescu la Regata Marii Negre a vazut lumina zilei intr-o casa din centrul orasului Constanta. Langa locuinta lor, cu etaj, sunt case locuite de romi. Mai are trei frati, dintre care unul vitreg, potrivit Adevarul.

"Moda cu plecatul". Romanii care si-au lasat patria ca sa fie respectati printre straini. Sunt cetateni cu adevarat europeni: au dus ceva din Romania pe unde au trecut, si si-au schimbat tara prin stilul de viata, mentalitati si chiar banii pe care i-au agonisit in pribegie. Acestea sunt povestile unor tineri curajosi care lupta pentru viitorul lor in Marea Britanie. In ziua votului pentru Parlamentul European aflam ce au castigat si au pierdut romanii emigranti. Marea Britanie, o tara aparent neprietenoasa cu romanii prin reflectarea in media si prin declaratiile unor politicieni nesabuiti. Nu mai departe decat saptamana trecuta, liderul Partidului Independentei din Marea Britanie, Nigel Farage isi manifesta dezaprobarea fata de romani. Continuarea pe Stirile Pro Tv.