Premiera. Bolnavii inchipuiti au pierdut pensiile luate pe spaga. Pacientii care au dat bani pentru a avea un grad de invaliditate fictiv au ramas fara pensia de boala. Medicii care au emis actele sunt judecati pentru coruptie. Zeci de persoane care au dat bani pentru a fi pensionate ilegal pe caz de boala au ramas fara indemnizatii. Este vorba de un caz fara precedent care a demarat dupa ce procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul General au trimis in judecata trei medici din Caras-Severin. Sebastian Telbis, Ioan- Dorel Ungur si Ioan- Octavian Cenda sunt judecati pentru ca ar fi atestat in mod fals existenta unei stari de handicap la 310 pacienti, care au primit astfel dreptul la indemnizatii din partea statului, scrieEVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Ce se intampla cand suprapui zborurile din toata lumea peste harta mondiala a conflictelor armate. "Dar ei ce cautau pe-aici?". Replica data de rebelii pro-rusi rasuna inca in mintea multora. De ce zbura avionul Malaysia Airlines peste o zona de razboi?StirileProTV.rova prezinta un infografic interactiv ce arata zonele prin care "nu se poate trece". Ziua de 17 iulie e din pacate o tragica intersectie de factori. O tara aflata intr-un razboi de gherila, un grup separatist inarmat cu un sistem de rachete sol-aer si un avion ce zbura intr-o zona pe care alte companii o evitau. Realitatea insa e ca e greu sa gasesti un traseu care sa evite toate zonele de conflict din lume. In infograficul de mai jos, gasiti situatia din 2014 a tarilor pe teritoriul carora au loc atacuri armate, dar si in ce alte tari se mai gasesc sisteme de racheta sol-aer tip BUK, precum cel ce ar fi fost folosit in doborarea zborului MH17.

Echivalentul a jumatate din banii pentru autostrazi, deja pierdut. Proiecte de infrastructura in valoare totala de 1,8 miliarde de euro din Programul Operational Sectorial- Transporturi (POS-T) candideaza pentru a fi amanate in perioada 2014-2020. Proiecte valorand o suma totala de 1,8 miliarde euro, respectiv o treime din valoarea contractelor aferente semnate pentru lucrari de infrastructura de transport sau 40% din alocarea acordata Romaniei cu aceasta destinatie de catre Comisia Europeana pentru perioada 2007-2013 vor fi amanate pentru implementare in urmatorul exercitiu financiar al UE, anume 2014-2020, noteazaRomania Libera.

Greata si teama iscate de explozii de terorism si antisemitism. Efectele doborarii avionului de pasageri in estul Ucrainei si recrudescenta antisemitismului, reimportat partial in Europa de unii imigranti musulmani, constituie doua din temele principale ale presei apusene. "Rebelii", dupa cum ii numeste Neue Zurcher Zeitung pe cei pe care presedintele Romaniei si nu putini ucraineni ar prefera sa-i numeasca teroristi, "impiedica elucidarea" doborarii avionului malaezian pe teritoriul controlat de separatistii rusi. "Combatantii secesionisti", mai scrie ziarul din Zurich, "pun bete in roate observatorilor OSCE si serviciului anti-catastrofa", informeazaDeutscheWelle.

Banii care se pierd din scaderea CAS, recuperati din investitii pe hartie. In locul unor surse concrete de bani care sa poata acoperi scaderea CAS, premierul a prezentat estimari privind sumele ce vor fi colectate de stat din noile locuri de munca si din TVA-ul provenit din investitiile viitoare. Cheltuielile bugetare vor fi in a doua parte a anului cu 2,5 miliarde de lei mai mari decat se estimase initial. Din total, peste un miliard va merge catre scaderea contributiilor sociale cu 5 puncte, de la 1 octombrie, daca masura este promulgata de presedinte. De unde vin fondurile pentru aceste cheltuieli suplimentare, mai ales in conditiile in care veniturile au fost sub estimari?, noteazaEVZ.

Romanii, europenii care petrec cel mai mare numar de ore la serviciu. Un roman a muncit anul trecut 2099 de ore, ceea ce, potrivit calculelorgandul, ar insemna ca anul trecut am lucrat in medie peste 9 ore pe zi. Acest lucru plaseaza tara noastra in fruntea clasamentului tarilor in care cetatenii mucesc cele mai multe ore. La polul opus se afla Finlanda, cu 1.648 de ore muncite pe an, adica un pic peste 7 ore. Pe locul doi la acest capitol se afla Grecia - 2.010 ore pe an, respectiv 8.7 ore pe zi, urmata de Ungaria - 1.969 ore pe an (8.5 ore pe zi), Bulgaria si Croatia - 1.954 de ore pe an (8.49 ore pe zi) si Malta - 1.944 de ore pe an (8.4 ore pe zi).

Romania turistica, vanduta strainilor pentru 1.100 de euro. Circuitele turistice ale Romaniei reprezinta o atractie pentru occidentalii trecuti de 45 de ani, multi dintre ei iesiti la pensie, dar interesati sa descopere specificul unor zone ce nu le sunt familiare. Apelurile pentru descoperirea Romaniei sunt tot mai pregnante si se aud din toate partile. Ar fi de ajuns sa il mentionam pe Printul Charles, devenit proprietar de case si pamanturi in Ardeal, sau pe Charles Ottley, realizatorul unora dintre cele mai frumoase documentare despre Carpati si Delta Dunarii si care mi-a declarat intr-un interviu ca nicaieri in lume nu a vazut un loc similar cu Transilvania. La televiziuni a reinceput difuzarea controversatului clip publicitar Explore The Carpathian Garden (filmul oficial de prezentare a Romaniei turistice). Anul trecut, Autoritatea Nationala pentru Turism a cerut retelei de televiziune Scripps Networks International Limited sa conceapa, filmeze si realizeze o serie de clipuri de prezentare a Romaniei ca destinatie turistica, informeazaRomania Libera.

Tribunalul Bucuresti: Prodecanul ASE arestat, un expert in escamotarea fraudelor pe care le patrona. Modul de operare al prodecanului Iuliu Serbanescu denota o abilitate sporita de a folosi metode care sa ingreuneze identificarea si tragerea la raspundere penala. Asta arata judecatorii Tribunalul Bucuresti in motivarea deciziei prin care au decis arestarea preventiva a cadrului didactic. Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii motivarea deciziei prin care prodecanul Facultatii Facultatii de Finante-Banci din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) a fost arestat preventiv ca, "judecatorul de drepturi si libertati are in vedere modul de operare al inculpatului care denota specializare si o abilitate sporita de a folosi metode care sa ingreuneze identificarea si tragerea la raspundere penala, fiind in relationare cu alte cadre didactice", scrieAdevarul.

Romania furata. Interese obscure, scandaluri si coruptie. Prima fabrica romaneasca lupta pentru supravietuire. UCM Resita, prima fabrica din Romania, are o istorie de aproape doua secole si jumatate. In judetul Caras-Severin, in halele colosului in jurul caruia s-a ridicat un oras intreg, a fost creat 90% din sistemul hidroenergetic national. Privatizata de mai bine de un deceniu, acum in insolventa, UCMR lupta cu ultimele forte pentru supravietuire. Daca alta data fabrica avea 20.000 de angajati, acum 200 mai vin zi de zi la munca, pentru a nu pune definitiv lacatul pe portile fabricii, noteazaDigi24.