Baronii care ”domnesc” peste cele mai sarace judete ale Romaniei. Baronii care domnesc peste cele mai sarace judete ale Romaniei. Judetul Vaslui este pe primul loc in topul saraciei, cu 14. 639 lei pe cap de locuitor. In comparatie, judetul Timis are un PIB pe cap de locuitor de 47.669 lei, fiind pe primul loc la acest capitol dupa Bucuresti. De asemenea, Vasluiul este judetul cu cei mai multi someri, rata fiind de 10. 43%. Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, sfideaza aceste cifre. Dumitru Buzatu a intrat in politica in anul 1992, atunci cand, din profesor de filosofie, a ajuns deputat pe listele PDSR, dupa ce s-a imprietenit cu Ion Iliescu, scrie Adevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Interviu cu un supravietuitor al virusului Ebola. Virusul Ebola e necrutator. Incepe cu dureri de gat si de cap si evolueaza rapid intr-o febra catatonica si victimele incep sa aiba hemoragie prin ochi si prin rect, dupa care le cedeaza toate organele. Situatia asta e raspandita in Guineea, Liberia, Sierra Leone si Nigeria si deja a ucis 932 de persoane din martie pana in prezent. E cea mai groaznica epidemie de Ebola de pana acum. Am vrut sa-i luam interviu cuiva care a supravietuit virusului Ebola, o boala care ucide in general 90 de procente dintre persoanele infectate. Dupa ce am contactat mai multe ONG-uri, am ajuns sa stam de vorba cu Saa Sabas, un fost asistent medical din Guineea. Cu ajutorul unui translator francez, ne-a descris cum a contractat virusul la munca, cum s-a imbolnavit grav si a supravietuit - lucru care a trezit suspiciunea comunitatii ingrozite, scrie revista Vice.

Ministerul Sanatatii lupta cu pliante impotriva virusului Ebola. Primele masuri luate pe aeroportul Henri Coanda. In urmatoarea perioada, cei de la frontiera le vor inmana tuturor pasagerilor intorsi din tarile africane, afectate de epidemie, pliante cu informatii clare despre virus, caile de transmitere si tratament. O astfel de foaie A4 cu informatii medicale redactate de ministerul sanatatii, va fi impartita pasagerilor care vin din zonele de risc, adica Guineea, Liberia, Sierra Leone si NIgeria . Si cum noi nu avem zboruri directe cu Africa, calatorii vor fi rugati de autoritati sa precizeze tara de imbarcare si nu pe cea de tranzit. Pasagerii vor fi astfel informati despre simptomele bolii, perioada de incubatie si calea de transmitere a virusului Ebola, potrivit stirileprotv.ro

Neajunsurile codului etic din scoli. Profesorii ajung, se pare, la catedra fara o minima pregatire morala, ceea ce ar trebui sa dea de gandit. Masterul didactic a fost o idee buna si ar trebui sa devina o conditie obligatorie. iata observatia cea mai importanta: noul cod contine prevederi pe care orice om civilizat le-ar considera de la sine intelese. Ceea ce este uimitor este ca aceste interdictii si recomandari nu par astazi inutile si ca societatea simte cu adevarat nevoia precizarii si reprecizarii lor. Dar daca le recitim inca o data cu atentie vom observa ca ele sunt mult mai putin decat juramantul lui Hippocrate, care in traditia unor scoli de medicina face parte din insasi procesul educational. Absolventii unor facultati de medicina rostesc la finele studiilor acest juramant care contine de fapt codul etic al medicului. Asadar, desi prevederile codului scolar sunt simple limitari de bun simt, care nici macar nu angajeaza un devotament special, ele trebuie precizate explicit si impuse ca norme de conduita profesorilor, scrie Deutsche Welle.

Un fost agent STASI este unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Vladimir Putin. Presedintele rus Vladimir Putin este prieten bun de un sfert de veac cu un fost ofiter de informatii din fosta RDG, Matthias Warnig, devenit un prosper om de afaceri dupa caderea Zidului Berlinului, dezvaluie cotidianul The Guardian, in editia electronica. In timp ce majoritatea sefilor de stat asteapta cu lunile pentru a fi primiti de presedintele rus, Warnig merge in mod obisnuit la Kremlin, cei doi intalnindu-se "in general la fiecare trei saptamani", potrivit unor surse de la Moscova. Matthias Warnig si Vladimir Putin au foarte multe lucruri in comun: amandoi au crescut in state socialiste si amandoi au fost agenti secreti. Drumurile lor s-au intersectat din intamplare, in urma cu un sfert de secol, scrie Gandul.

Cum a fost furat RADET de sefi. Bucurestenii vor fi verificati! Inspectorii Curtii de Conturi au verificat cum si-au facut treaba cei care au condus Regia Autonoma de Distributie si Transport a Energiei Termice Bucuresti (RADET). Cand au terminat controlul, si-au dat seama ca s-a incalcat legea achizitiilor publice, s-au achitat bani ilegal catre mai multe firme, iar sute de persoane juridice, inregistrate cu sediul in apartamente, au beneficiat ilegal de subventie. In total, pana acum, s-a descoperit un prejudiciu de aproximativ 4,5 milioane de euro. Controlul Curtii a fost declansat dupa ce Evenimentul Zilei a atras atentia, in repetate randuri, ca institutia este in colaps financiar, iar in Regie nu mai sunt bani nici macar de hartie pentru toner, nicidecum pentru revizii si pentru schimbarea tevilor sparte.

Convoiul lui Putin a devenit semi-invizibil. Localizarea precisa a uriasului convoi rus trimis cu ajutoare umanitare pentru estul Ucrainei era imposibila joi, diverse surse semnaland prezenta camioanelor in doua tabere militare rusesti inainte de a se apropia de frontiera ucraineana. Inca inainte ca Putin sa anunte marti plecarea convoiului de 280 de camioane cu ajutoare pentru populatia din zonele de razboi, Occidentul avertiza ca Moscova poate folosi pretextul pentru a acoperi o invazie militara directa pentru a-si sustine sau exfiltra mercenarii trimisi sa sustina o ”republica independenta pro-rusa. Convoiul rus ar fi trecut deja frontiera ucraineana, scriau ieri dupa-amiaza publicatii occidentale, su-bliniind ca ”incarcatura nu are nimic umanitar”, scrie Romania libera.

Razboiul de cenzura a internetului dintre Rusia si Ucraina continua. In timp ce refugiatii din Ucraina incearca sa fuga de conflict si sute dintre soldatii tarii dezerteaza pentru Rusia, razboiul informational continua pe ambele parti si cele doua tari cenzureaza tot ce li se pare periculos. Cei de la Daily Dot spun ca Serviciul de Securitate Ucrainean (SBU) tocmai au propus o lista de siteuri care ar trebui blocate in tara lor, pentru ca ele promoveaza razboiul, ura etnica si o schimbare violenta si neconstitutionala in integritatea teritoriala a Ucrainei. Scrisoarea celor de la SBU (publicata aici, in ucraineana) cere Asociatiei Ucrainene a Internetului (UIA) sa blocheze circa 60 de siteuri. Am intrat sa ma uit pe cateva dintre ele. Unul dintre ele este siteul jocului online Maidan.ru care spune pe homepage ca este -un joc in care trebuie sa construiesti o baza militara, sa faci o armata puternica, sa faci aliante cu alti jucatori si sa te lupti cu trupele NATO, scrie revista Vice.