Batalia prezidentiabililor, pe Facebook: drumul lung de la un "Like" la vot, pavat cu trucuri indoielnice. In perspectiva alegerilor prezidentiale, competitia electorala se poarta pe toate fronturile. Desi politicienii romani mizeaza in continuare pe efectul televiziunilor, nici retelele de socializare nu au ramas in urma. In prezent, un lider politic de top este dispus sa plateasca intre 5.000 si 6.000 de euro pentru promovare profesionista, in speranta ca va reusi sa isi atraga nu doar simpatizanti, ci si votanti. "O pagina care presupune continut original, facut pentru Facebook, o strategie care sa monitorizeze in permanenta ce se intampla, continut viu, activ, dupa parerea mea, pentru un politician de prim rang, un buget ar trebui sa fie intre 4-6000 de euro", a explicat expertul Dragos Stanca, citat de Digi 24. In prezent, cea mai populara pagina de Facebook a unui politician roman este cea a premierului Victor Ponta, cu aproximativ 463.000 de aprecieri, urmata de cea a presedintelui Traian Basescu (293.000 de aprecieri), scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Harta autostrazilor cu si fara benzinarii. De mai bine de cinci ani, autoritatile romane nu au mai organizat nicio licitatie pentru constructia de benzinarii pe tronsoanele de autostrada deschise circulatiei. Suntem repetentii Europei la constructia de autostrazi, iar atunci cand se mai deschid circulatiei tronsoane de cativa kilometri, totul se face in pripa. Lasand la o parte termenele prelungite cu lunile sau chiar si cu anii, panglicile sunt taiate cu mare fast, chiar daca lipsesc lucrari elementare precum garduri de protectie, iesiri si intrari, parcari, telefoane de urgenta si statii de alimentare cu carburanti. Asa se intampla din 2007-2008 incoace, de la ultima licitatie organizata pentru concesionarea de statii de carburanti pe A2 intre Bucuresti si Cernavoda, relateaza Capital.

Cenzura la Antena 3. Un fost operator povesteste cum a abordat postul TV protestele din 2012. Vlad Ilas, un fost angajat al trustului Intact, povesteste despre experienta pe care a avut-o ca operator pentru Antena 3. In cele trei luni cat a lucrat la televiziunea patronata de familia Voiculescu, el a transmis imagini si de la protestele din ianuarie 2012. Fostul cameraman de la Antena 3 scrie pe blogul personal cum in casca i s-au transmis indicatii despre ce poate si ce nu poate sa filmeze la protestele din iarna lui 2012. El nu este singurul fost angajat al trustului Intact care scoate la iveala detalii din "bucataria" postului. Jurnalistul Stelian Negrea a publicat o serie de documente prin care acuza o "smecherie" a lui Dan Voiculescu privind cladirile in care functioneaza televiziunile din trustul Intact, informeaza EVZ.

Firmele romanesti de IT aduc mai multi bani decat turismul. Anul trecut, programatorii si-au vandut munca in strainatate pentru aproape 1 miliard si jumatate de euro. Asta inseamna in jur de 15 la suta din totalul exporturilor de servicii. Si ca sa va faceti o idee, turismul abia misca in economie 1,2 miliarde de euro. Iar cresterea sectorului IT ar fi si mai mare, spun specialistii in domeniu, daca firmele ar gasi mai usor programatori. Cererea tot mai mare din strainatate a fost un scut impotriva crizei pentru cele mai multe firme de IT autohtone. In prezent, in tara sunt circa 30.000 de softisti care dezvolta tot soiul de produse, de la site-uri web pana la antivirusi si aplicatii pentru telefoanele mobile, noteaza Digi24.

Clujul si-a depus candidatura sa fie Capitala Culturala Europeana. Doi bloggeri au strabatut 10.000 km sa faca documentarea. Orasul Cluj-Napoca si-a depus candidatura pentru a deveni, peste 7 ani, Capitala Culturala Europeana. Calea pana acolo nu este usoara, asa ca doi bloggeri clujeni s-au gandit sa o netezeasca, printr-un proiect inedit. Timp de 5 saptamani, au strabatut peste 10.000 de kilometri vizitand 16 tari care au fost deja centre culturale. Au stat de vorba cu oamenii de acolo, iar acum, intorsi acasa, vor sa aplice toate sfaturile primite. Numele orasului Cluj Napoca a rasunat in toate colturile Europei, gratie celor doi bloggeri care au decis sa iasa din mediul online si sa se implice activ in promovarea orasului de la poalele Feleacului, relateaza Stirile ProTV.

Noua dezordine mondiala. Ucraina, Siria, Gaza si Irak sunt in prezent marile focare de criza ale lumii. Elementul comun al celor patru focare este nevoia de a renunta la abordari vechi de decenii, apreciaza Alexander Kudascheff. Lumea este zdruncinata de crize dramatice. In Ucraina dar si mai rau in Orientul Apropiat, chiar daca noul armistitiu de cinci zile incheiat intre Israel si Hamas le mai da oamenilor ocazia sa-si traga sufletul. In Siria, razboiul civil continua cu aceeasi intensitate ucigasa, depate de ochii presei internationale, noteaza Deutsche Welle.

Scolile profesionale, necesare, dar ignorate si de parinti, si de autoritati. Desi Ministerul Educatiei a alocat 55.000 de locuri in invatamantul profesional, absolventii de clasa a VIII-a nu s-au inghesuit sa le ocupe. Scoli private, care garanteaza jobul, au avut insa 6 candidati pe loc. Lipsa conditiilor pentru instruirea elevilor este principalul neajuns care afecteaza invatamantul profesional de stat. In plus, sumele pe care acestia le primesc, 200 de lei lunar, nu sunt suficiente. Expertul in educatie Stefan Vlaston considera ca dezinteresul pentru scolile profesionale vine din faptul ca elevii nu sunt motivati suficient pentru a urma o astfel de scoala. "Este destul de anevoioasa pregatirea practica deoarece firmele nu sunt dispuse sa ofere instruire", este de parere Vlaston, scrie EVZ.

CAS intre politica si economie. Evolutia economiei din ultimele doua trimestre creeaza ingrijorari firesti, care ar pretinde mai multa reflectie economica si mai putina patima electorala. Romania a intrat in recesiune in al doilea trimestru al acestui an, ceea ce provoaca o dubla dificultate. Guvernul e nevoit sa-si revizuiasca strategia, iar opozitia sa reflecteze inca o data la subiectul reducerii CAS. In luna iulie, PDL si PNL votau in bloc alaturi de Guvern scaderea contributiilor sociale pentru companii cu 5%. Iar luna urmatoare cele doua partide solicitau sesiune extraordinara pentru respingerea mai grabnica a solicitarii de reexaminare trimisa de presedinte. Se va razgandi opozitia? Subiectul e complicat din toate punctele de vedere. Dar problema principala este legata de tipul analizei puse in joc, informeaza Detusche Welle.