Visul de un milion de euro al Georgianei Ghegeliu, fata care a invins CNADNR: sa-si aduca mama din Spania. Georgiana Ghegeliu, tanara din Constanta care a castigat, de curand, un milion de euro daune morale de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, dupa ce si-a pierdut o mana intr-un accident, are o singura dorinta: sa-si scape mama de povara muncii peste hotare. Povestea pe care o veti citi mai jos nu este una despre bani. Nu este despre cum e sa te trezesti peste noapte cu un milion de euro in cont. Nu este nici macar despre cum sa ii cheltuiesti pe tot ce, poate, ai visat vreodata. Povestea de mai jos e una despre viata. Despre lupta pentru viata. Georgiana Ghegeliu (26 de ani) are, de putine zile, un cont cu un milion de euro in el. Dar asta nu-i o bucurie, asa cum, probabil, ar fi pentru multi dintre noi. Banii sunt plini de lacrimi, de traume pe viata, de dureri cumplite, de cosmaruri care se tin lant, de opt ani, aproape in fiecare noapte. Milionul de euro este despagubirea-record pe care, in 11 iunie, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a dat-o definitiv Georgianei, dupa un accident rutier din 2006, in care tanara, copila pe atunci, si-a pierdut o mana. Vinovatul, au decis magistratii: Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), scrie Adevaul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum isi bat joc sefii RATB de bucuresteni. Fara sa anunte, directorii Regiei de Transport au redus parcul auto cu 34%, iar calatorii asteapta in statii chiar si zeci de minute pana sa vina un autobuz. Edilul sef Sorin Oprescu ridica din umeri si paseaza pisica la consilierii generali. Timpii de asteptare in statiile de tramvai sau de autobuz din Capitala au crescut de la 5 pana la 15 minute. In timp ce oficialii Municipalitatii si sefii Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) se fac ca nu vad intarzierile autobuzelor, sindicalistii anga jatilor din Regie au explicat, pentru EVZ, de ce vin mijloacele de transport in comun asa de greu. Liderul Florin Ivan a dezvaluit ca sefii Regiei au decis sa reduca parcul auto cu 34%, astfel ca, din 1.000 de mijloace de transport, cate circulau pana acum aproximativ o luna, acum circula doar 600, spune acesta. "Daca in 2013 erau 743 de autobuze, anul acesta, numarul lor a fost redus la 672. La fel s-a redus si in cazul tramvaielor si troleibuzelor. Mai mult, soferii si vatmanii sunt obligati sa conduca autobuze si tramvaie nesigure', a explicat liderul de sindicat, scrie EVZ.

Procurorii il cauta pe "seful cel mare" din biroul lui Ponta. Vlad Stoica, seful Cancelariei premierului, a fost audiat de procurorii anticoruptie in legatura cu imprejurarile in care baronul PSD Adrian Duicu, arestat preventiv, a facut trafic de influenta din "biroul oval" al lui Victor Ponta in folosul sefului Politiei Mehedinti, Stefan Ponea, si al membrilor familiei acestuia, dupa cum rezulta din documente judiciare. Potrivit deciziei instantei prin care s-a dispus arestarea preventiva a inculpatilor Adrian Duicu, presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti, a lui Stefan Ponea, seful Politiei Mehedinti, si a sefului PSD Orsova, Constantin Popescu, in ziua de 13 iunie 2013 s-a facut trafic de influenta din biroul oval al "sefului al mare", din Palatul Victoria. Audierea lui Vlad Stoica, seful Cancelariei premierului, era absolut necesara - sustine judecatorul care a decis arestarile preventive din acest dosar - pentru a se clarifica imprejurarile in care a fost chemat la sediul Guvernului seful Inspectoratului General al Politiei, Petre Toba, prin care se putea obtine postul de director general adjunct la Ordine Publica pentru Stefan Ponea, scrie Romania libera.

"Nu da maimutei briciul". Secretele din servieta SRI care ajung la presedinte, premier si ministri prin posta militara. Uneori cu acceleratul. Scandalul arestarii fratelui presedintelui Romaniei, Mircea Basescu, pentru trafic de influenta in cazul Bercea Mondial, a adus in prim plan o noua discutie, invaluita de conspirationism: cum si cat de eficient sunt informati inaltii demnitari ai Romaniei de catre serviciile secrete. Gandul va prezinta care este traseul tehnic si institutional al informarilor transmise de SRI catre beneficiarii lor legali - fie ca e vorba de presedintele Romaniei, fie de primarul unei localitati. Pana la urma, in toata aceasta discutie nu trebuie uitat un lucru, spune Costin Georgescu, fost director al SRI: "Unii nu stiu sa aprecieze aceste informari. Daca omul nu stie ce sa faca cu informatia, degeaba i-o dai". Serviciul Roman de Informatii transmite zilnic informari catre beneficiarii legali ai informatiilor ce privesc siguranta nationala. In contextul scandalului creat de arestarea preventiva a lui Mircea Basescu, in spatiul public s-a pus problema cum au loc efectiv aceste informari ale SRI si cat de eficiente sunt ele, scrie Gandul.

Cazul Basescu-Bercea: Bresa majora in legea secretelor. Un scandal precum cel in care e implicat fratele presedintelui Basescu ar fi putut fi evitat daca, in anul 2007, Parlamentul nu ar fi modificat legea privind accesul la secretele de stat, exceptand cateva categorii de demnitari de verificarea anturajului lor si al familiilor acestora. Adoptata in anul 2002, legea privind accesul la informatiile clasificate prevedea o procedura stricta in ceea ce priveste modalitatea in care unei persoane ii poate fi permis accesul la secretele statului roman. Un element esential al acestei proceduri era obtinerea, de catre titlular, a asa-numitului certificat de securitate, eliberat de catre o institutie nou-infiintata in acest scop: Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS). Procedura de acordare a certificatului de securitate presupunea ca solicitantul sa completeze un formular detaliat, privind intreaga sa activitate, rudele, sistemul relational etc. Informatiile din chestionar erau apoi verificate de catre serviciile de informatii si completate cu datele deja existente. Daca apareau neconcordante sau elemente de risc..., scrie Adevarul.

Amprenta romaneasca pe simbolul orasului Rio de Janeiro. Cine este Gheorghe Leonida, romanul care a dat fata unei minuni. Rio de Janeiro, capitala fotbalului in aceste zile, are ca simbol o statuie pe care si-a pus amprenta un roman. Monumentul lui Iisus, de la 700 de metri altitudine, este vizitat anual de peste doua milioane de oameni. Gheorghe Leonida este artistul care i-a desenat chipul. Desi este un personaj marcant al artei romanesti, putini sunt cei care il cunosc. Pentru ca era un apropiat al familiei regale romanesti, regimul comunist i-a interzis operele. Cine ajunge la Rio de Janeiro, viziteaza, cu siguranta, si faimosul monument "Iisus Mantuitorul". Turistii stau la coada ca sa-si faca o poza in fata statuii uriase. "Hai ca asta e moment unic in istorie, suntem amandoi de la Pascani si el e Fanica, de la Iasi", spune un roman care a ajuns la Rio. "Este minunata. E o experienta extraordinara sa vii aici", spune un alt turist. Romanul Gheorghe Leonida este cel care a proiectat chipul celebrei statui din Rio de Janeiro, considerata una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Statuia are o inaltime de 38 de metri si cantareste 700 de tone, scrie StirileProTv.ro.

Se intorc americanii? La Bagdad multi irakieni spera la ajutor din partea americanilor pentru a pune capat ofensivei miscarii teroriste ISIS. Unii cred ca gruparea ar fi un dusman inventat de guvernul lui al-Maliki. Cea mai mare atractie a capitalei irakiene este mall-ul "Mansour". Noul centru comercial din cartierul cu acelasi nume este preferat nu numai pentru cumparaturi, ci si pentru intalniri. Inaintea actiunii militiilor ISIS, la mall soseau autobuze pline ochi cu oameni, mai ales cu siiti din sudul tarii. Nu veneau neaparat la cumparaturi, ci voiau sa petreaca cateva ore intr-o atmosfera occidentala. Acum autobuzele aduc voluntari siiti, gata sa lupte contra trupelor ISIS. Centrul comercial are, totusi, destui clienti si acum. La "Mansour" se gasesc de toate: de la magazine cu articole de lux la restaurante, cinematografe in care ruleaza mai ales filme americane si un loc de joaca pentru copii. Undeva, in incinta mall-ului, se gaseste cafeneaua "Bon". Localul este frecventat numai de femei. "Bineinteles ca am auzit de ISIS", spune o irakiana imbracata sic, dupa ce trece de controlul de securitate, scrie Deutsche Welle.

Dependentii de heroina sunt fortati sa spele pe jos prin sectiile de politie. Cand citesc un material legat de consumatorii de heroina, ma confrunt cu doua tonuri, care-mi vin probabil in minte de la faptul ca ma uit la prea multe jurnale TV: unul de tanguiala patetica cu un sunet de fundal de viori si unul de infierare aroganta si suficienta. Pentru ca nu-mi place niciunul dintre ele, o sa incerc sa prezint un pic altfel problema. In Bucuresti sunt, conform Agentiei Nationale Antidrog, circa zece mii de heroinomani. Desi numarul este in scadere, multi sunt pur si simplu consumatori vechi care trec pe etnobotanice injectabile si mai periculoase. Ca atare, numarul de oameni infectati cu HIV in urma consumului de droguri injectabile e in crestere cu 25%, asta in 2012. Teoretic, politica statului merge si la noi pe directia normala in care consumatorilor li se dau seringi si li se ofera alternative de tratament prin metadona. Dar practic, autoritatile din strada care au contact cu dependentii, nu au o atitudine diferita fata de acum zece ani, dovada si tanarul care a fost omorat in bataie intr-o sectie de politie, in luna martie, scrie Vice.

Nume avansate in tarile UE pentru urmatoarea Comisie Europeana. Ce perspective are Romania. In asteptarea Consiliului European din 26-27 iunie, unde liderii politici ai Uniunii vor nominaliza un candidat comun pentru presedintia Comisiei, la nivelul statelor membre au inceput sa fie avansate, oficial sau neoficial, nume pentru viitorii membri ai Executivului european. Romania si-a anuntat oficial sustinerea pentru Dacian Ciolos, pentru un nou mandat pe portofoliul Agricultura, in mod similar - Germania, pentru actualul comisar european in domeniul energiei Gunther Oettinger. Un alt nume prezent in discutiile pentru un portofoliu important, chiar varianta de rezerva pentru Presedintia Comisiei Europene este al fostului premier finalndez, Jyrki Katainen. Jyrki Katainen a renuntat la pozitia de premier cu o saptamana in urma pentru a-l inlocui la Comisia Europeana pe Olli Rehn, Comisar pentru afaceri economice si monetare, care a castigat un mandat de europarlamentar. O analiza EurActiv.ro.