A fost Nadia Comaneci atent monitorizata de serviciile de spionaj? Cu aproape o luna inainte de revolutia din 1989, care a dus la caderea regimului lui Ceausescu, Nadia Comaneci a fugit din Romania impreuna cu mai multe persoane. Pe 1 decembrie, fosta gimnasta era deja in SUA... Fuga Nadiei Comaneci din Romania de la sfarsitul anului 1989 a fost atent monitorizata de serviciile de spionaj ale Statelor Unite ale Americii, dupa cum nota in 2012 Q Magazine. Un document declasificat al Pentagonului arata ca Statele Unite au vazut in gestul Nadiei Comaneci semnale ca la Bucuresti urmau sa se produca curand schimbari politice majore. Agentii americani aflati in Romania au inceput sa investigheze care este impactul asupra regimului condus de Nicolae Ceausescu. Din documentul "Secret" al Departamentului Apararii reiese ca un ofiter american a vorbit despre fuga Nadiei cu un oficial din Romania. In urma discutiilor, ofiterul american a conchis in raportul catre superiorii sai ca o parte semnificativa a poporului roman manifesta deschidere catre democratie, noteaza EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum a scapat fratele presedintelui din incendiul de pe petrolierul Unirea. Mircea Basescu este fratele mic al presedintelui Romaniei Traian Basescu. S-a nascut la Murfatlar, la 27 noiembrie 1953, fiind cu 2 ani si 23 zile mai mic decat Traian, care isi serbeaza ziua de nastere la 4 noiembrie 1951. Mircea Basescu a navigat timp de 11 ani. In 1982 a trecut printr-o mare incercare: petrolierul Unirea, pe care era imbarcat, s-a scufundat. La 13 octombrie 1982, Mircea Basescu era ofiter 2 pe Unirea. Vasul se indrepta spre Egipt, iar la 40 de mile marine sud-est de Capul Caliacra, in Marea Neagra, a izbucnit incendiul. Fratele presedintelui avea sa relateze cum s-a intamplat totul. Doar ce iesise din cart, fusese de serviciu pe tura de noapte din intervalul orar 0.00 - 4.00. La ora 9.00 a fost trezit din somn de o bubuitura puternica. Imediat s-a auzit sunetul soneriei: de trei ori, ceea ce insemna ca e o situatie foarte grava. La scurt timp, capitanul Misu Moraru a dat ordin de abandon al navei prin intermediul statiei radio, informeaza Adevarul.

Sfatul lui Iohannis pentru Traian Basescu: Daca as fi in situatia lui mi-as da demisia. Presedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, la Timisoara, ca daca s-ar afla in situatia presedintelui Traian Basescu, referindu-se la fratele acestuia care a fost retinut pentru trafic de influenta, ar demisiona, insa a subliniat ca justitia trebuie lasata "sa explice". Nu am crezut ca presedintele tarii mele are de ales intre a se implica in justitie si in a nu se implica. Am ramas si eu surprins. Eu daca as fi in situatia lui Traian Basescu, mi-as da demisia", a spus Iohannis. El a mai spus ca acuzatiile care vizeaza familia presedintelui Traian Basescu sunt atat de grave, incat politicienii ar trebui sa iasa din discutie si sa lase justitia sa explice, scrie Gandul.

DW: A spus presedintele Traian Basescu tot adevarul? Viata statului pare un iceberg: la suprafata, discurs corect despre lupta impotriva coruptiei, in adancimile vaste, tot felul de increngaturi dubioase trecute sub tacere si tolerate. Ce a spus presedintele despre fratele sau? Ca s-a implicat "intr-o zona cu oameni, in care nu ar fi trebuit sa se implice" si ca regreta ca fratele sau "s-a implicat in acest anturaj". Dar cel putin in aceeasi masura ar fi trebuit sa regrete propria sa implicare. In septembrie 2009, presedintele Traian Basescu si sotia lui, Maria Basescu, participau la Festivalul romilor de la Costesti, prinzandu-se in hora cu mare entuziasm. Cine ar indrazni sa critice aceasta participare? Egalitarismul democratic si combaterea discriminarii au fost o excelenta acoperire pentru o operatiune electorala cu nuante indoielnice. Continuarea in Deutsche Welle.

Franta continua prigoana impotriva romilor. Guvernul francez pare decis sa isi continue controversata politica fata de comunitatile de romi de pe teritoriul Frantei, majoritatea provenind din estul Europei, in ciuda dezbaterii aprinse provocate de agresiunea barbara comisa recent asupra unui tanar imigrant apartinand etniei respective. Ziarul britanic The Daily Telegraph, cel care a si publicat singurele fotografii cu victima abandonata intr-un carcuior de cumparaturi intr-o suburbie pariziana, socand opinia publica franceza, scrie ca politia franceza intervine in continuare pentru desfiintarea taberelor nomade instalate in preajma oraselor. Practica a fost aspru criticata de organizatiile pentru apararea drepturilor omului, de o parte a spectrului politic francez si, mai ales, de Comisia Europeana, dar guvernul de la Paris nu pare dispus sa renunte la ea nici macar acum, cand un adolescent rom originar din Romania se zbate intre viata si moarte, batut crunt de indivizi ramasi neidentificati. Operatiunile de evacuare a acestor tabere au inceput inca de pe vreme precedentei administratii conduse de Nicolas Sarkozy, scrie EVZ.

Tratamente acordate cu intarziere. Pacientii cu boli rare din Romania nu au primit inca cele 17 medicamente noi. Medicamentele noi pentru pacientii care sufera de boli rare, tratamente care au fost promise de Ministerul Sanatatii, nu au ajuns in farmacii de trei saptamani. Ministerul a gasit o scuza: e din cauza birocratiei. Pacientii macinati de forme rare de cancer, epilepsie sau boli autoimune, ar fi trebuit sa primeasca 17 noi tipuri de tratament de la inceputul lunii. Pastilele nu se gasesc nici acum in farmacii, noteaza digi24.ro.

Aterizare fortata a unui avion militar, langa Buzau. Un avion de tip IAR 99 cu dubla comanda de la Baza aeriana de la Boboc, din judetul Buzau, a aterizat fortat, vineri dupa-amiaza, la scurt timp de la decolare, potrivit primelor informatii echipajul nefiind ranit, informeaza MApN. Potrivit sursei citate, o aeronava IAR-99 cu dubla comanda, apartinand Scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene, a aterizat fortat, vineri, in jurul orei 11.30, in zona pistei de aterizare-decolare de la Boboc, scrie Romania Libera.