Politicienii si milionarii care au arendat Romania. Dupa 1989, una dintre cele mai avantajoase afaceri a fost concesionarea terenurilor Ministerului Agriculturii in schimbul unei arende simbolice. Pe noile "proprietati", mosierii primesc si subventii. Evenimentul zilei va face cunostinta cu favorizatii sistemului. Culita Tarata, Ioan Niculae, Ilie Carabulea, Stefan Poienaru si atotprezentul Dan Voiculescu cand e vorba de afaceri cu statul sunt cei mai importanti afaceristi care au ajuns mari mosieri pe terenurile primite de la Administratia Domeniilor Statului (ADS). Impreuna cu acestia, au mai accesat suprafete de mii de hectare oameni de afaceri straini si politicieni locali, in special consilieri judeteni. Mai mult, dupa ce au concesionat aproape 300.000 de hectare din proprietatea statului, marii mosieri au primit terenurile in arenda in baza unor contracte cu o durata de pana la 49 de ani. Practic, cat o viata, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum vor primi agricultorii romani despagubiri pentru embargoul rus. Producatorii romani de legume si fructe afectati de embargoul rus asupra importurilor de produse alimentare din Uniunea Europeana, Norvegia, SUA, Canada si Australia vor putea primi despagubiri din fondul de 125 de milioane de euro constituit de catre autoritatile de la Bruxelles. Sprijin vor primi legumicultorii care sunt afectati direct, cei care doresc sa isi retraga marfa de pe piata si o doneaza catre spitale sau cantine sau cei care sunt de acord sa le recolteze inainte de vreme sau nu mai recolteaza deloc. Astfel, vor putea primi bani cei ale caror marfuri sunt intoarse de la granita de catre autoritatile vamale ruse, dar si cei care doresc sa isi retraga produsele de pe piata. In acest caz, vor putea primi despagubiri calculate la pretul pietei. Alte variante sunt compensatiile pentru nerecoltare sau recoltarea inainte de coacere. Masurile vizate se aplica pentru rosii, morcovi, varza alba, ardei,conopida, castraveti - inclusiv cornison, ciuperci, mere, pere, fructe rosii, struguri de masa. Aceste produse sunt in plin sezon, fara optiuni de stocare pentru cele mai multe dintre ele si fara piete alternative disponibile imediat. Banii sunt acordati in urma unor controale, anuntaAdevarul.

Contrabanda cu tigari, cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani. Conform datelor companiei de cercetare Novel Research piata neagra a tigaretelor a crescut accelerat in iulie si a ajuns la 17 procente din totalul pietei, fata de 16,1% in mai si 14 la suta la sfarsitul lui 2013, informeaza Mediafax. Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs al producatorului BAT Romania a declarat ca "este vorba despre o crestere (...) de aproape un punct procentual, comparativ cu luna mai, cea mai importanta inregistrata in perioada ianuarie - iulie 2014. Datele companiei de cercetare Novel arata de altfel si alte recorduri in ce priveste piata neagra: cel mai ridicat nivel din martie 2011 si o crestere continua timp de mai mult de o jumatate de an." El a mai spus ca indexarea artificiala a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei si majorarea anuala din aprilie au determinat cresterea diferentei de pret dintre produsele legale si cele de pe piata neagra, informeazaRomania Libera.

Dinu Patriciu a murit in plin "razboi" de divort cu Dana. Promisiunea pe care le-a facut-o celor doua fiice. Omul de afaceri s-a luptat, mai mult de un an, cu sotia sa, Dana, pentru averea estimata la 2,3 miliarde de euro, dupa ce aceasta a cerut partajul. Insa, judecatorii din Buftea, la ultimul termen, nu rezolvasera inca disputa, inainte de decesul lui Dinu Patriciu, un nou termen fiind programat pentru data de 24 septembrie 2014. "Nu e nicio legatura intre viata privata a cuiva si afacerile lui", declara in 1996 Dinu Patriciu. Dinu Patriciu facea aceasta declarati in urma cu aproape 9 ani, pe vremea cand candida la postul de primar general al Capitalei. Toata viata a incercat sa separe afacerile de viata personala si uneori a reusit. Alteori divorturile l-au lasat cu conturile mult mai goale. In urma cu aproape 22 de ani, s-a despartit de prima sotie, Sabina, cea care ii daruise doua fete: pe Maria, acum in varsta de 27 de ani, si pe Ana, de 31 de ani. A ramas totusi aproape de ele, chiar daca s-au mutat cu mama lor in Canada si a incercat mereu sa le invete sa se descurce singure. Integral peStirileProtv.ro.

DW: Viitorul presedinte si riscul puterii excesive. In situatia unei Constitutii pline de defecte si a unor rele moravuri politice, numai un comportament politic virtuos ar mai putea corija lucrurile. Din dialogul televizat dintre Victor Ponta si Crin Antonescu a reiesit o problema reala: ar putea dobandi actualul premier si presedinte al partidului majoritar o putere excesiva daca va deveni presedintele republicii? Sau in termenii politicii imediate: va avea tot atata putere cat a avut Traian Basescu? Este cat se poate de graitor faptul ca primul-ministru insusi a tinut sa dezminta aceasta posibilitate. "Eu cred ca viitorul presedinte, ca se va numi Ponta sau cum se va numi, nu va mai avea puterea lui Basescu. Traian Basescu a avut mult prea multa putere si a folosit-o rau. Si oricine are atat de multa putere la un moment dat o foloseste in sens negativ". Premierul a rostit un adevar binecunoscut, confirmat de o vasta experienta istorica: puterea corupe, anuntaDeutsche Welle.

Visul nuclear al Uniunii Europene: intre milioane de euro pierderi si oponenta germanilor. Flota nucleara a Europei a inceput sa imbatraneasca. Vor urma ani in care fiabilitatea alimentarii cu energie va avea de suferit iar costurile operatorilor acestor reactoare nucleare vor fi de ordinul sutelor de milioane de euro. Energia nucleara inseamna aproape o treime din electricitatea din Uniunea Europeana. Cele 131 de reactoare nucleare din UE au trecut insa de prima tinerete, media de folosinta fiind de 30 de ani. 14 state membre se bazeaza pe energia nucleara care are o capacitate de 122 GWe iar Franta produce jumatate din totalul de energie nucleara din UE. Companiile producatoare de energie au inceput, insa, sa simta pe propria piele scaderea preturilor si a cererii. Pe de alta parte, aceste companii vor sa extinta perioada de functionare a acestor reactoare si in anii 2020, pentru a evita finantarea de noi reactoare, informeazaEuropolitics.ro.

Manifestatie la CNA impotriva Laurei Georgescu. Apelul la protest in fata Consiliului National al Audiovizualui, postat pe pagina de Facebook a membrului CNA, Valentin Jucan, a avut peste 30.000 de vizualizari. Jucan sustine ca cei ce i-au raspuns l-au incurajat si i-au promis sustinere. In urma opririlor de curent ce au afectat serverele institutie, si implicit inregistrarile emisiunilor, Valentin Jucan i-a invitat astazi pe romanii, de la ora 11.00, la un protest inedit in fata sediului institutiei. Ei trebuie sa vina cu becuri, cabluri sau prize. "CNA-ul doarme si Laurei Georgescu ii place tot mai mult sa ne lase in pana de curent", se arata in apel. "In Consiliu, noi am tot vorbit si nu s-a intamplat nimic. CNA doarme in continuare, audiovizualul se face pulbere pe zi ce trece", spune Valentin Jucan, scrieEVZ.