Lista serviciilor medicale pentru care platiti din buzunar. Fertilizarea in vitro, anumite investigatii de inalta performanta nu vor fi decontate de Casa de asigurari. In schimb, testele pentru hepatita B si C vor fi gratuite. Investigatii abia descoperite, care nu sunt inca incluse in protocoalele terapeutice, RMN-ul de inalta performanta, operatiile estetice (cu exceptia celor efectuate persoanelor sub 18 ani), serviciile de reproducere asistata, dispozitivele pentru redarea auzului sunt doar cateva dintre serviciile medicale pentru care trebuie sa platiti din buzunar, potrivit ultimei actualizari publicate pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Sunt insa si vesti bune pentru asigurati: incepand din acest an, vor fi decontate mai multe tipuri de analize medicale, printre care si cele pentru depistarea hepatitelor, boli cu incidenta crescuta la romani, dar si consultatiile obligatorii de preventie, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ponta a modificat Legea Educatiei cu sfidarea Constitutiei. Posibilitatea ca persoane private sa infiinteze universitati si trecerea celor care nu au luat bacalaureatul in sarcina facultatilor sunt doar doua dintre modificarile esentiale aduse Legii educatiei nationale, prin OUG. Fara nici o dezbatere si fara a oferi prea multe explicatii publice pe marginea modificarilor aduse, Guvernul Ponta a schimbat intr-atat Legea educatiei nationale din 2011 incat se poate vorbi, practic, de o noua lege. Ordonanta de urgenta, nr. 49/2014, a fost adoptata, la pachet cu multe altele, in sedinta de guvern de joia trecuta, anuntaRomania Libera.

Judecatoria Sectorului 4: Timpul executat de Vintu din pedeapsa, insuficient pentru scopul educativ al pedepsei. Timpul executat de Sorin Ovidiu Vintu din cei doi ani de inchisoare pentru favorizarea lui Nicoale Popa nu este suficient pentru ca acesta sa-si insuseasca scopul preventiv si educativ al pedepsei, arata Judecatoria Sectorului 4, in motivarea decizie de respingere a cererii de liberare conditionata. Tot in motivare se precizeaza ca Vintu, in timpul detentiei, a fost sanctionat disciplinar de doua ori si recompensat o data "In ce priveste comportamentul pe perioada detentiei, instanta retine ca acesta a fost unul oscilant, iar timpul petrecut in detentie nu este suficient pentru reeducare. Detinutul, aflat la prima analiza a comisiei, a fost sanctionat disciplinar de doua ori si recompensat o data. Se mai retine ca, in ultima parte a executarii pedepsei, petentul nu a dat dovezi temeinice de indreptare, neevidentiindu-se in nicio modalitate prin comportamentul sau in locul de detinere", arata Judecatoria Sectorului (JS) 4, in motivarea deciziei, informeazaGandul.

Raspuns inedit al unui eurodeputat roman pentru britanicul care i-a cerut votul la alegerea presedintiei PE. Scrisoarea unui europarlamentar roman a facut furori astazi la Bruxelles, dupa ce acesta i-a raspuns intr-un mod inedit candidatului britanic la functia de presedinte al Parlamentului European. Sajjad Karim, membru al grupului conservatorilor din PE, le-a trimis eurodeputatilor o scrisoare prin care le cerea sprijinul pentru a castiga sefia organului legislativ al Europei. Sorin Moisa, un europarlamentar socialist, a profitat de ocazie si i-a oferit un raspuns neasteptat conservatorului britanic, reamintindu-i acestuia campania negativa impotriva romanilor pe care partidul sau a tolerat-o si chiar a promovat-o in ultimul an. Karim le cerea colegilor sai eurodeputati sa il sustina si sa demonstreze solidaritate pentru a schimba modul in care se deruleaza procesul european de decizie. Din nefericire pentru el, putini au raspuns apelului sau, iar noul presedinte al Parlamentului European este din nou socialistul german Martin Schulz, sustinut de o majoritate formata din social-democrati, populari si liberali, scrieAdevarul.

DW: Moldova se pregateste de un proces de modernizare rapida. Biroul permanent al Parlamentului de la Chisinau va stabili marti cand va fi ratificat Acordul de Asociere Moldova - UE semnat pe 27 iunie la Bruxelles. Cel mai probabil, documentul va fi ratificat miercuri. Potrivit analistilor politici, ratificarea este supusa riscurilor pana in ultimul moment, deoarece nu este exclus ca unii deputati sa-si negocieze un loc pe listele electorale, in schimbul votarii Acordului. Temerile analistilor nu par lipsite de temei, fiind cunoscuta influenta pe care o are inca Rusia asupra unor deputati moldoveni si presiunea la care este supusa guvernarea proeuropeana din exterior. Peste 50 de organizatii neguvernamentale, platforme civice si fundatii au semnat o declaratie publica de sustinere a parcursului european al Republicii Moldova si cer Parlamentului ratificarea imediata a Acordului de Asociere cu UE, anuntaDeutsche Welle.

Painea romanilor, la mana samsarilor. Producatorii de grau sunt din nou la mana marilor comercianti de cereale, din cauza lipsei spatiilor de stocare si a intarzierilor privind aplicarea legii certificatelor de depozit. Nici anul acesta fermierii nu vor beneficia de pe urma muncii lor. In 2013, Romania a avut productii record la grau, dar preturile s-au prabusit in timpul campaniei de recoltare. Doar fermierii care au avut unde sa-si tina graul pana in iarna sau primavara au obtinut preturi mai bune de la marii comercianti. Situatia ar fi stat cu totul altfel, daca legea certificatelor de depozit ar fi fost in vigoare acum, considera fermierii contactati deEVZ. Practic, un producator isi putea depozita graul intr-un siloz autorizat si primea un certificat de depozit care arata ce productie a realizat. In baza acestor certificate, fermierul putea garanta creditele luate de la banca, iar cu banii imprumutati isi cumpara motorina sau samanta pentru o noua cultura.

Guvernul vrea ca licitatiile sa nu mai fie contestate. Executivul a decis ca unele societati de stat vor putea cumpara ce, cum si de la cine vor. In cazul in care se organizeaza, totusi, licitatie, Executivul a ridicat obstacole in calea firmelor care ar putea contesta rezultatul. Prin ordonanta de urgen-ta - modalitatea preferata cand trebuie sa rezolve subiecte sensibile, care ar putea naste discutii - Guvernul Ponta a modificat iar legislatia achizitiilor publice. Practic, prin OUG nr. 51/2014, adoptata fara explicatii si detalii, in sedinta de joi a Guvernului, Cabinetul Ponta desavarseste ceea ce a inceput anul trecut: liber la contractele pe bani publici, scrieRomania Libera.