Ce spun candidatii la Presedintie despre Rosia Montana si gazele de sist. Proiectul Rosia Montana si exploatarea gazelor de sist sunt doua subiecte care, in ultimii ani, au starnit un val puternic de reactii negative din partea societatii civile. Pentru moment, exploatarea aurului de la Rosia Montana a fost abandonata, deoarece, in luna iunie, proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana a fost respins de Parlament. In ceea ce priveste gazele de sist, acestea ar da posibilitatea tarii noastre sa nu mai depinda de gazul rusesc. Presedintele Traian Basescu declara la finele anului trecut ca miza politicilor noastre in zona energetica trebuie sa fie independenta energetica de gazele rusesti. Prezenti in ultimele saptamani la Adevarul Live si chestionati asupra acestor probleme sensibile, principalii patru candidati la cea mai inalta functie in stat, Victor Ponta, Klaus Iohannis, Monica Macovei si Cristian Diaconescu, au opinii total diferite in ceea ce priveste exploatarea resurselor minerale, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum este sarbatorita Ziua Marinei. Militarii vor participa vineri la un exercitiu de cautare si salvare a vietii omenesti pe mare si la o actiune de combatere a migratiei ilegale. In Mangalia, zi plina de evenimente. Maine este punctul culminant al evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Marinei. In Constanta, in intervalul orar 10:00-12.30 va avea loc la Coman-damentul Flotei ceremonialul militar si religios, urmat de Exercitiul Naval 2014 si parada navala. Manifestarile vor continua cu jocuri marinaresti in Portul Tomis, ceremonial de coborare a pavilionului, a geacului si Marele Pavoaz, precum si retragerea cu torte pe itinerarul Flota - Piata Ovidiu - Prefectura Constanta. Vineri, la Muzeul Marinei Romane din Constanta intrarea va fi libera intre orele 9.00-17.00, anuntaRomania Libera.

Drumul spre Uniunea Europeana trece prin portbagaj. Cum trec migrantii granita Romaniei. Aproape in fiecare zi, in medie, patru dintre strainii veniti din Orient incearca sa intre in Uniunea Europeana, prin Romania. Numai in primele sase luni ale acestui an, la frontierele tarii noastre s-au "inghesuit" in TIR-uri, in portbagajele masinilor, sub canapelele trenurilor sau in barci, peste 650 de straini, in special locuitori din Asia sau din nordul Africii. Aproape toti vor sa ajunga in state din vestul Europei si provin din tari aflate in zone de razboi, precum Siria, Afganistan, Pakistan sau Irak. De migratia masiva profita "afaceristii de carne vie", de pe rutele clandestine dintre Orient si Occident, in general turci, bulgari si romani. Politistii de frontiera romani ne-au transmis ca, din numarul celor care au vrut sa treaca fraudulos granita, anul acesta, 543 erau migranti, organizati in 141 de grupuri. Dintre acestia, 101 erau traficanti. De asemenea, au fost depistate 91 de calauze: 47 de cetateni romani si 44 de cetateni straini, informeazaEVZ.

Schimbari la Autoritatea de Supraveghere Financiara. Ce li s-a impus angajatilor cu salarii de 4.000 de euro. Cu un salariu mediu de 4 mii de euro pe luna, angajatii Autoritatii de Supraveghere Financiara au nevoie de un alt stil vestimentar - sustine noua conducere. Asta pentru ca in controversata institutie lovita in ultimul an de scandaluri de coruptie, al carui fost sef se afla in arest la domiciliu, salariatii se imbracau dupa cum doreau. Acum, codul vestimentar prevede tinute sobre cum ar fi sacou si camasa pentru barbati, si rochie cu dres, pe timp de vara, pentru femei, scrieStirileProtv.ro.

DW: Noul PIB: "Sexul, drogurile si armele ne imbogatesc". Cam asa va scrie presa mondena din Germania, in urmatoarele zile, cand este asteptata noua metodologie de calcul a Produsului Intern Brut, publicata de catre Oficiul Federal de Statistica. Incepand cu 1 septembrie, performanta economica a Germaniei, si nu numai, va fi calculata conform noului Sistem European de Conturi. Ce au in comun fondurile alocate cercetarii si dezvoltarii, prostitutia, traficul de droguri si comertul cu arme? Toate sunt activitati economice. Iar de la 1 septembrie vor fi incluse in calculul performantei economice, in fiecare stat membru al UE. Elementele proaspat adaugate vor spori PIB-ul. In spatele noilor reglementari s-ar putea banui intentia Bruxelles-ului de a cosmetiza putin volumul datoriilor suverane. Chiar si in conditiile in care nu se achita nimic din aceste datorii, gradul de indatorare al unei tari scade automat daca PIB-ul creste, anuntaDeutsche Welle.

Goian Junior, urmas la spaga tatalui. Fiul fostului fotbalist continua sa ceara mita de la denuntator, dupa arestarea gruparii Stavarache. Omul de afaceri bacauan Viorel Rusu, unul dintre denuntatorii din dosarul "mita la Stavarache", aduce dovezi ca membrii gruparii apropiate primarului de Bacau continua sa-i ceara o spaga de 10 mii de euro, chiar si dupa arestarea edilulului si a doi dintre complici. Rusu declara ca fiul lui Liviu Goian, fostul fotbalist retinut alaturi de primar, l-a vizitat la sfarsitul saptamanii trecute si i-a cerut 10.000 de euro, bani dintr-un contract de publicitate incheiat intre firma Rustrans, apartinand omului de afaceri, si Asociatia Sport Club Bacau, condusa de Liviu Goian. Viorel Rusu sustine ca acest contract de publicitate este unul dintre numeroasele care i-au fost impuse de Romeo Stavarache pentru "o buna relationare cu Primaria Bacau". Actul, care include o mita ascunsa, a fost incheiat pe 5 septembrie 2013, iar firma lui Rusu urma sa fie promovata pe panourile montate la marginea gazonului, la meciurile de fotbal desfasurate pe Stadionul Municipal Bacau, informeazaAdevarul.

Discriminare. Investitiile in obligatiunile statului, scutite de impozit. Autoritatea de Supraveghere Financiara vrea ca fondurile ce imprumuta statul cu bani, sub forma cumpararii de obligatiuni, sa fie scutite de impozit. Pe motiv ca astfel s-ar reforma piata de capital din Romania, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) propune acordarea de scutiri de impozit pentru fondurile locale care investesc preponderent in obligatiuni de stat, infomeaza Mediafax. Masura va creste atractivitatea obligatiunile statului in ochii investitorilor. Pericolul va fi insa obtinerea unui efect invers celui invocat de initiatorii masurii, anume relansarea pietei de capital. Cum investitiile in obligatiunile statului vor fi foarte atractive din punct de vedere fiscal, fondurile de investitii ar putea ajunge sa prefere obligatiunile statului in detrimentul celor emise de companiile romanesti. Aceasta in conditiile in care companiile autohtone sunt decapitalizate, au nevoie mare de finantare, iar investitorii in obligatiuni private sunt reticenti, scrieRomania Libera.