Cazul disparitiei fostului sef de cabinet al lui Blejnar. Oficiali din Politia Romana: "Codrut Marta nu a fost gasit". O declaratie a procurorului Marius Iacob, preluata de un post TV, arata ca fostul sef din ANAF a fost omorat. Oficial, autoritatile romane nu au informatii despre locul in care se afla. Anchetatorii nu exclud ca fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar - ex-presedinte ANAF, Codrut Marta, sa fi fost ucis. La scurt timp dupa ce "Evenimentul zilei" a relatat informatia postata de directorul adjunct al Institutului de Politici Publice, Adrian Moraru, pe pagina sa de Facebook, care arata ca Marta ar fi fost localizat si ar urma sa fie adus in tara, Romania TV a anuntat ca acesta ar fi fost asasinat.Postul de televiziune il citeaza pe procurorul Marius Iacob, prim-adjunct al DNA: "Avem in lucru un dosar care are si acest aspect, al disparitiei lui Codrut Marta.(...) Luam in calcul si varianta in care el a fost ucis. La momentul de fata facem cercetari pe toate aceste planuri. Cel mai probabil el nu se mai afla in viata in acest moment". Fata de acest aspect, adjunctul sefului Politiei Romane, chestorul Viorel Vasile, a explicat, pentru "Evenimentul zilei", ca "suspiciunea mortii lui Marta este o ipoteza de lucru", scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Hotnews

Noua ordine mondiala: cum poate profita Romania de conflictele din Ucraina si din Orientul Mijlociu. Se infrunta, din nou, doua teorii, fiecare cu argumentele si chiar realitatile lor adiacente. Prima este cea a viziunii imperiale in care valoarea constructiei este data, chiar conditionata, de valoarea si stabilitatea metropolei. A doua vorbeste despre valoarea spatiilor de margine intr-un timp al reasezarilor globale, atunci cand marginile imperiului, fie el simbolic sau nu, devin, brusc, esentiale. Pe timp de pace, de crestere economica, atunci cand exista sentimentul de siguranta pe care ti-l confera predictibilitatea unuia sau altuia dintre modelele de dezvoltare, atunci, fireste, apare tentatia unei constructii structurate in jurul unui centru major de decizie care sa ordoneze realitatea in spatii concentrice din ce in ce mai ample. Spatii care sa fie si din ce in ce mai unitare tocmai pentru ca exista si tentatia puterii centrale de a-si asigura expandarea de forta spre marginile constructiei, de regula, poate tocmai din cauza distantei, mai putin predictibile si mai supuse interferentelor cu alte zone de putere, niciodata indiferente, cateodata chiar de-a dreptul ostile, anuntaAdevarul.

Inca una de la CNADNR. Sapte experti cheie pentru opt km de autostrada inexistenti. Lista autostrazilor santier. Autostrada Bucuresti-Ploiesti ramane in continuare inaccesibila multor soferi pentru ca, la doi ani de la inaugurarea a 56 de kilometri, cu mare fast, de catre actualul premier Victor Ponta si fostul - Calin Popescu Tariceanu, nu exista "ciotul" de drum care ar trebui sa intre in Capitala. De altfel, pe nicio portiune a autostrazii Bucuresti-Ploiesti nu exista parcari, spatii de servicii, benzinarii sau telefoane SOS. Desi nu este clar cine va construi "ciotul", cand va fi gata si daca are intreaga finantare asigurata, CNADNR pune carul in fata boilor si scoate acum la licitatie contractul pentru supervizarea lucrarilor de constructie, informeazaGandul.

Elevi de nota 2, promovati intr-un invatamant corigent la calitate. Cand spui ca ai ajuns la liceu te gandesti ca in spatele acestei realizari este multa invatatura. Dar daca vezi ca in clasa a IX-a au intrat, in urma repartizarii, si elevi cu medii de 2 sau 3, te intrebi ce mai inseamna cu adevarat liceul in ziua de azi. La mijlocul anilor '90, cand s-a pus pentru prima oara problema unui examen, la finele clasei a VIII-a, care sa desparta apele in mod obiectiv, adica elevii carora le place cartea sa mearga la liceu, iar cei care n-au dragoste de invatatura sa ajunga in scolile profesionale, a fost o adevarata furtuna in sistemul educativ. Profesorii de liceu au fost cei care au spus atunci ca o astfel de masura ar reduce masiv populatia scolara din clasele IX-XII, ceea ce ar fi insemnat ca o buna parte dintre dascali sa-si piarda posturile, din cauza restrangerii activitatii din licee, scrieRomania Libera.

DW: Secventa unei "detronari". Guvernul sau presedintia nu au publicat niciodata inregistrari ale dezbaterilor importante. Asupra acestora planeaza un secret stupid, ca si cum natiunea ar fi compusa din fiinte imature si acerebrate. Discutia dintre presedinte si reprezentantii guvernului pe tema CAS exprima in primul rand o rivalitate de roluri. Premierul Victor Ponta a refuzat, explicit, presedintelui ambitia sa de a fi seful unic al puterii executive. Ca urmare, el a evitat o discutie reala si a limitat dezbaterea la forma ei pur constitutionala. Ministrul de finante, Ioana Petrescu, s-a incadrat la randul ei cu strictete la rolul prescris de seful guvernului. Camera a surprins doua-trei momente in care premierul ii face semn sa-si limiteze depozitia la planul cel mai general cu putinta si sa nu intre in detaliile tehnice. Ioana Petrescu, predispusa la explicatii largi, a facut vizibile eforturi sa nu spuna nimic, anuntaDeutsche Welle.

O judecatoare din Radauti, sub control judiciar pentru luare de mita. Spaga: "Un sejur de 7 zile la Mamaia". Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar fata de judecatoarea Daniela-Mariana Prandea, de la Judecatoria Radauti, suspectata de luare de mita si complicitate la santaj. Potrivit anchetatorilor, in intervalul 27 ianuarie 2011 - 3 martie 2014, inculpatul Constantin Gavril Babiuc, in mod direct si indirect, cu sprijinul magistratilor de la Judecatoria Radauti Daniela-Mariana Prandea, Bogdan-Ilarion-Costica Barbuta si a procurorului sef la Sectia de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, Dumitru Dambu, a exercitat presiuni, facand uz de prerogativele functiilor detinute, pentru a determina o persoana sa renunte la dreptul de proprietate asupra unei parti dintr-un imobil situat in municipiul Radauti, informeazaEVZ.

Directorul Romaero SA, anchetat penal pentru ca a deturnat banii salariatilor. Constantin Dinischiotu, directorul companiei de stat Romaero SA, este acuzat de parchetul Curtii de Apel Bucuresti ca a retinut de la salariati 31 de milioane de lei drept impozite si contributii de asigurari sociale, dar nu i-a virat catre bugetele statului. Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Romane a sesizat, pe 13 aprilie anul acesta, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 asupra faptului ca reprezentanti ai societatii comerciale Romaero SA, la acel moment inca neidentificati, ar fi comis infractiunea de stopaj la sursa. Fapta, incriminata in Legea pentru combaterea evaziunii fiscale, consta in aceea de a retine de la salariati sume reprezentand impozite pe venit si contributii de asigurari sociale si de somaj, fara a mai fi virate ulterior catre bugetele corespunzatoare. Ulterior, dosarul astfel format a fost preluat de catre Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, in vederea supravegherii urmaririi penale asupra faptei (in rem), scrieAdevarul.