​Sigrid Kaag, "Doamna de fier" trimisa in Siria cu o misiune istorica: sa nu mai vedem asemenea imagini! Gandul va prezinta azi un interviu cu diplomatul danez Sigrid Kaag, care coordoneaza, din octombrie 2013, misiunea Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) si a Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) de distrugere a arsenalului chimic sirian. Reusind, la sfarsitul lunii iunie, sa scoata din tara suta la suta din componentele programului chimic sirian declarate de regimul lui Bashar al-Assad, misiunea lui Sigrid Kaag se apropie de sfarsit. Lumea nu a uitat insa imaginile tulburatoare aparute pe Internet dupa atacul chimic din 21 august 2013, toti acei copii ucisi intr-un mod cumplit intr-un razboi pe care nici parintii lor nu il mai inteleg. Pe umerii lui Kaag a fost pusa o povara fara precedent: sa se asigure, in conditii de razboi, ca nu vom mai vedea asemenea imagini pe viitor. Integral peGandul.info.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Plicul la medic devine legal "Daca nu putem creste salariile elegant, acceptam si solutii realiste". Legalizarea spagii, ultima idee a celor de la Ministerul Sanatatii pentru cresterea salariilor medicilor, starneste controverse aprinse. Daca o parte dintre doctori se simt jigniti, altii sustin ca ar trebui sa scapam de masca ipocriziei. Pentru ca nu sunt bani pentru cresterea salariilor medicilor, Ministerul Sanatatii vine cu o solutie de avarie: legalizarea platilor informale. In loc sa bage plicul rusinat in buzunarul doctorului, pacientul ar urma sa lase atentia direct la casierie, iar in acest fel ar avea de castigat si unitatea medicala, care primeste 20% din suma. Masura imparte halatele albe in doua tabere: daca unii medici o considera rusinoasa si impovaratoare pentru pacient, altii o vad binevenita, atat timp cat "spaga" nu e conditionata si e oferita doar la externare, daca pacientul e multumit, anuntaEVZ.

Cum a cumulat Gabriel Oprea indemnizatia cu pensia. Demnitarii de la Bucuresti profita la maximum de portitele din actele normative pe care tot ei le elaboreaza, reusind sa isi ofere un tratament separat de restul contribuabililor. Un astfel de caz este cel al vicepremierului si ministru al Internelor, Gabriel Oprea, care a reusit sa cumuleze indemnizatia de parlamentar cu pensia de la MApN. Potrivit declaratiei de avere depuse la numirea in functia de sef al MAI, in martie 2014, Oprea mentioneaza ca a incasat 26.459 de lei ca salariu de la Ministerul Apararii Nationale, 18.448 de lei ca pensie tot de la Ministerul Apararii Nationale si 42.553 de lei ca indemnizatie de la Camera Deputatilor. "Aceste sume se refera la anul fiscal 2012. In primele luni ale anului, din ianuarie pana in mai, domnul Oprea a fost ministru al Apararii si a incasat salariu in aceasta calitate. Dupa luna mai, a revenit la pensie pe care, potrivit legii o poate cumula cu calitatea de parlamentar pentru ca parlamentarii nu au salariu, ci indemnizatie. A cumulat pensia cu indemnizatia de parlamentar, e legal", au explicat surse oficiale de la cabinetul vicepremierului, informeazaRomania Libera.

Romanii din Timoc cer sprijinul Romaniei: Daca nu ne ajuta Tara mama, nu vom mai putea sa rezistam mult si sa existam ca romani! Incercarile autoritatilor de la Belgrad de asimilare a etnicilor romani din Valea Timocului i-au determinat pe acestia sa ceara din nou sprijin Romaniei pentru pastrarea identitatii nationale. Boian Alexandrovici, vicar al Timocului si protopop al Daciei Ripensis, a declarat ca romanii pe care ii reprezinta au nevoie de sprijin din partea "Tarii mame, Romania", potrivit Romanian Global News. Preotul, care oficiaza la biserica romaneasca de la Malainita, a fost invitat, marti, la Palatul Parlamentului, la conferinta de presa sustinuta de vicepresedintele Comisiei pentru romanii de pretutindeni a Camerei Deputatilor, deputatul Bogdan Diaconu. "Daca nu vom avea sprijin din Romania, din partea autoritatilor Tarii mame, nu vom mai putea sa rezistam mult si sa existam ca romani. Vom fi anihilati, e o mare criza de identitate", a afirmat Boian Alexandrovici. Potrivit deputatului Bogdan Diaconu, Romania ar trebui sa treaca la un nivel superior, "sa aduca comunitatile din jurul granitelor cel putin la nivelul de respect si de drepturi pe care le ofera Romania comunitatilor etnice care traiesc pe teritoriul Romaniei", scrieAdevarul.

DW: Invalidarea "legii Big Brother" cu semne de intrebare. Curtea Constitutionala a invalidat a doua oara legea Big Brother. Adoptata in Romania ca forma de implementare a unei Directive europene, legea permitea serviciilor de informatii si organelor de urmarire penala accesul la datele de trafic ale clientilor companiilor de telecomunicatii. Era greu sa mai spui ca "autoritatile publice respecta si ocrotesc viata privata" (art. 26 din Constitutie), de vreme ce ele insele dispuneau o larga supraveghere. Legea continea si cateva prevederi linistitoare cum ar fi, de pilda, interdictia accesarii continutului unei comunicatii sau distrugerea datelor stocate dupa 6 luni de zile, dar, in realitate, nu au existat garantii serioase. Sanctiunile sunt formulate in mod sucit si au omisiuni ciudate. Cine citeste legea va putea sa remarce ca o companie care ar fi inregistrat continutul comunicatiilor unui client ar fi putut scapa nesanctionata, anuntaDeutsche Welle.

Cum si pe ce se duc banii (insuficienti) din Sanatate. Pentru a intelege ce destinatie iau taxele pentru sanatate, echivalente cu 10,7% din salariu (5,5% de la angajat si 5,2% de la angajator) va prezentam situatia veniturilor si a principalelor cheltuieli ale Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate din 2007 incoace si evolutia alocarilor pentru spitale, medicamente, medicina de familie, boli cronice etc. De retinut faptul ca suma pentru anul 2013 apare ceva mai mare decat ar fi fost normal din cauza obligatiilor de plata a arieratelor la medicamente acumulate in anii anteriori, plata impusa de institutiile internationale cu care avem acorduri de tip stand-by ( FMI, UE, BM). Este si explicatia varfului de plata de aproape sapte miliarde lei de anul trecut, care a dus si la o crestere exceptionala a poderii medicamentelor in total cheltuieli pana la circa 30%, informeazaCursdeguvernare.ro.

Prima declaratie a tortionarului Istrate, "unul din marii criminali" de la Gherla: "Nu i-am batut pe detinuti la talpa cu ciocanul. Era un levier". Daca in urma cu cinci luni era declarat "mort" de sotia sa, la o zi dupa ce a fost deconspirat, iar pe numele sau IICCMER a depus o plangere penala la Parchet pentru crime impotriva umanitatii, fostul comandant al Penitenciarului Gherla, din anii 50, Constantin Teodor Istrate, face primele declaratii. Supravietuitorii temnitei comuniste vorbesc despre cruzimea acestuia care ii batea cu ciocanul la talpi, insa tortionarul are o varianta halucinanta: invoca "inscenarile" si sustine senin ca nu i-a batut pe detinuti cu ciocanul, ci cu levierul. Mai mult, spune el, "la Gherla, nu au murit oameni prin tortura": "Daca au murit, au murit impuscati de glont", scrieGandul.