Cum se fac autostrazi la noi: fara autorizatie de constructie. Doua portiuni din autostrada Lugoj - Deva nu au autorizatie de constructie, desi constructorii siau inceput treaba de luni bune. Lucrarile sunt destul de avansate mai ales pe lotul 4. Ministerul Transporturilor (MT) recunoaste anomalia, insa nu o motiveaza nicicum. Dupa cum spune primarul comunei Branisca, Lazar Teodor, portiunile de autostrada nu au nici macar proiecte tehnice aprobate. Lipsa acestor documente favorizeaza, spune primarul amintit, abuzuri mai ales din partea firmelor care lucreaza pe tronsonul 4 (Ilia - Soimus). "Toata lumea stie ca executantii lucrarilor la autostrada nu au nici proiect tehnic aprobat si nici autorizatie de constructie, dar nu inteleg de ce se feresc s-o spuna. In comuna Branisca, in lipsa acestor documente, constructorii imprastie pamant pe terenurile oamenilor, chiar si pe culturi. Sunt tot felul de incurcaturi. Eu ar trebui sa dispun oprirea lucrarilor, dar apoi as fi acuzat de subminarea economiei nationale", spune primarul comunei Branisca, Lazar Teodor, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Corpul de control al lui Ponta verifica afacerea Cluj Arena. Corpul de control al premierului Victor Ponta a inceput o actiune de verificare a modului in care Consiliul Judetean Cluj a cheltuit banii alocati din fondul de rezerva al Guvernului pentru construirea stadionului Cluj Arena. Banii cu pricina au fost alocati prin intermediul Hotararii de Guvern 1378/2010, in perioada in care Executivul era condus de actualul primar din Cluj, Emil Boc, iar Consiliul Judetean era condus de finul acestuia, actualul senator PDL de Cluj, Alin Tise. Controlul dispus de premierul Victor Ponta a inceput ieri. Informatia a fost confirmata de vicepresedintele Consiliului Judetean cu atributii delegat de presedinte, Mihai Seplecan, anuntaRomania Libera.

Averea lui Dan Voiculescu, Securitatea si capitalismul rosu. "Inainte de 1989, aveam un salariu fabulos". Omul de afaceri Dan Voiculescu, fondator al Partidului Conservator si fost senator de Bucuresti pana in 2013, se prezinta presei, de cate ori are ocazia, ca un simplu pensionar care nu mai este implicat activ in nicio afacere, imperiul sau de firme fiind predat cu acte in regula celor doua fiice ale sale, Camelia si Corina. Cu toate aceste, el singur a recunoscut ca toate deciziile de afaceri ale acestor firme nu sunt luate fara acordul si stiinta sa. Fost colaborator al Securitatii, cu mai multe nume de cod, dintre care "Felix" i-a devenit porecla folosita de adversari, Voiculescu si-a inceput afacerile folosindu-se de reteaua de relatii si de banii firmei Securitatii, Crescent, pe care a condus-o inainte de 1989. Astazi, averea sa este estimata la aproximativ 350 milioane de euro, informeazaGandul.

De unde se "alimenteaza" Rusia cu arme si de ce embargoul european este praf in ochi. Vestul a impus sanctiuni dure impotriva Rusiei ca raspuns la doborarea avionului apartinand Malayasia Airlines in estul Ucrainei. Dezbaterea pe marginea sanctiunilor ce UE le va impune Rusiei s-au axat pe energie si pe comertul cu armament. Viitoarele exporturi si exporturi de arme intre UE si Rusia sunt interzise, dar contractele existente, nu sunt. Cea mai dezbatuta intelegere este cea dintre Franta si Rusia. Franta va primi 1,2 miliarde de euro pentru o serie de nave Mistral care vor imbogati flota Rusiei de la Marea Neagra. Rusia este una dintre putinele tari, insa, de pe mapamond, care are o productie interna autonoma in ceea ce priveste industria de armament, scrieEuropolitics.ro.

Am fost la Cernauti sa vorbesc cu romanii speriati ca vor fi luati la razboi. Saptamana trecuta, Parlamentul ucrainean a aprobat un ordin de mobilizare la razboi pentru barbatii intre 18 si 45, care urmau sa lupte undeva intre orasele Donbass si Donetk. Asta a scos in strada romanii din regiunea Cernauti. Cei din judetul Herta au protestat cateva zile si au blocat drumurile spre Kiev si Suceava. Ei nu considera ca asta este razboiul lor si nu vor sa fie luati la lupta. Autoritatile locale spun insa, ca lumea este panicata premeditar. Asa ca m-am dus pana la Cernauti, ca sa spulber ambiguiteatea. Calmul cu care ma pornesc spre regiune se evapora pe masura ce autobuzul inghite kilometri. "Pe tine nu te asteapta nimeni acasa, de ce te duci inspre razboi?", ma intreba tanarul de alaturi. Tonalitatea ascendenta a celuilalt vecin ma aduce la limita rabdarii: "Dom'soara, nu stii ca satul Mamaliga e blocat? Si mai mergi si fara ghid!". Ma tot gandesc cum sa conving ucrainenii ca-s de treaba, dar eu nu pot comunica decat in rusa, pe care ei nu prea o iubesc. Integral peVice.com.

Pensionarii corecti, pacaliti de Guvern. Val de pomeni electorale in prag de alegeri. Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica un proiect de lege prin care pensionarii care au datorii catre stat din cauza ca pensiile le-au fost calculate gresit sa fie scutiti de plata. Scutirea de la plata sumelor datorate statului se va face indiferent de categoria de pensie de care beneficiaza sau a beneficiat pensionarul la momentul constatarii datoriei, se mai arata in actul normativ. Cei care au apucat sa plateasca debitul sau si-au rupt din pensie pentru a achita contributia la asigurari de sanatate sau impozitul nu vor mai vedea banii inapoi, precizeaza acelasi proiect de act normativ. "Rovana Plumb isi bate joc de pensionari pentru ca toti trebuie tratati la fel. Nu poti sa aplici un tratament fiscal neechitabil. Ce deducem de aici? Ca statul te sanctioneaza daca esti corect si iti platesti obligatiile. Pensionarii care au bani de recuperat ar trebui sa se adreseze justitiei", a comentat Gheorghe Ialomitianu, fost ministru de Finante, informeazaEVZ.

Sase lucruri importante despre procesul lui Voiculescu. Finalul procesului penal al lui Dan Voiculescu a starnit pasiuni extreme in aceste zile si a dat nastere unor luari de pozitii din cele mai radicale. In timp ce sustinatorii mogului media vorbesc direct despre o executie politica grabita, adversarii jubileaza de parca prin condamnarea lui Dan Voiculescu (daca aceasta se va intampla) s-ar incheia toate problemele Romaniei. Dincolo de zgomotul produs de unii sau altii pe televiziuni sau pe retelele de socializare, raman cateva lucruri importante de retinut in urma procesului ICA- Voiculescu. Iata sase dintre acestea, scrieRomania Libera.