Deutsche Welle reactioneaza dur la afirmatiile purtatorului de cuvant al PSD, Dan Sova, care a declarat recent ca presedintele Traian Basescu a semnat pactul fiscal pentru a ajuta Germania, "care tocmai ii intinsese o mana de ajutor ca sa il scape de la demitere", in vara anului 2012.

Cazul Sova ajunge la CCRFoto: Agerpres

"Aiuritor", "elucubratii antigermane", "ignoranta", "dezinformare", "diversionist natang" - sunt doar cativa dintre termenii folositi de Petre M. Iancu in articolul publicat pe DW.

"Potrivit lui Sova, Basescu ar fi fost rasplatit de Berlin cu salvarea de la demitere. Aiuritor de-a dreptul. Dan Sova a comis-o din nou. Nu e clar, la prima vedere, daca e de ras ori de plans. Ambele reactii sunt riscante", se arata in acest articol.

Ziaristul se intreaba "cum de e oare posibil ca acest ins, care raspandeste informatii false, cotizeaza la teorii ale conspiratiei si da dovada si de o crasa incompetenta, sa fi fost ministru? Ce fel de guvern accepta sa aiba in randurile sale asemenea ministri ai transporturilor? Ce partid democratic suporta purtatori de cuvant de o asemenea factura?".

Dan Sova a declarat marti, la Realitatea TV si la Romania TV, potrivit DW: Traian Basescu "a semnat in anul 2011 pactul fiscal pentru a ajuta... in 2012, imi cer scuze... pactul fiscal pentru a ajuta Germania, care tocmai ii intinsese o mana de ajutor ca sa il scape de la demitere si a semnat impotriva intereselor Romaniei. Ca purtator de cuvant pot sa vorbesc in numele oricui (...) Ca fost ministru in guvernul Romaniei chiar stiu despre ce e vorba".

Iata mai jos cateva pasaje din articolul consacrat lui Dan Sova:

  • "In aceeasi seara, la Romania TV, Dan Sova a dovedit ca 'stie'. Si-a agravat situatia, declarand, odata in plus agramat, ca 's-a semnat impotriva intereselor Romaniei participarea acestei tari, de catre domnul Basescu, la tratatul fiscal. Erau 16 tari care vroiau sa il semneze si Germania mai avea nevoie de un vot, ca erau nevoie 17, ca altfel nu trecea, si a venit Romania in schimbul sprijinului din 2012 si a spus, 'Uite, votam si noi tratatul fiscal, ca sa fie al 17-lea vot'.
  • Pare ca purtatorul de cuvant al PSD a confundat in aceasta declaratie cele 17 tari din zona euro, cu statele din Uniunea Europeana, din care face parte si Romania. Adevarul trecut sub tacere, intors pe dos si calcat in pcioare de Dan Sova e lesne de reconstituit. Tratatul fiscal e absolut necesar Europei daca vrea sa se integreze, sa ramana unita si sa reziste presiunilor de tipul celor care au survenit in criza izbucnita in 2008. Fara acest tratat, Europa s-ar dezintegra destul de rapid. Semnarea lui, in special de catre liderii statelor din zona euro, a fost o idee geniala, in interesul mentinerii intacte a acestei zone, care a riscat sa se pulverizeze din cauza crizei.
  • In pofida aparentei ignorante a lui Sova, Basescu l-a semnat fiindca a considerat, pe buna dreptate, ca acordul corespunde intereselor europene ale Romaniei. Fiindca nu poate fi in interesul Romaniei ca zona euro sau Uniunea Europeana sa se destrame. Totusi, semnatura presedintelui Romaniei nu-i era necesara Germaniei, fiindca Berlinul avea nevoie doar de acceptul statelor din zona euro.
  • Mult mai grava, din punct de vedere domestic, sunt, in schimb, ignoranta lui Sova, eroarea, sau dezinformarea lui voluntara cu privire la momentul in care Basescu a semnat Tratatul. Presedintele a iscalit acest acord mult inainte de puciul USL-ist din vara lui 2012, cu niste luni inainte ca seful lui Dan Sova, in speta Victor Ponta, sa incerce zadarnic, impreuna cu Dan Voiculescu si ceilalti aliati ai sai, sa obtina a doua suspendare a lui Traian Basescu.
  • Iata de ce una nu are si nu poate avea nimic de-a face cu cealalta.
  • Aici se ascund inca doua tentative de manipulare si dezinformare agrementate cu o incercare de instigare anti-germana, poate in vederea starnirii de sentimente ultranationaliste numai bune sa-i faca viata grea lui Klaus Johannis in ipoteza candidaturii sale la presedintie.
  • Pe scurt, mica teorie a conspiratiei menita sa amplifice antigermanismul si ura contra lui Basescu e o proba nu doar de inconsistenta si incontinenta verbala din partea insului care a vehiculat-o la televiziunea de partid si de stat a PSD.
  • Prin usurinta de a o demonta mi se pare ca teoria cu pricina este si o demonstratie nec plus ultra de crasa incompetenta a lui Sova chiar si in ipoteza ca demnitarul PSD-ist ar fi vrut sa functioneze ca dezinformator.
  • Fiindca un dezinformator abil ar fi inventat ceva mai de soi, mai greu de combatut. Pe scurt, Sova poate opta. Are de ales intre a figura ca om politic incapabil sa se informeze si sa informeze corect, ori ca diversionist natang, hotarat sa instige spre a-i inlesni sefului sau accesul la Cotroceni".