Cine sunt cei doi romani trimisi la puscarie pentru fraude electorale. Magistratii au inceput sa dea condamnari pentru fraudarea Referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu. "Evenimentul zilei" prezinta o sentinta in care au fost date pedepse cu executare. Premierul Victor Ponta sustine ca aceste dosare sunt politice, iar procurorul general a anuntat o mie de NUP-uri. O sentinta fara precedent a fost data de Judecatoria Drobeta- Turnu Severin: condamnare cu executare pentru fraude electorale, la Referendumul din 2012, de demitere a presedintelui Romaniei. Instantele din Romania au dat, in cazuri similare, doar condamnari cu suspendare sau amenda. Magistratii au decis ca presedintele Sectiei de votare nr. 63 din Drobeta-Turnu Severin (Mehedinti), Liviu- Catalin Bondoc, sa execute trei ani de inchisoare, iar presedintele Sectiei de votare nr. 170 din Girla Mare (Mehedinti), Dumitru Mirea, sa stea dupa gratii doi ani si sase luni. Cei doi nu mai au voie sa faca parte dintr-un birou electoral o perioada de cinci ani dupa executarea condamnarii, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului face dreptate pentru un dezertor impuscat de securitatea comunista dupa ce a fugit din armata. Luni, reprezentantii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, sprijiniti de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca au deshumat osemintele ce apartin lui Flore Tahas, un barbat din Sangeorz-Bai, care a fost impuscat in cap de catre securitatea comunista pentru ca a dezertat din armata. De 64 de ani a fost nevoie ca sa i se faca dreptate, macar una morala, lui Flore Tahas, un barbat din Sangeorz-Bai. Osemintele acestuia au fost deshumate de catre specialistii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, pe un deal din Sangeorz-Bai, acolo unde l-au ingropat comunistii dupa ce l-au ucis acum mai bine de 60 de ani. Flore Tahas s-a nascut in 1927 in Sangeorz-Bai si mai avea 9 frati. Tatal sau a murit in 1949, cu un an inainte ca Flore sa fie recrutat in armata. Intreaga familie, de conditie modesta, se ocupa cu cresterea animalelor si agricultura. De altfel, Flore Tahas a terminat doar clasele primare, dupa care a renuntat la scoala pentru a-si putea ajuta familia, anuntaAdevarul.

Megadosarul fraudelor IT. Sefii Microsoft Romania chemati la DNA. Lista premierilor si ministrilor ce ar putea fi audiati de procurori. Fostii premieri, Emil Boc, Calin Popescu Tariceanu si Adrian Nastase, noua ministri, fosti secretari de stat precum actualul ministru al Educatiei, Remus Pricopie, ar putea fi audiati la DNA in dosarul in care DNA investigheaza posibile fraude la achizitii din IT in valoare totala de 1 miliard de euro. Surse judiciare au confirmat pentru Gandul ca marti, 15 iulie, au fost citati la DNA sefii Microsoft Romania, companie care a livrat softuri pentru scolile din Romania si ale carei contracte sunt sub investigatie. In urmatoarele zile, la DNA au fost citati si o serie de fosti ministrii au declarat surse judiciare pentruGandul.

"Moastele de la Bucuresti ale Sfantului Nicolae sunt false". Cate dintre celelalte 10.000 de relicve din Romania sunt autentice. O controversa referitoare la veridicitatea moastelor Sfantului Nicolae, aflate la o biserica din Bucuresti, ridica o problema mult mai ampla: cat de autentice sunt, in general, relicvele din lacasurile de cult din Romania, la care se inchina anual sute de mii de credinciosi? Despre moastele Sfantului Nicolae, care se afla la Biserica "Sfantul Gheorghe cel Nou" din Bucuresti, s-a afirmat, nu de putine ori, ca nu ar fi autentice. Am solicitat un punct de vedere reprezentantilor Bisericii San Nicola din Bari, unde se afla mormantul acestui sfant. Acestia ne-au confirmat ca dubiile privind relicva din Romania sunt intemeiate, scrieRomania Libera.

DW: Doar o idee noua ar putea relansa campania. Alegerile prezidentiale din aceasta toamna ar putea inregistra cea mai scazuta prezenta la vot din istoria democratiei recente. Potrivit celui mai nou sondaj de opinie INSCOP, participarea la alegerile prezidentiale din toamna va fi destul de scazuta. Astfel 48,6% afirma ca vor merge sigur la vot si 17,3% ca este posibil sa mearga. Dar daca vom compara datele din sondaje cu rezultatele reale de la alegerile europene din luna mai, vom observa ca s-a confirmat doar procentul celor care au spus ca vor merge sigur la vot. Inainte de alegerile din 25 mai, 32% au spus ca vor merge sigur la vot si 28,9% ca ar putea merge la vot. Rezultatul ne-a aratat o participare de 32,16%. Or, asta ar insemna ca in toamna s-ar putea inregistra pentru prima data o participare de sub 50%, anuntaDeutsche Welle.

Noi condamnari in dosarul furtului de tablouri din Olanda. Hotii trebuie sa plateasca 18 milioane de euro. Judecatoria Sectorului 3 i-a condamnat, in dosarul furtului de tablouri din Rotterdam, pe Adrian Procop la sase ani si opt luni de inchisoare si pe Alexandru Bitu si Olga Dogaru la cate doi ani de inchisoare cu executare, iar Petre Condrat a primit amenda penala de 45.000 de lei pentru tainuire. Adrian Procop a fost condamnat la trei ani si patru luni de inchisoare pentru constituire a unui grup infractional organizat si la patru ani si opt luni inchisoare pentru furt calificat, ambele in stare de recidiva. Daca decizia ramane definitiva, Procop va executa sase ani si opt luni, pentru ca a mai fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, intr-un alt dosar, informeazaEVZ.

Ce cauta Vladimir Putin in America Latina. Presedintele rus, pe urmele fostilor lideri ai URSS. Izolat de tarile europene si Statele Unite, Vladimir Putin se afla in cautarea unor noi sfere de influenta, pentru a creste sustinerea Federatiei Ruse pe scena internationala. De aceea, liderul de la Kremlin s-a reorientat catre aliatii traditionali ai Moscovei, din America Latina, pornind intr-un turneu de o saptamana in statele sud-americane, unde a fost primit cu mult fast. In timpul weekendului, Putin a vizitat patru state latine, Cuba, Nicaragua, Argentina, Brazilia, in incercarea de a demonstra occidentalilor ca tara sa nu este "doar o putere regionala", asa cum afirmase presedintele Barack Obama, ci un lider global. In Brazilia, presedintele rus a participat la finala Campionatului Mondial de Fotbal, unde a preluat stafeta FIFA pentru organizarea Cupei din 2018. Liderul moscovit a profitat de ocazie pentru a discuta cu cancelarul german, Angela Merkel, atat in timpul meciului, in tribuna oficiala a stadionului Maracana, dar si ulterior, scrieAdevarul.