Cum se alege un candidat. In atentia care se acorda sondajelor este o mare capcana. Daca un partid cauta mereu candidatul cel mai popular, isi va pierde substanta, transformandu-se intr-o casa de sondare a opiniei publice. Democratia politica e legata strans de preferintele societatii. Dar politica nu se poate transforma intr-un sir nesfarsit de sondaje de opinie. Liderii PNL si PDL au anuntat ca vor stabili candidatul pe baza unei cerectari sociologice. Apoi a intervenit subit discutia despre numele noului partid care va rezulta din fuziune. Daca liberalii nu admit sa-si abandoneze numele, Vasile Blaga a spus ca numele va fi stabilit prin sondaje de opinie. Cum sa intelegem acest fetis al sondajelor? E doar retorica, ipocrizie banala sau e doar un straniu abandon al vointei si inteligentei? Ceea ce oamenii fara imaginatie nu inteleg este ca sondajele nu creeaza nimic, relateazaDeutsche Welle.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Tarom are un nou presedinte al CA - seful privatizarilor din energie. Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, a fost ales joi presedintele Consiliului de Administratie (CA) al operatorului aerian Tarom, post ocupat anterior de catre Dante Stein, anunta Mediafax. Dumitrascu, numit in CA-ul operatorului aerian Tarom la inceputul lunii mai, este si administrator al Aeroporturi Bucuresti, companie care gestioneaza cele doua aerogari ale Capitalei. La Tarom, AGA a decis schimbarea a patru din cei sase membri ai Consiliului de Administratie, cei ramasi fiind Dante Stein, fost consilier al premierului Ponta, si Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, noteazaRomania Libera.

Detinuti din pentenciarul Giurgiu, in spatele unor grupari specializate in inselaciuni prin telefon. Metodele prin care obtineau bani de la victime. Doua grupari specializate in inselaciuni prin telefon, din care faceau parte mai multi detinuti, au fost destructurate, joi, de politistii bucuresteni, informeaza Politia Capitalei. Potrivit sursei citate, politistii Serviciului de Investigatii Criminale Sector 3 au facut, joi, opt perchezitii la Penitenciarul Giurgiu si mai multe adrese din Capitala, care au vizat anihilarea unei grupari specializaste in inselaciuni prin metoda "Accidentul". Gruparea era formata din zece persoane, intre care patru detinuti, scrieGandul.

Licitatie cu dedicatie pentru fata care-i tine agenda primarului Robu. Omul care a pus Romania pe harta culturismului mondial este dat afara din sala de sport, pentru a face loc afacerii unei rude a iubitului consilierei lui Robu. Sanda Grebla, membra PNL este consilier al primarului liberal Nicolae Robu, tinandu-i acestuia agenda de lucru. Fratele iubitului ei, care a avut pana acum afaceri cu ingrasaminte si erbicide, vrea sa deschida un bar si o sala de fitness in locul actualei sali de culturism detinuta de multiplul campion Florin Teodorescu, o legenda vie a acestui sport in tara noastra. Primarul Timisoarei a facut tot ce putut ca sa aranjeze lucrurile. Nu s-au respectat termenele de anunt si stabilire a castigatorului licitatiei, s-au inventat punctaje irelevante pentru dotari, in care conteaza mai mult culoarea tapetului decat calitatea profesionala a aparatelor de forta, relateazaEVZ.

Cum a ajuns un fost sofer de CAP, rege asfaltator: Farmazon, afaceristul de curte al pesedistilor vasluieni. Emil Savin, afaceristul din Murgeni, suspectat ca miercuri seara ar fi accidentat mortal un cioban din satul Blagesti, dupa ce l-a urmarit cu masina de teren prin lanul cu grau, este cotat drept unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri vasluieni ai momentului. Si-a castigat titulatura de rege al asfaltului, dupa ce, de-a lungul anilor, firma sa a castigat majoritatea licitatiilor pentru drumurile judetului. Daca in perioada comunista a fost soferul presedintelui de CAP, de la Murgeni, dupa Revolutie, Farmazon, asa cum il stiu toti apropiatii si oamenii din zona, si-a descoperit spritul de mic intreprinzator, iar relatiile aveau sa il propulseze, in cativa ani, in randul afaceristilor de frunte ai judetului, noteazaAdevarul.

Formula succesului la prezidentiale: MRU + reduceri de taxe + Justitie - Udrea. Perspectiva realizarii fuziunii PNL-PDL intr-un mare partid national-liberal-democrat, la aproape zece ani de la esecul primei tentative, evoca pentru multi alegatori Alianta DA si vesnicele dispute care au caracterizat guvernarea comuna. De aceea liderii noii aliante trebuie sa convinga electoratul ca "de data asta este altfel", cum a sunat sloganul euroalegerilor de anul acesta. Cum poate fi insa altfel si ce poate ramane la fel? Sondajele il dau pe Klaus Johannis drept candidatul cel mai apropiat de Victor Ponta in turul al doilea de scrutin, urmat de Mihai Razvan Ungureanu, scrieRomania Libera.

Disponibilizatii de la Oltchim au primit "compensatoriile" doar pe hartie. Sute de fosti angajati ai combinatului din Ramnicu Valcea sunt in pragul unei revolte dupa ce au afl at din fi sele fi scale pe 2013 ca si-au primit integral platile compensatorii promise de administratorul judiciar, cand de fapt nu au incasat niciun leu. In vara anului trecut, administratorul judiciar a promis salariatilor de la Oltchim ca cei care vor fi disponibilizati vor primi plati compensatorii. Ca urmare a acestor asigurari, 60% dintre cei care au fost dati afara au plecat de bunavoie. Pana acum, oamenii nu au vazut niciun ban din zecile de mii de lei promise, insa s-au trezit ca nu mai pot beneficia de protectie sociala deoarece platile compensatorii au fost inregistrate la Fisc, relateazaEVZ.

Prapastia dintre un viitor lent si unul rapid. Cum se va raporta Europa la dorinta Moscovei de a se impiedica integrarea urgenta in NATO si UE a Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei? Cele trei tari sa intre in Comunitate, a propus Comisarul UE pentru extindere. In timp ce, lovita de criza si populism in ce are mai scump, Franta trece printr-o criza identitara, face tocmai o tumba spre trecut si vrea ca extinderea UE sa ia pauza, Comisia Europeana nu pare, spre binele Moldovei, descurajata. Comisarul european, Stefan Fule, omul insarcinat cu extinderea Comunitatii, s-a pronuntat in favoarea integrarii, pe termen lung, in Uniunea Europeana, a Moldovei, Ucrainei si Georgiei, noteazaDeutsche Welle.