Echipa emisiunii Pasaport diplomatic a fost in Fasia Gaza si Israel si a realizat doua editii speciale despre conflictul in fata caruia diplomatia pare lipsita de solutii. Invitatii lui Balazs Barabas in emisiunea care se difuzeaza sambata de la 22.30 la Digi24 sunt reprezentanti din ambele tabere combatante.

Pasaport diplomatic in Fasia Gaza si IsraelFoto: Hotnews

Reprezentantul Hamas, Ahmad Yousef, fostul consilier al prim ministrului Ismail Haniyeh, a vorbit in exclusivitate pentru Pasaport diplomatic. "Israelienii nu au o viziune pentru pace. Ei doar trag de timp pentru a continua sa construiasca colonii pe teritoriile ocupate, pe pamanturile care ar trebui sa faca parte din statul palestinian. Cand te uiti pe harta constati ca nu mai exista pamant pentru un stat palestinian, pentru ca politica israeliana este continua pentru construirea de colonii si pentru agresiune. Mereu ei incearca sa ii indeparteze pe palestinieni de pe pamantul lor, pentru ca acesta este proiectul lor de la inceput. Proiectul zionist a fost sa se construiasca pe pamantul palestinian, au trebuit sa evacueze tot teritoriul istoric palestinian ca sa aduca tot mai multi evrei din toata lumea aici. Au vrut doar sa inlocuiasca oamenii, prin alungarea palestinienilor de pe teritoriul lor si spera sa plece in tarile vecine sau in alta parte. Aceasta este epurare etnica si este ceea ce au suferit cei mai multi oameni din Europa in timpul primului razboi mondial. Acelasi lucru se intampla acum. Aceasta este o crima impotriva umanitatii, este o crima de razboi."

"Avem doar o intrebare simpla si o cerere legitima. Unde sa se duca palestinienii sa isi construiasca propriul stat? Asta am vrut mereu, avem nevoie de putina speranta pentru copiii nostri, dar israelienii au ucis mereu aceasta speranta si le-au spus palestinienilor ca nu au nicio sansa. Prin constructia de colonii, cam 200 de colonii israeliene pe teritoriul care trebuia sa faca parte din viitorul stat palestinian. Sunt cam 1 milion de colonisti israelieni care locuiesc in Cisiordania si in plus aduc iudaismul pe pamantul sfant al Ierusalimului. Incearca intotdeauna sa lase impresia ca discuta cu palestinienii."

De cealalta parte, ministrul Justitiei din Israel, care are si rolul de negociator sef pentru pace, doamna Tzipi Livni, a oferit explicatii despre cel mai recent conflict, inca in derulare, intre tara ei si Hamas.

"Am inceput aceasta operatiune desi nu o doream, iar in cursul operatiunii am acceptat toate propunerile si ofertele de incetare a focului in timpul operatiunii. Ne-am concentrat in cursul operatiunii terestre pe necesitatea de a gasi si a neutraliza tunelurile ofensive. Telul acestora este de a trece pe sub granita israeliana si a ataca civilii si militarii israelieni pe teritoriul israelian. Pe acest aspect trebuie sa ne concentram iar aceasta misiune a fost in mare parte indeplinita.

Dar in cursul acestei operatiuni ne-am confruntat cu problema unui stat democratic in fata unei organizatii teroriste, respectiv a unui razboi asimetric. Noi incercam sa evitam victimele civile, desi ca in orice alta operatiune, avem victime printre palestinieni, dar pe baza valorilor noastre si nu numai, si a legii internationale, incercam sa evitam victimele civile, dar pe de alta parte folosesc civilii pentru a ne impiedica sa ii atacam. Si este uluitor pentru ca militarii nostri au gasit o carte asupra unui terorist, in care aveau ordine de a folosi civilii pentru ca ei stiu ca noi incercam sa evitam victimele civile, deci asta fac ei, folosesc civilii ca scut uman. Mai mult, cand au victime civile, le folosesc sa forteze mana Israelului pentru o opri operatiunea, sa forteze comunitatea internationala sa ceara Israelului sa opreasca operatiunea, pentru ca sunt victime civile."

Balazs Barabas, realizatorul emisiunii Pasaport diplomatic, va invita sa aflati detalii despre un conflict care a facut deja prea multe victime. Sambata de la 22.30, exclusiv la Digi24.