Dosarul lui Dan Voiculescu, amanat pe baza unei minciuni a unui judecator al Curtii de Apel Bucuresti. Un lucru mai putin obisnuit s-a intamplat la termenul din 10 iunie 2014 al procesului lui Dan Voiculescu. Completul de doi judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a dat un nou termen, motivul anuntat de presedintele completului, Florica Duta, fiind acela ca nu a fost constituit procedural corect completul de judecatori. Duta a invocat o hotarare a colegiului de conducere al CAB din 29 mai. Surpriza avea sa apara insa atunci cand "Romania libera" a cerut lamuriri despre respectiva decizie reprezentantilor CAB. Chiar la inceputul sedintei de judecata a dosarului ICA din 10 iunie, presedintele de complet, magistratul Florica Duta, a anuntat ca respectivul complet nu este constituit corect si, deci, nu poate judeca termenul de pe 10 iunie, scrie Romania libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Dosarele de care fug judecatorii. Voiculescu minte, prescrierea faptelor il scapa de puscarie. De multe ori, cand sunt trimisi in judecata politicieni, unii magistrati devin, brusc, indulgenti. Procese celebre sunt "ingropate" la diverse instante din tara si se apropie de prescrierea faptelor. Unele dosare grele in care sunt judecati politicieni sau afaceristi celebri risca sa se inchida fara nicio solutie, din cauza duratei mari a procedurilor de judecata. In aceste cazuri, magistratii amana luarea unei decizii, sub diverse pretexte. Saptamana aceasta, procurorul- sef DNA, Laura Kovesi, a tras un semnal de alarma: "Nu putem sa asteptam sa intervina prescriptia, deoarece, in caz contrar, putem deveni suspiciosi cu privire la cei care treneaza judecarea. Important este sa se dea o solutie", a precizat Kovesi, scrie EVZ.

Cu derogare de la Lege: Guvernul si-a infiintat fundatie pentru romi. Mai exista Agentia nationala pentru romi si alte 125 de ONG-uri cu acelasi obiectiv. Guvernul a infiintat Fundatia "Proiect Ferentari", aflata in subordinea Secretariatului General al Guvernului - potrivit Legii publicate miercuri in Monitorul Oficial. Conform actului normativ, Fundatia "Proiect Ferentari" a fost infiintata prin derogare de la Legea 26/2000 (legea asociatiilor si fundatiilor) fiind declarata chiar de la infiintare "de utilitate publica". Conform legislatiei in vigoare, calitatea "de utilitate publica" confera respectivei fundatii dreptul de a primi in folosinta gratuita bunuri aflate in proprietate publica, scrie Cursdeguvernare.ro.

Reactia romanilor care s-au trezit peste noapte ca au casa pe autostrada: "Iti dau 40.000 si ti-o darama. Nesimtire maxima". Statul incepe exproprierile pentru Autostrada Comarnic-Brasov. Peste 1 milion de lei au fost alocati, miercuri, de Guvern pentru 88 de terenuri si case aflate pe traseul noului drum. Problema este ca proprietarii din Comarnic, de exemplu, nu au fost anuntati de autoritati ca le vor fi daramate casele. Au aflat cu indignare ce au stabilit oficialii si spun ca nu vor accepta pretul oferit, pentru ca este prea mic. Lucrarile la autostrada ar fi trebuit sa inceapa din primavara, dar responsabilii nu au obtinut finantarea externa. Domnul Popa e revoltat de faptul ca nimeni nu i-a spus pana acum ca ii va fi daramata casa, potrivit StirileProTv.ro.

Wikileaks: Porosenko a fost informator al SUA. Wikileaks a publicat recent doua documente cu informatii sensibile care vizeaza activitati ale diplomatiei americane in Ucraina. Potrivit acestora, noul presedinte ucrainean Petro Porosenko a fost informator al Statelor Unite, fiind mentionat in documente care apartin ambasadei americane din Kiev. Magnatul ucrainean ar fi oferit ambasadei americane din Kiev informatii legate de un complot ce viza formarea unei coalitii de guvernare in 2006, arata documentele remise de organizatia Wikileaks. Informatiile au fost destinate ambasadorului Jon Herbst, pentru a-l pune la curent cu situatia de pe scena politica a Ucrainei din aprilie 2006, scrie Adevarul.

Bernard-Henri Levy: "Putinismul este un fascism". Cunoscutul filozof francez Bernard-Henri Levy vorbeste intr-o ampla postare pe blogul sau despre situatia din Ucraina si face o comparatie intre ceea ce el numeste "putinism" in Rusia si regimul lui Hitler in Germania interbelica. Levy il compara pe Putin cu personajul lui Bertold Brecht, Arturo Ui, sustinand ca acesta este o combinatie intre Hitler si un lider mafiot. Filozoful francez cu orientari de dreapta aminteste de crimele regimului Putin, de asasinarea in stil mafiot a Annei Politkovskaia sau a avocatului Serghei Magnitki, de lichidarea oricarei persoane care a dezvaluit coruptia si dictatura instalata de Putin in Rusia. Levy aminteste si de politica presedintelui rus in Ucraina, de "bandele de mascati" care intrau peste oameni in case in ziua alegerilor semanand teroarea pentru a impiedica votul. Concluzia lui este ca Putin amesteca teroarea bandelor din Chigaco cu linsajul diplomatic fiind intru totul asemnator lui Hitler in metode si planuri. Vezi intreaga postarea pe blogul lui Bernard-Henri Levy.

Acordul de la Harpsund privitor la romani. Liderii Germaniei, Marii Britanii, Olandei si Suediei au convenit sa ia masuri impotriva exceselor migratiei romanesti. In tara, responsabilii politici se fac ca nu inteleg. Reuniunea de la Harpsund a fost deja amplu comentata. La inceputul acestei saptamani, Angela Merkel, David Cameron si Mark Rutte au fost invitati de prim-ministrul Suediei, Fredrik Reinfeldt, la resedinta sa de vara pentru a discuta subiectul spinos al presedintiei Comisiei Europene. Conform declaratiilor ulterioare, cancelarul Germaniei a dejucat "ambuscada" anti-federalista, reafirmand mai ferm ca niciodata sustinerea sa pentru Jean-Claude Juncker, scrie Deutsche Welle.

Micul secret al "benzinariei lui Putin". Directorul German Marshall Fund de la Varsovia, expertul in geopolitica si securitate Michal Baranowski, a vorbit intr-un interviu acordat Gandul despre implicatiile geostrategice ale deciziei Bulgariei de a suspenda constructia gazoductului rusesc South Stream. In contextul in care senatorul american John McCain a numit recent Rusia o "benzinarie mafiota care se da drept stat", la Interviurile Gandul, expertul polonez explica astazi ca Rusia este mai dependenta de Europa pentru a-si vinde gazul, decat este Europa dependenta de achizitionarea acestei resurse de la rusi, scrie Gandul.

Marturiile svabilor vanduti de Ceausescu Germaniei. Cat era spaga ceruta de securisti si ce a facut fostul dictator cu miliardele de marci. Peste 5.000 de svabi din Banat, vanduti de fostul dictator Germaniei, intr-o negociere secreta, s-au adunat, zilele trecute, in orasul Ulm, landul german Baden-Wurttemberg. Printre povestile lor, se numara marturii impresionante despre cum si-au cumparat o viata mai buna, mituindu-i pe fostii securisti, dar si amintiri dureroase despre felul in care, imediat dupa Revolutie, au fost descurajati de primii lideri ai Romaniei sa se intoarca acasa. Aproximativ 230.000 de svabi si sasi au fost vanduti de Nicolae Ceausescu Germaniei, intre anii 1968 si 1989, scrie Adevarul.

Portretul-robot al copilului strazii: Obligat sa cerseasca, batut de politisti, fortat sa se prostitueze si sa fure. In jur de 1.200 de copii si tineri traiesc, temporar sau permanent, pe strazile din Bucuresti. Multi dintre ei spun ca au fost batuti cel putin odata de oamenii legii, iar 24% dintre fetele care locuiesc pe strazi au fost violate, arata o cercetare lansata, joi, de organizatia "Salvati Copiii". In replica la cifrele prezentate, consilierul superior Adina Codres, din cadrul Autoritatii pentru Protectia Copilului, a spus doar ca "se fac pasi". Cum au ajuns copiii pe strazi: 87% din copiii si tinerii care traiesc pe strada se afla in aceasta situatie de cel putin un an, iar cel putin 30% dintre ei reprezinta fostii copii ai strazii din anii 1990, a caror integrare in societate a esuat, scrie Romania libera.