DW: Democratia si valentele crucialului 23 august, intre realitati si minciuni. E timpul ca in Romania memoria sa fie repusa in drepturi. Importanta e si neuitarea zilei de 23 august. Caci nu exista democratie veritabila care sa se poata lipsi de memorie si de reperele ei antitotalitare. E foarte anevoios sa se gaseasca alta data care sa fi schimbat in mai multe randuri destinul Romaniei intr-un mod atat de profund ca ziua de 23 august. Ar fi benefic pentru statul de drept ca importanta acestei zile sa fie reevaluata intr-un mod onest si chibzuit. Multi romani s-au invatat sa desconsidere cordial ziua de 23 august. Manipulati si prostiti decenii la rand, mai intai de antonescieni si legionari, apoi de comunisti, iar de vreo 25 de ani de corifeii psotcomunisti ai "barocului stalinisto-fascist", dupa cum i-a spus Vladimir Tismaneanu, unii s-au dezobisnuit sa gandeasca pe cont propriu. Cei mai multi s-au obisnuit sa li se serveasca varii mituri despre fasta si fatidica data din ultima decada a lunii august, ascunzandu-li-se mai intotdeauna, cu grija, calupuri mari de adevar istoric. Integral in Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Gafa a statului cu banii National Geographic pentru promovarea Romaniei. Acum doua zile, Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a derulat negocierile pentru atribuirea contractului de un milion de euro, care are ca obiect promovarea Romaniei. Din total, peste 200.000 de euro sunt acoperiti de National Geographic. Gafa celor care au publicat insa anuntul pe site-ul ANM a fost ca au fixat un termen pentru demararea negocierilor inainte de a fi fost depuse proiectele. Concret, termenul de depunere a proiectelor a fost ora 13.00, 21 august, potrivit invitatiei de participare, dar negocierile au inceput la ora 12.00. Contactati de EVZ, cei de la ANT, ne-au declarat, ieri, la o zi dupa ce fusesera depuse proiectele si a avut loc negocierea pentru desemnarea contractului castigator.

Trei spitale regionale vor fi construite cu bani europeni pana in 2020. Unde vor functiona si de ce au fost alese acele zone. Trei spitale mari urmeaza sa fie construite cu bani europeni in urmatorii ani in Craiova, Iasi si Cluj. Asa a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care a precizat ca miliardul de euro care va intra in sistemul de sanatate va intra in infrastructura spitaliceasca, screening, cercetare si pregatire de personal. Potrivit ministrului, zonele pentru constructia unor spitale a fost aleasa tinand cont de vechimea unitatilor existente si de adresabilitate. Totodata, pe langa cele trei spitale mari care urmeaza sa fie construite, o serie de spitale judetene si orasene vor fi reabilitate, subliniaza ministrul Sanatatii. De altfel, oficialul a mentionat ca va cumpara si angiografe in valoare de 25 de milioane de euro, aparatura ce va fi amplasata in unitatile medicale din tara, scrie Adevarul.

Ultima tranzactie a lui Patriciu: a incasat 90 de milioane de euro. Dinu Patriciu incasase in luna iunie circa 90 mil. euro din vanzarea a doua cladiri de birouri interconectate din Berlin unui fond de investitii care face parte din grupul financiar german Sparkassen-Finanzgruppe. Cele doua imobile, cunoscute sub denumirea de Mosse-Zentrum, erau amplasate in districtul Mitte din centrul Berlinului, la adresele Zimmerstrasse 54 si 55, Schutzenstrasse 18-25 si Jerusalemerstrasse 45-51. Mossehouse de pe Schutzenstrasse 18-25 a gazduit initial o tipografie si birourile ziarelor detinute de Rudolf Mosse. Cladirea a fost renovata de celebrul arhitect german Erich Mendelsohn, proiectantul observatorului Einstein Tower din Potsdam. Complexul Mosse-Zentrum are o suprafata inchiriabila de 37.989 mp si 210 locuri de parcare. Patriciu cumparase cladirile in doua tranzactii separate, o parte de la un trust de familie, in 2006, si a doua parte de la un dezvoltator imobiliar privat, in 2007, informeaza Capital.

DW: Ce pune politica in miscare. Inclinatia de a descoperi mereu comploturi politice ca explicatie a tuturor faptelor este exagerata. De cele mai multe ori, explicatia e mai simpla, desi mai dezamagitoare. S-a facut mare caz de o presupusa intalnire secreta intre Klaus Iohannis si Traian Basescu. Candidatul Aliantei Crestin Liberale a dezmintit, dar oponentii sai au continuat sa intretina zvonul. Asa cum strategii campaniei lui Traian Basescu din 2009 sustineau cu insistenta ca Mircea Geoana e doar o masca a lui Ion Iliescu, tot asa, strategii lui Victor Ponta cauta astazi sa-l asocieze cat mai strans pe Klaus Iohannis cu actualul presedinte. Mult mai interesanta este insa reactia lui Traian Basescu. Intrebat daca zvonurile privind relatia sa cu candidatul dreptei sunt adevarate, el a refuzat sa raspunda, scrie Deutsche Welle.

Trei hectare de padure dispar in fiecare ora. Cele mai furate judete: Arges, Harghita, Mures si Prahova. Se fura ca in codru in muntii din Romania. Trei hectare de padure dispar in fiecare ora, iar autoritatile par neputincioase. Controalele facute ieri in 11 judete de aproape 800 de politisti, inspectori silvici, jandarmi si comisari de mediu au rezultate hilare. Au confiscat echivalentul a cinci camioane cu lemne si au dat 48 de amenzi. Activistii Greenpeace spun ca legea trebuie modificata rapid, inainte sa ramanem fara paduri. Arges, Harghita, Mures si Prahova sunt judetele cele mai devastate de taietorii ilegali. 5 miliarde de euro este prejudiciul creat de mafia lemnului din Romania in ultimii 23 de ani, arata un raport al Curtii de Conturi. Problema este ca cei care distrug padurile nu sunt pedepsiti. O veriga importanta sunt proprietarii gaterelor, care cumpara si prelucreaza lemn furat sau taiat ilegal. In ultimii doi ani, niciunul dintre ei nu a fost trimisa in judecata in cele aproape 2.000 de dosare facute de politisti, informeaza digi24.ro.

Statuia "fantoma" s-a impotmolit in port. Dupa ce a incasat 10 milioane de lei pentru o sculptura realizata in China, Florin Codre sustine ca nu mai are bani si mai vrea 80.000 de euro pentru montaj si transport. Desi a intarziat trei ani predarea ei, artistul sustine ca nu a castigat din lucrare. Inca de acum doua luni, "Evenimentul zilei" a dezvaluit faptul ca statul a platit 10 milioane de lei pe o statuie "fantoma". Dupa ce ziarul nostru a tras un semnal de alarma privind neregulile acestui contract, sculptorul Florin Codre sustine ca lucrarea a ajuns in portul Constanta, dar nu are bani sa o transporte la Arad. In acest sens, artistul cere de la Ministerul Culturii inca 400.000 de lei pentru a transporta lucrarea in celalalt capat de tara. Printr-o notificare, Codre arata ca "am adus, conform contractului incheiat cu Ministerul Culturii, monumentul acasa. De la Constanta la Arad, unde urmeaza a fi amplasat, mai sunt doar cateva sute de kilometri", scrie EVZ.