Dan Voiculescu a devenit stapan absolut peste firma Crescent prin procura, cu opt luni inainte de moartea celui care era prezentat ca fiind patronul Crescent Commercial & Maritime Ltd, un cetatean grec de origine libaneza, Fouad Sanbar, care a fost impuscat in Atena 1995, se arata intr-o ancheta publicata de Adevarul.

Dan VoiculescuFoto: Agerpres

Potrivit unei procuri publicate de cotidianul Adevarul si datata 23 ianuarie 1995, Fouad Sanbar ii acorda puteri discretionare lui Dan Voiculescu in ceea ce priveste operatiunile firmei.

In toamna aceluiasi an, Fouad Sanbar este impuscat la Atena si, prin testament, desi era casatorit si avea doi copii, ii lasa mostenire firma Crescent lui Dan Voiculescu.

Potrivit cotidianului Adevarul, procura prin care Dan Voiculescu a preluat controlul asupra Crescent Commercial & Maritime Ltd. a fost intocmita la 23 ianuarie 1995, in fata unui notar din Nicosia (Cipru). Din partea companiei Crescent au semnat Haris Stavrakis, in calitate de director, si Amalia Vasiliadou, secretar.

Prin procura, Dan Voiculescu a fost numit "mandatar veritabil si legal" al Crescent "in toate tarile lumii", fiind imputernicit sa tranzactioneze si sa dirijeze toate afacerile Crescent.

Astfel, scrie Adevarul, Voiculescu avea puterea "sa semneze, sa execute, sa completeze, sa modifice, sa schimbe sau sa anuleze orice contracte sau sa supuna orice cereri si sa efectueze orice plata sau sa-si asume orice obligatii in legatura cu semnarea sau executarea oricarui contract".

Voiculescu a fost autorizat "sa deschida, sa infiinteze, sa inregistreze, sa intretina, sa opereze si sa conduca filiale ale societatii sau sa aplice si sa asigure o licenta sau autorizatie (...), sa efectueze operatiuni comerciale", primind dreptul sa investeasca sau sa participe, sa subscrie sau sa incheie "orice tovarasii, societati, asociatii sau alte entitati de afaceri in orice conditii si termeni".

Potrivit procurii, Dan Voiculescu avea dreptul sa reprezinte offshore-ul in toate tarile lumii, mai putin Romania, cu exceptia cazului in ncare Crescent era implicata in calitate de actionar in societati romanesti.

Or, noteaza Adevarul, toate firmele infiintate de Dan Voiculescu in anii '90 au avut printre actionari si compania Crescent.

Una dintre aceste firme a fost Editura si Tipografia Crescent SRL, infiintata in 1991 si care a avut, initial, doi asociati: Fundatia Crescent din Romania si Crescent Commercial & Maritime Ltd. Cipru cu un aport de 100.000 de dolari si, respectiv, 900.000 de dolari, din care mai bine de jumatate a fost aport in natura, constand in utilaje tipografice.

Participatia Crescent Commercial & Maritime Ltd a fost redusa treptat, pentru ca in 1997 aceasta sa ajunga la 47%. Diferenta a fost luata de SC Grivco SRL, unde Voiculescu detinea controlul direct ca persoana fizica.

SC Editura si Tipografia Crescent SRL este una dintre primele firme infiintate de Voiculescu dupa '90.

De la inregistrarea sa in 1991 si pana astazi societatea a cunoscut modificari succesive ale denumirii: in 1995 a fost inregistrata sub titulatura de SC Corporatia pentru Cultura si Arta Intact, din iunie 2005 a primit numele de SC TV Antena 1 SA, pentru ca din 2010 sa se numeasca Antena TV Group SA. Firma opereaza televiziunile Antena 1, Antena 2, Euforia TV si GSP TV.

In iunie 2006, Dan Voiculescu si-a donat averea, printre care si actiunile SC Editura si Tipografia Crescent SRL, devenita intre timp SC TV Antena 1 SA, fiicelor sale. Voiculescu a conditionat insa donatia cu interdictia ca, pe perioada vietii sale, fiicele sa nu instraineze actiuni si parti sociale fara consimtamantul sau, se arata in ancheta Adevarul.