Ludovic Orban: "Orice candidat de dreapta care doreste sa castige nu trebuie sa aiba legatura cu Basescu". Deputatul PNL Ludovic Orban sustine ca proiectul unificarii Dreptei si al castigarii prezidentialelor poate fi compromis de asocierea cu seful statului. Dupa o perioada in care a stat retras in linia a doua, deputatul PNL Ludovic Orban revine si-si exprima sprijinul pentru Klaus Iohannis. Orban este prudent in legatura cu fuziunea cu PDL si insista ca, daca se ajunge aici, denumirea de PNL trebuie pastrata. Deputatul nu vrea ca PMP sa intre in viitoarea constructie de dreapta, dar, in schimb, l-ar aduce aici pe Mihai Razvan Ungureanu. Evenimentul zilei: Vi se pare un scor acceptabil 15%? - Ludovic Orban: Este cel mai bun scor al PNL la alegerile pentru PE. Greseala dupa parerea mea a fost data de fixarea obiectivului. Integral inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

De ce a venit Chuck Hagel in Romania? Dupa vizita lui Joe Biden la Bucuresti si intalnirea lui Traian Basescu cu Barack Obama la Varsovia, toate mesajele politice care trebuiau transmise au fost transmise. Ieri insa, a sosit in Romania si seful Pentagonului, Chuck Hagel, celalalt "pilon" al politicii externe si de securitate americane. Aceasta vizita este si cea mai putin mediatizata. Chuck Hagel a venit in Romania de la Bruxelles, unde a avut loc o reuniune de doua zile a ministrilor Apararii ai tarilor membre NATO, in care s-au discutat pe larg strategia si tacticile de combatere si ingradire a amenintarii ruse. S-au luat decizii importante, cum ar fi respectarea in continuare a acordului din 1997 cu Rusia, ceea ce inseamna ca nu vor fi instalate baze militare NATO permanente pe teritoriul noilor state membre (din Europa Centrala si de Est), anuntaRomania Libera.

Orasele Romaniei in ultimii 70 de ani. Cum a transformat Ceausescu orasul Tulcea si cum au contribuit familiile de muncitori la evolutia Timisoarei. Orasele de azi ale Romaniei poarta amprenta multor secole. Multe pastreaza memoria tacuta a batranelor cladiri existente din Evul Mediu si perioada moderna, cladiri care fie inca exista si au devenit simboluri si atractii turistice in unele orase, fie au fost demolate de comunisti ca sa faca loc blocurilor, fabricilor, orgoliilor. Orasele in care locuim nu au aratat asa cum le stim noi azi. Au aparut cladiri, au disparut cladiri, strazile si-au schimbat numele si cate nu s-au mai intamplat. Reporterii "Adevarul" va prezinta o calatorie in timp, in ultimii 70 de ani, prin orasele tarii: Vasluiul de altadata: Intelectualii la centru, muncitorii la periferie. Dupa razboi, Vasluiul era, ca populatie, asemeni unei comune mai mari de astazi. Avea in jur de 14.000 de locuitori. Intre acestia, se distingeau foarte clar profesorii, invatatorii, medicii, avocatii, deci personalitatile, care aveau case in centru, foarte frumoase, din piatra si caramida, informeazaAdevarul.

Dosarul lui Oprisan, de 1.263 de zile la judecatorie, unde a primit 29 de termene. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) precizeaza, despre sesizarea Inspectiei Judiciare privind posibile abateri disciplinare savarsite de magistratii care judeca dosarul lui Marian Oprisan, ca aceasta cauza se afla de 1.263 de zile pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca, acordandu-se 29 de termene. "Dosarul cauzei se afla de la data 2.12.2010 pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca. De atunci, au fost acordate 29 termene de judecata. Pe parcursul celor aproximativ 4 ani de cand dosarul se afla pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca, insumand 1.263 zile, s-au acordat termene de la 49 zile, 56 zile si chiar de 105 zile de amanare de la un termen la altul", arata DNA. Potrivit sursei citate, pe parcursul celor 1.263 zile, judecatorul fondului nu a dispus nicio masura pentru a judeca cu celeritate, desi cunoaste ca dosarul cauzei este pe rolul instantelor de judecata de peste opt ani, din care patru ani la Judecatoria Cluj-Napoca, scrieGandul.

DW: Putin face recurs la opinia publica. In ciuda izolarii sale politice, presedintele Vladimir Putin are acces la televiziunile occidentale, prin care incearca sa creeze un curent de opinie favorabil Rusiei. Nu este de mirare ca SUA cultiva intens in aceste zile Europa de est, deoarece Vladimir Putin incearca, in schimb, sa seduca Europa occidentala. Aflat la Paris, unde are programata o intalnire cu presedintele Francois Hollande, presedintele Rusiei a aparut miercuri seara la TF1, unde a evocat in termeni elogiosi politica suveranista a generalului de Gaulle: "Generalul de Gaulle a incercat intotdeauna sa apere suveranitatea Frantei si pentru aceasta este demn de tot respectul", a spus Vladimir Putin. El a facut apoi o sugestie mai indrazneata, amintind "exemplul lui Mitterand, care vorbea de Confederatia europeana cu participarea Rusiei" si a incheiat spunand: "sper ca nimic nu e inca pierdut in ceea ce priveste viitorul Europei". De retinut este ca presedintele Rusiei a spus aceste lucruri imediat dupa ce declarase ca se intelege foarte bine cu presedintele Francois Hollande, in ciuda faptului ca vorbesc impreuna prin interpreti, anuntaDeutsche Welle.

Ce avere fabuloasa are sechestrata miliardarul Ioan Niculae. "Regele gazului subventionat" are sub sechestru toate bunurile declarate la Fisc. In cazul in care va fi gasit vinovat pentru complot si subminarea economiei, averea va fi vanduta pentru a recupera prejudiciul. Miliardarul Ioan Niculae (59 de ani), cel care controleaza grupul de firme Interagro, are de aproape doi ani de zile intreaga avere pusa sub sechestru asigurator. El este acuzat de procurorii DIICOT de complot si subminarea economiei nationale, in dosarul Romgaz. Complicii sai, potrivit anchetatorilor, sunt fostii ministri ai Economiei, Adriean Videanu (51 de ani) si Varujan Vosganian (55 de ani). Prejudiciul in acest caz este evaluat la 136 de milioane de dolari. Varujan Vosganian a scapat de ancheta procurorilor DIICOT, deoarece colegii din Senat au respins solicitarea de ridicare a imunitatii. Adriean Videanu are si el intreaga avere pusa sub sechestru asigurator. Jurnalistii de la "Top 300 Capital" estimau ca Ioan Niculae este cel mai bogat roman, cu o avere de 1,7 miliarde de euro, informeazaEVZ.

Anticoruptia a devenit prioritatea strategica a Romaniei. In mijlocul speculatiilor privind candidatii la presedintie ai partidelor, a fost oarecum neglijat cel mai puternic semnal primit de Romania, in aceste zile, de la cel mai inalt nivel al administratiei americane: "Vom fi cei mai puternici aliati ai vostri cata vreme veti consolida un stat de drept puternic si veti continua lupta impotriva coruptiei". Miza alegerilor prezidentiale nu este nici daca Traian Basescu mai joaca sau nu vreun rol, nici daca va candida sau nu Ponta, ori Geoana, nici daca Johannis este sau nu un candidat apt pentru o asemenea functie sau nu este decat proiectia unor frustrari, aspiratii legitime si sperante mai bine sau mai prost plasate, nici daca asa-numitii candidati anti-sistem de tip Diaconu vor reusi sa bulverseze alegerile in mod semnificativ si sa produca un cutremur in clasa politica. Toate aceste lucruri, desi importante, sunt secundare, scrieRomania Libera.