Cum am ratat unirea cu Basarabia si ce zic prezidentiabilii despre relatia cu Republica Moldova. Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, omologul sau moldovean, Mircea Snegur, dar si fostul premier basarabean Mircea Druc au explicat, pentru "Adevarul", cum s-a ratat unirea celor doua state despartite de Prut. Victor Ponta, Klaus Iohannis, Monica Macovei si Cristian Diaconescu sustin unirea Romaniei cu Republica Moldova, unii cu tarie, altii doar cu jumatate de gura. In prag de alegeri prezidentiale, tema reunificarii neamului a rasarit in prim-planul politicii romanesti, dintr-un motiv cinic: candidatii au nevoie si de voturile fratilor de peste Prut, cu cetatenie romana. In acest context, cei mai importanti candidati la Presedintia Romaniei si-au exprimat deja o parere cu privire la Republica Moldova, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Povestea digului din Teleorman uitat 16 ani si facut in campania lui Ponta. A fost nevoie ca apele raului Teleorman sa acopere o comuna in an electoral pentru ca guvernul condus de Victor Ponta si Liviu Dragnea sa realizeze in doua luni ceea ce trebuia facut inca de acum 16 ani. Desi satenii din Storobaneasa erau inundati de ani buni si existau proiecte pentru remedierea situatiei inca de pe vremea cand Liviu Dragnea era presedintele Consiliului Judetean Teleorman, banii pentru construirea unui dig care sa protejeze locuintele au fost alocati abia dupa o plimbare electorala a celor doi demnitari din fruntea Executivului cu barca trasa de angajatii ISU, anuntaRomania Libera.

Jaf de 35 de milioane de euro. La Sistemul national de irigatii s-a furat dublu, cu paza privata. Paradox sau jaf cu buna stiinta. Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a angajat paznici profesionisti, cu milioane de euro, pentru a proteja sistemul de irigatii si pe cel de desecare. Dupa ce i-a angajat, valoarea furturilor s-a dublat, creandu-se un prejudiciu urias. Construit in perioada comunista, singurul sistem care i-ar fi putut ajuta pe proprietari sa-si ude culturile, dar sa le si protejeze de viituri, este acum falimentar, dupa ce a fost devalizat, ani de-a randul. Indolenta sefilor de la Agentia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare (ANIF) poate fi considerata atac la siguranta nationala, avand in vedere ca sistemul de irigatii si cel de desecare in caz de inundatii sunt considerate de importanta nationala, informeazaEVZ.

Barbatul care isi folosea propriii copii ca sa insele trecatorii pe Autostrada Soarelui este cercetat de politie. Individul filmat de reporterii Stirilor Pro TV in timp ce incerca, cu o poveste lacrimogena, sa ii pacaleasca pe soferii care treceau pe Autostrada Soarelui, este cercetat de politisti pentru inselatorie. Si cei de la Directia pentru protectia copilului fac verificari, ca sa vada cum traiesc minorii folositi de individ, ca sa starneasca mila trecatorilor. Cazul a fost preluat de procurorii de la Pachetul de pe langa Judecatoria Lehliu Gara, adica zona in care barbatul actiona. Pe numele barbatului a fost deschis un dosar penal si va fi cercetat pentru inselatorie, scrieStirileProtv.ro.

DW: Despre spiritul bun al provinciei. Primarul Sibiului a fost desemnat oficial candidat al ACL pentru alegerile prezidentiale. Dar mai inainte de a deveni adversarul PSD, Klaus Johannis e nevoit sa faca fata rivalitatilor din tabara dreptei. Bucurestiul a considerat mereu ca este superior provinciei, dar putem constata ca, in multe domenii, lucrurile nu mai stau deloc asa. Sunt multe orase din provincie mai bine administrate, exista mici nuclee de initiativa intelectuala mai vii, spitalele sunt mai curate si mai prietenoase, scolile sunt pe alocuri mai bune, tinerii mai naivi si prin urmare mai gravi si mai dipusi sa citeasca marile carti din "canonul occidental". Societatea pare mai solidara si, daca ne referim la Ardeal, atunci cu siguranta multe orase sunt, in sens propriu si figurat, mai aproape de Vest. Dar si in Moldova am putea gasi mai multa vibratie spirituala decat intr-o capitala care a decazut dramatic pe toate planurile, daca lasam deoparte comertul si investitiile straine directe. Exista, cu alte cuvinte, o parte a provinciilor pe care o subestimam mereu, anuntaDeutsche Welle.

Raport dupa inundatiile din Gorj: lista firmelor care au exploatat paduri fara autorizatii de mediu. Dupa inundatiile ce au avut loc in judetul Gorj recent, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice Attila Korodi a dispus Corpului de Control al Ministrului verificari amanuntite privind modul de eliberare a autorizatiilor de mediu pentru exploatarile forestiere si pentru activitatea de extractie nisip si pietris din albia raului Gilort. Astfel, reprezentantii Corpului de Control au facut verificari la Directia Silvica Gorj (Ocolul Silvic Polovragi si Ocolul Silvic Novaci) si la ocoalele silvice private care administreaza sau asigura servicii silvice pentru suprafetele de padure din zonele Novaci si Polovragi (Obarsia Lotrului-Voineasa, Buila, Eparhial Gorj), precum si la Agentia pentru Protectia Mediului Gorj si Comisariatul Judetean Gorj al Garzii Nationale de Mediu. Membrii Corpului de Control al Ministrului au verificat documente emise de aceste institutii in perioada 2011-2014, fiind constatate mai multe nereguli, informeazaAdevarul.

Managerii privati, acuzati ca fac profituri din condei. Oficiali din cadrul Ministerului Transporturilor sustin ca managerii de la Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti reduc nejustificat din cheltuiielile firmei, astfel incat sa creasca bonusurile primite la sfarsitul anului. Acuzatiile sunt respinse insa de responsabilii companiei. Acuze formulate recent de catre Ministerul Transporturilor la adresa fostilor manageri privati de la Aeroporturi Bucuresti ridica noi semne de intrebare asupra eficientei sistemului de gestiune a companiilor de stat. Oficiali ai MT sustin ca managerii privati de la companiile subordonate manevreaza bilanturile companiilor si activitatea acestora astfel incat companiile sa ajunga pe profit, scopul final fiind incasarea bonusurilor. Acest sistem s-ar fi aplicat la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB) pana in iunie 2014 cand la conducerea companiei se gasea Radu Merica, presedinte al Consiliului de Administratie si Liviu Radu, director general, scrieRomania Libera.