12 ani de contracte paguboase pentru informatizarea Romaniei. Mai multi ministri si functionari importanti din guvernele Romaniei, din perioada 2001-2013, care au incheiat contracte de achizitii de softuri in valoare totala de un miliard de euro, vor ajunge la DNA in perioada urmatoare in cadrul unei anchete uriase in acest domeniu. Printre firmele care ar fi fost favorizate se numara si SIVECO, protagonista unor scandaluri mari de-a lungul anilor. DNA are "indicii temeinice" ca responsabili din Ministerul de Interne, de la Ministerul Comunicatiilor, de la Ministerul Educatiei si din Secretariatul General al Guvernului ar fi facut abuz in serviciu si ar fi luat mita, prin intermediari..., scrie Romania libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

PSD scrie o noua lege a Educatiei: Schimbarile care-i afecteaza pe toti elevii. "Constitutia" invatamantului romanesc, modificata de 64 de ori sub 19 ministri. Cu toate ca sunt in vacanta, senatorii pregatesc o noua lege a educatiei. O parte din membrii comisiei de Educatie de la Senat vor lucra pe timpul verii la un nou concept pentru invatamantul din Romania. La finalul lunii lui august, senatorii se vor intalni pentru a discuta modificarile la care s-au gandit, iar la inceputul sesiunii parlamentare vor conveni asupra unui nou text de lege pentru invatamant. Cel mai optimist termen pentru intrarea in vigoare a unei noi legi a educatiei este anul scolar 2015/2016, scrie Gandul.

Nicusor Constantinescu si-a donat averea. Nicusor Constantinescu a primit permisiunea de a se opera in SUA, chiar daca sistemul romanesc este dotat atat cu robotul medical necesar, cat si cu medici de performanta, in timp ce actele din SUA nu pot fi considerate autentice, arata Curtea de Apel Bucuresti, in motivarea deciziei din 18 iunie. Presedintele suspendat al CJ Constanta si-a donat averea sotiei si copiilor. El a transferat pe numele sotiei o casa si un teren in Constanta si a donat celor doi copii cate o locuinta, conform ultimei sale declaratii de avere. Conform documentului, postat pe siteul Consiliului Judetean Constanta, Codruta Constantinescu, sotia lui Nicusor Constantinescu, detine..., scrie EVZ.

Sondaj: Traian Basescu iese neasteptat de bine din scandalul Bercea Mondial. Majoritatea romanilor cred ca nu se impune o demisie a presedintelui Traian Basescu, in urma scandalului in care e implicat fratele sau si Bercea Mondial, arata un sondaj realizat de INSCOP Research. Cazul Mircea Basescu a fost in atentia tuturor romanilor in ultimele doua luni, cel putin asa arata cifrele ultimului sondaj INSCOP Research, realizat la comanda ziarului "Adevarul". Peste 90% din romani au auzit de arestarea fratelui presedintelui Traian Basescu. Procentul ridicat al notorietatii cazului este explicabil daca luam in calcul ca subiectul a fost intens mediatizat pe toate canalele media, scrie Adevarul.

Judecatorii nu cred ca Mircea Basescu s-a "imprumutat" de la clanul Bercea. Traseul real al banilor si adevarata poveste a afacerii "Aversa". Imprumutul de 600.000 de euro pe care Mircea Basescu sustine ca partenerul sau de afaceri, Marian Capatana, l-ar fi luat de la familia lui Bercea Mondial si in numele sau este demontat de judecatori, pas cu pas, pe baza probelor admise pana acum in dosarul in care fratele presedintelui a fost arestat preventiv pentru trafic de influenta. Pentru ca cei implicati se contrazic si pentru ca Mircea Basescu a facut in instanta declaratii care contrazic inregistrarile audio-video in care apare, magistratii Curtii de Apel Bucuresti care au decis ramanerea sa in arest pun la indoiala..., scrie Gandul.

Seful de la Antifrauda din Sanatate proteja decontarile de retete fictive. Internarile si prescriptiile in fals au ajuns o practica uzuala de fraudare a sistemului sanitar, iar procurorii au demonstrat ca insusi seful Directiei Regionale de Control, Monitorizare si Antifrauda Timisoara a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Careba, a protejat intreaga schema infractionala. Sase perchezitii in Timis si Mehedinti au avut loc, ieri, sub coordonarea procurorilor Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General si a politistilor din Directia de Investigarea Fraudelor din IGPR. Dosarul vizeaza perioada 2012 - 2013, in care CJAS Timis a platit servicii medicale fictive prezentate spre decontare de reprezentantii clinicilor private Selfmed, apartinand unui liberal, scrie EVZ.

In Romania si ateismul este altfel. Prosperitatea relativa si nivelul mai ridicat de educatie nu genereaza automat conduite democratice, ba, uneori, dimpotriva, stimuleaza intoleranta. Disputa recenta pe tema educatiei religioase in scolile publice a adus la iveala o serie de argumente-standard, preluate ca atare din experienta societatilor occidentale. S-a spus, bunaoara, cu destula insistenta, ca ambianta crestin-ortodoxa cultivata in scoala ii face pe oameni mai intoleranti fata de minoritatile sociale de tot felul. Cu toate acestea, realitatea sociala romaneasca nu confirma deloc aceste afirmatii. Am putea spune ca lucrurile stau exact invers, scrie Deutsche Welle.

Asediul elevilor de nota 10 din provincie asupra Capitalei. Cum este influentata batalia pentru liceele de top bucurestene. Ca in fiecare an, si in aceasta vara a fost mare imbulzeala la centrul de inscrieri de la Scoala Gimnaziala "Sf. Voievozi" din Bucuresti, unde anul acesta au venit peste 2.300 de copii din provincie pentru a se inscrie la liceele din Capitala, cu aproximativ 500 mai putini ca anul trecut, potrivit datelor Inspectoratului Scolar al Capitalei (ISMB). Diferenta este insa ca, dintre acestia, cinci au media de admitere 10, in conditiile in care doar patru elevi din Bucuresti vor intra la liceu cu 10 in 2014, ceea ce va determina o concurenta mai mare la liceele de top, scrie Adevarul.