Ziaristul Robert Turcescu scrie, pe blogul lui, ca Dan Voiculescu a reusit sa arendeze din nou, in 2013, 2600 de hectare de teren agricol de la Agentia Domeniilor Statului (ADS), agentie care are un proces deschis impotriva Grivco, tot o firma a lui Voiculescu, inca din 2010, proces prin care statul roman cere acestei firme sa plateasca aproximativ 250.000 de euro pentru ca a folosit fara titlu valabil, in perioada mai 2008-mai 2009, exact aceeasi suprafata de teren.

Dan VoiculescuFoto: Hotnews

Potrivit lui Robert Turcescu, descinderile procurorilor DNA la sediul ministerului Agriculturii, condus de Daniel Constantin, presedintele partidului infiintat de Dan Voiculescu si care are trecuta in declaratia de avere o datorie de aproape 300.000 de euro la acelasi mogul, au legatura cu acest dosar.

Miza acestui teren, pe care in vremea lui Ceausescu functiona si experimenta Institutul de Cercetari si Inginerie Tehnologica pentru Irigatii si Drenaje (ICITID- Baneasa), este productia foarte mare care se poate obtine aici, in conditiile in care terenul se afla in Giurgiu si inca de pe vremea lui Ceausescu a beneficiat de un sistem sofisticat si performant de irigatii cu apa din Dunare.

"De treisprezece ani, prin firmele pe care le controleaza, prin inginerii contractuale si citeva procese, dintre care unele se afla inca in derulare, Voiculescu exploateaza acest teren, incaseaza profituri si subventii la hectar. Si, desigur, pindeste momentul in care ICITID-Baneasa va fi privatizat pentru a pune mina pe cela 2600 de hectare de pamint, prin exercitarea dreptului de preemptiune, ca arendas si/sau concesionar", afirma ziaristul.

Acesta mentioneaza ca firme controlate de Dan Voiculescu au arendat acest teren inca din 2001 iar ADS, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, are un proces deschis impotriva Grivco din 2010. "Parata a exploatat terenul, proprietatea ADS, fara a efectua nicio plata. Rezulta o diminuare a veniturilor ce trebuiau incasate de ADS si o marire injusta a patrimoniului societatii mentionate", scriau juristii ADS in plingerea facuta acum patru ani.

Intre timp, desi se afla in mai multe procese cu ADS, desi a ramas inca din 2011 fara contract de arenda pe acest teren, Voiculescu a reusit in 2013 sa arendeze din nou cele 2600 de hectare din Giurgiu, contractul de arenda fiind semnat tot de ADS, potrivit sursei citate.

In februarie 2010, noul ministru al Agriculturii in Guvernul Boc II, independentul Mihail Dumitru, acorda un interviu ziarului Bursa in care, printre altele, declara "suntem intr-un proces de analiza a activitatii ADS. Noi analizam portofoliul agentiei atat din punctul de vedere al terenurilor pe care le gestioneaza, cat si al participatiilor statului in diferite sectoare agricole. Vom vedea si care este situatia terenurilor concesionate". Inca din 2009, ADS avea un proces cu Grivco S.A. acuzata ca "a exploatat abuziv, pe perioada 12.05.2008 - 14.05.2009, suprafata de 2.499,03 ha teren arabil ce s-a aflat in administrarea ICITID Baneasa, fapt pentru care datoreaza suma de 1.229.282,31 lei, reprezentand pretul exploatarii fara a detine titlu valabil. Acest calcul este facut plecand de la o redeventa minima/ha de 998 kg grau".

Iata mai jos cateva pasaje din ancheta lui Robert Turcescu, care poate fi citita complet, alaturi de documente, pa blogul sau:

  • In 2011, vine la Agricultura Valeriu Tabara, corpul de control al ministerului face un raport, seful ADS de la acea vreme, Radu Cristescu, un apropiat al lui Voiculescu, este demis si Grivco ramine fara terenul din Giurgiu.
  • In ianuarie 2012, cade guvernul Boc II, vine guvernul Ungureanu, pica si acesta si se formeaza guvernul Ponta I. Partidul Conservator primeste ministerul Agriculturii.
  • Teoretic, incepind din 2011, firma lui Voiculescu nu mai putea lucra terenurile de la Giurgiu deoarece nu mai avea contract de arenda. Surse din Ministerul Agriculturii spun ca, de fapt, firma lui Voiculescu a continuat sa lucreze cele 2600 de hectare, dar n-a mai putut incasa subventiile la hectar.
  • Pentru a beneficia de aceste subventii, era nevoie de un nou contract de arenda.
  • Pe 29 mai 2013 S.C. Agro Seed Muntenia S.R.L, fosta SC Agro Grivco S.R.L, a semnat contractul de arenda nr 2/29.05.2013 cu ADS pentru "2497,53 de hectare de teren agricol si 160,35 de hectare de teren neagricol, aflat in administrarea ICITID- Baneasa, judetul Giurgiu".
  • Un document publicat de Turcescu este datat 01.07.2013 si contine un raspuns dat de seful ADS de la acea vreme, Dan Lucian Stefan Mogos, unui grup de fermieri din Giurgiu care solicitase sa incheie un contract de arenda pentru cele 2600 de hectare ale ICITID. In acest raspuns, Mogos le spune fermierilor ca 2600 de hectare au fost date spre arendare prin metoda "concurs restrins de oferte, incheiat cu contract de arenda".
  • Arendasul celor 2600 de hectare este firma SC Agro Seed Muntenia SRL, care, potrivit datelor de la Registrul Comertului, este aceeasi cu firma SC Grivco Agro SRL! Cum e posibil? Simplu, ambele societati au acelasi numar de inregistrare, J40/7685/2008, iar rebotezarea din "Grivco Agro" in "Agro Seed Muntenia" s-a facut prin preschimbarea certificatului de inmatriculare. (Puteti verifica acest lucru introducind intr-un motor de cautare numarul de inregistrare publicat mai sus!).
  • In data de 1 noiembrie 2013, la Ministerul Agriculturii au descins ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie, in baza unui "mandat de perchezitie de la Curtea de Apel cu privire la o cauza a Directiei Nationale Anticoruptie".
  • "Epicentrul acestui dosar este la Agentia Domeniilor Statului", declara la acea vreme Daniel Constantin, adaugand ca, din cate stie, cauza are legatura cu sesizarea unei angajate a ADS, care a reclamat o serie de abuzuri despre "servicii de mentenanta pentru Xerox", "folosirea a doua cartele de motorina de la doua masini care nu mai sunt in uz", "servicii de telefonie" si "achizitionarea unor servicii de paza" la ADS.
  • Da, epicentrul era si este la ADS, dar cauza pare sa duca fix spre Dan Voiculescu si firma lui de arendas. Sa mai adaugam ca pe 1 noiembrie 2013, perchezitiile facute de DNA au vizat birouri din Ministerul Agriculturii, din ADS, dar si de la Federatia Sindicala Agrostar, de unde au ridicat mai multe documente, despre care surse judiciare spuneau la acea vreme ca urmau sa fie analizate in cadrul unui dosar penal deschis recent, vizand fapte de coruptie.
  • Din moment ce are acum are contract de arenda pentru cele 2600 de hectare, firma lui Voiculescu, SC Agro Seed Muntenia SRL, a depus pe 19 aprilie 2014 si cererea pentru acordarea subventiei pe suprafata arendata.