"Vi se pare mare o pensie de 2000 de euro?" Asteptarile pensionarului Manolache de la actualul Guvern. Aviatorul Constantin Manolache se aprinde ca flama unui arzator cu gaz cand vine vorba despre pensiile pe care, acum patru ani, Guvernul Boc a decis sa le transforme in scrum. Atunci, in toamna lui 2010, cei 1200 de pensionari aviatori din toata tara au primit fluturase de pensii cu sume cu 70% mai mici decat aveau inainte. Nu vrea sa spuna ce pensie avea inainte si dupa taiere, ca sa nu mai atate "rautatea romanilor". "Vi se pare mare o pensie de 2000 de euro? De ce nu le spune pensii nesimtite la pensiile mici? De ce le place romanilor ca daca cineva are, sa nu mai aiba, 'ca n-avem nici noi"? Pe vremea lui Ceausescu, atunci cand pensiile de rand in Romania erau de 7-800 de lei, aviatorii mei aveau 7.000, 8.000, chiar 12.000 de lei. Deci si comunistii, acei dictatori otraviti cum erau ei, respectau niste meserii, niste sacrificii, niste oameni de elita", rabufneste Manolache, potrivit Romania libera.

ActualitateFoto: Colaj foto

Deutsche Welle: Pregateste guvernul o frauda? Ordonanta prin care guvernul Ponta a modificat Legea pentru alegerea presedintelui contine destule aspecte ambigue si criticabile. Unele sunt cu totul indiferente si par mai curand pedante, altele sunt evident corecte si, in fine, apar cele care ar pretinde o discutie mai atenta si care au un anumit grad de ambiguitate. De exemplu, guvernul a desfiintat sectiile speciale in care se vota in tranzit, permitand oricui sa voteze in alta localitate decat aceea de domiciliu pe baza unei declaratii pe proprie raspundere. Cata vreme au fost semnalate in trecut cazuri numeroase de vot multiplu si asa-numitul "turism electoral" pare sa fi devenit o practica curenta, e o temere fireasca. Dupa legea veche se vota doar la anumite sectii, care puteau fi astfel mai usor supravegheate. De aici inainte s-ar putea vota insa oriunde, "turistii" raspandindu-se pe la toate sectiile si pierzandu-si astfel urma, scrie Deutsche Welle.

Ponta merge spre Cotroceni cu microbuzul scolar: 82 la suta din Opelurile guvernamentale au fost trase in garajele Puterii. Una dintre cele mai mari investitii guvernamentale concretizate in acest an, achizitia a 600 de microbuze scolare destinate, oficial, copiilor care au de parcurs lungi distante pana la scoala, sfarseste prin a se confunda cu o ampla actiune de campanie electorala, finantata din bani publici - 72.316.800 de lei, echivalentul a 16 milioane de euro, cate 4 din partea fiecarui salariat din Romania. Astfel, dupa momentul festiv din Piata Victoriei, alte 500 de masini vor fi impartite in transe pe judete, exact in perioada in care campania electorala va avansa, iar prezidentiabilul Victor Ponta va lua tara la pas, dezvaluie Gandul.

Scrisoare scrisa de Relu Fenechiu dupa gratii, citita in fata a 1.500 de oameni mobilizati la Aeroportul din Iasi. Presedintele Consiliului Judetean Iasi, liberalul Cristian Adomnitei, a considerat necesar sa dispuna impartirea prin oras, in ultimele zile, a mii de flayere din hartie cartonata, lucioasa, color, prin care sa anunte populatia Iasiului ca la aeroport s-a produs un fel de miracol. Mai precis, ca un proiect de investitii s-a terminat mai devreme cu un an decat termenul prevazut in contract. Momentul culminant, aplaudat ezitant de cativa zeci de oameni, a fost prezentarea unui discurs scris de dupa gratii de catre Relu Fenechiu, fost parlamentar, sef al PNL Iasi si ministru al Transporturilor. "Parintele acestui proiect", cum l-a numit, cu vocea gatuita, Marius Bodea, directorul Aeroportului International Iasi, dezvaluie Adevarul.

Ziua Nationala a Romaniei, 23 august 1989. A fost o sarbatorire atipica si destul de stranie...Cel putin dupa cum isi aminteste cineastul Pantelie Tutuleasa, fost operator de film al familiei Ceausescu. Totul se intampla pe fondul unei situatii nu tocmai relaxante in tara, deoarece Gorbaciov il batea la cap pe Ceausescu cu Perestroika. O parada dezlanata, o festivitate obositoare, un dictator fara chef si toate semnele ca sfarsitul era aproape. "In acea vara, programul lui Ceausescu fusese foarte incarcat, era mult pe teren. Ceea ce mi s-a parut destul de ciudat este ca, pentru prima oara, parada comunista de 23 August nu a mai avut loc in Piata Aviatorilor, ori pe Stadionul 23 August, ci pe Cheiul Dambovitei, ca sa zic asa! A fost improvizata o tribuna la Casa Radio. Aceasta cladire trebuia sa gazduiasca Muzeul National de Istorie si era supranumita sora mai mica a Casei Poporului", precizeaza Tutuleasa, scrie EVZ.ro

Tribunalul Galati il protejeaza pe baronul PSD Bunea Stancu? Preschimbarea termenului pentru judecarea arestarii preventive a baronului PSD de Braila Gh. Bunea Stancu a fost RESPINSA de Tribunalul Galati! Sa intelegem ca instanta galateana i-a dat liber lui Bunea sa ia legatura cu ceilalti suspecti din dosar si cu martorii, pe care ii poate invata ce sa spuna, poate chiar amenantandu-i pentru ca toti sunt subordonatii sai?! Una dintre conditiile pe care trebuia sa le respecte era sa nu ia legatura cu ceilalti suspecti din dosar, intre care si Vasile Soare, administrator si director la firma Concivia, societate controlata de baronul PSD, regina a contractelor primite de la presedintele CJ Braila, Bunea Stancu. Inculpatul nu a respectat regulile, motiv de arestare preventiva, scrie Romania libera.

Tolontan: Daca acceptam logica presedintelui, atunci patronul actual al B1TV a imprumutat "banii poporului" de la Crescent. Ieri am verificat actele in detaliu. Mi-am asumat degeaba ca eram administrator al societatii care edita Gazeta Sporturilor si care a luat imprumut de la Crescent. Nu eram. Eram director general si redactor sef. Abia dupa imprumuturi am devenit administrator. Asta de dragul preciziei, nu ca se schimbau datele problemei daca eram. Presedintele Consiliului de Administratie era Sorin Oancea, actualul actionar de la B1TV, exact postul unde Traian Basescu mi-a adresat cuvintele "lichea" si "om fara caracter", fara sa ma numeasca. Nu e nevoie de detectivul Marlowe ca sa deduci la cine s-a referit presedintele. De ce sint "lichea"? Pentru ca, acum 10 ani, Gazeta Sporturilor a luat un imprumut de 275.000 de dolari de la Crescent, de aici decurgind, in rationamentul lui Traian Basescu, ca ziarul a folosit "bani publici", scrie Catalin Tolontan pe blogul sau.

De ce a ales-o Basescu pe Udrea. Pentru Radu Magdin, optiune a presedintelui nu este o surpriza. "Traian Basescu nu avea de ales. Trebuia sa o sustina pe Elena Udrea. In perceptia publica, legatura dintre Traian Basescu si Elena Udrea e mai puternica decat legatura Traian Basescu- Cristian Diaconescu. Daca nu o alegea pe Udrea, care este si presedinte al PMP, s-ar fi perceput o ruptura intre presedinte si partidul pe care l-a ridicat", crede Magdin. Analistul politic spune ca electoratul dur al presedintelui va vota cu Monica Macovei, in timp ce restul o va alege pe Elena Udrea, scrie Adevarul.

Cum a mistificat propaganda comunista ziua de 23 august 1944. Ziua de 23 august 1944 a pus multe probleme conducatorilor Romaniei. Cine a venit la putere a incercat sa traga spuza pe turta lui. Portretele afi sate cu ocazia demonstratiilor din fiecare an sunt foarte graitoare. In 1945, prima aniversare a lui 23 August, a stat sub semnul tensiunilor dintre Regele Mihai si prim-ministrul impus de comunisti, Petru Groza. Regele a lipsit de la ceremoniile oficiale, dupa ce Groza refuzase sa-si prezinte demisia. Timp de 45 de ani portretele s-au tot schimbat. Pana sa ramana Nicolae Ceausescu a fost un drum lung, pe care vom incerca sa il schitam. Deocamdata, de la prima demonstratie Regele Mihai mai este in viata si statuia lui Carol I a "revenit" pe locul unde se afla atunci. In tot acest timp (pana in anul 1989) propaganda comunista a sapat ca apa in piatra, scrie EVZ.ro