Ministerul Justitiei sustine ca a intarziat legal extradarea lui Nicusor Constantinescu. Baronul de Constanta a beneficiat de libertate in America datorita ingaduintei cu care a fost interpretata legea. La o zi dupa ce EVZ a aratat ca Ministerul Justitiei a tergiversat extradarea lui Nicusor Constantinescu, institutia condusa de Robert Cazanciuc a transmis un comunicat in care spune ca si-a indeplinit atributiile ce ii revin si ca, in momentul in care legea va permite, va da publicitatii pasii urmati in procedura de extradare. Ministerul invoca Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala. Insa, aceasta lege arata clar ca Ministerul Justitiei, prin directia de specialitate, are la dispozitie maximum trei zile pentru a indeplini toate formalitatile ce trebuie trimise in SUA. Mai mult, in cazul cererilor de arestare provizorie in vederea extradarii, aceste formalitati se efectueaza in termen de 24 de ore, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Guvernul poate fi dat in judecata pentru umflarea artificiala a accizei. Pretul energiei electrice si al combustibilului, dar si preturile tuturor produselor ce includ in lantul de productie si transport curent electric si motorina sau benzina au fost umflate artificial, din condei, prin modificarea accizei. Cum poate fi recuperata paguba? Pana acum acciza se calcula in functie de cursul de schimb de la data de 1 octombrie. Cum insa la inceput de octombrie 2013 Banca Centrala Europeana a anuntat un curs mai mic decat rata de schimb utilizata la calculul accizelor in 2013, speriat ca va incasa mai putini bani la buget, Guvernul a gasit solutia: schimbarea formulei de calcul al accizei. Asa s-a ajuns la un curs fictiv de 4,738 lei/euro, desi moneda unica europeana rareori a sarit de 4,5 lei, anuntaRomania Libera.

Nebuni in libertate. Motivele pentru care pacientii cu boli psihice fug din spital. Hibele sistemului de psihiatrie din Romania au iesit din nou la iveala dupa ce un barbat de 30 de ani din Craiova bolnav de schizofrenie a fugit de la Spitalul de Neuropsihiatrie din localitate, unde fusese internat, si a atacat mai multe persoane cu un cutit. Tanarul, din ce in ce mai violent, a fost capturat abia dupa ce politistii l-au impuscat de mai multe ori in picioare. Psihiatrii sustin ca solutia la care au apelat oamenii legii nu a fost cea mai fericita si considera ca lipsa de personal este principalul motiv pentru care persoanele cu probleme de sanatate mintala internate in spitalele de profil ajung sa puna in pericol siguranta oamenilor de pe strada si, in acelasi timp, viata lor, informeazaAdevarul.

Povestea aproape unica a lui Pavel, elevul care a sarit peste examenul din vara pentru a lua o nota mai mare in toamna. Fara prea multe emotii, absolventii care nu au luat bacul in vara sau in anii trecuti s-au prezentat, miercuri, la examen. Dupa limba si literatura romana, au dat proba obligatorie a profilului, matematica sau istorie. Din grupul tinerilor pusi pe distractie pentru care diploma de bacalaureat nu are greutate s-au desprins insa cativa care au obtinut note mari in prima sesiune, dar au avut ghinion la una dintre materii. Si s-au intors acum la scoala, hotarati sa treaca de acest examen. In aceasta situatie este si Ionut. A iesit din sala de examen increzator ca va lua cel putin nota 9 la matematica. La prima incercare, in iulie, a fost coplesit de emotii, spune el, si nu a reusit sa scrie mai nimic. Integral peStirileProtv.ro.

Noua Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, finalizata in proportie de 95 la suta. Lucrarile la noua sala clujeana sunt finalizate in proportie de 95 la suta, iar miercuri, a fost testat si sistemul video box, care a costat aproximativ 190.000 de euro. Potrivit informarilor primariei clujene, spectatorii vor putea urmari pe video box imagini proiectate in HD, element ce nu mai exista in acest moment in Romania decat la National Arena. In prezent, la sala clujena se lucreaza la finisaje, lucrarile intrand in linie dreapta pentru receptia acestora din 15 septembrie. Sala va avea 7.300 de scaune a caror montare a inceput deja, dar la concerte capacitatea salii va creste la 10.000 de locuri gratie unei tribune retractabile, anuntaGandul.

DW: Culmea Cotrocenilor si capcana putinista. Unii isi confunda mofturile si ambitiile proprii cu interesele romanilor. Tributari reflexelor politicianiste se ataca reciproc, in loc sa prefigureze si sa dejoace manevrele adversarului si ale profetilor sai impostori. Evreilor li s-a pus in fata binecuvantarea si blestemul cerandu-li-se in Scriptura s-o aleaga doar pe cea dintai. Rau sfatuiti de prooroci falsi, li s-a mai intamplat sa si greseasca. Erori grave comit si exponentii "dreptei" in campania electorala pentru scrutinul prezidential romanesc. Canibalizarea mutuala a candidatilor demonstreaza ca la Bucuresti unii n-au inteles miza enorma a prezidentialelor. Stilul Catavencu-Farfuridi-Branzovenescu risca sa fie mai tare decat instinctul solidaritatii stimulate in mod normal de intelegerea autentica a pericolului ce pandeste la portile cetatii asediate, numite Romania, informeazaDeutsche Welle.

Fraude de milioane de euro din fonduri UE pentru Agricultura si Pescuit. Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Brasov este vizat de o ancheta a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) intr-un dosar de coruptie in care ar fi implicati mai multi oameni de afaceri si functionari ai statului, prejudiciul fiind de peste trei milioane de euro, potrivit unor surse judiciare. Banii proveneau din Programul National de Dezvoltare Rurala. In acest dosar, procurorii DNA au efectuat ieri 27 de perchezitii la adrese din judetul Brasov, existand suspiciuni de coruptie si obtinere nelegala de fonduri europene. Potrivit acelorasi surse, in dosar ar fi implicati doi oameni de afaceri, Gheorghe Dudu si Florin Macovei, care au urmarit obtinerea de finantare comunitara nerambursabila pentru proiectele promovate prin firmele proprii. Cei doi ar fi creat un sistem relational - bazat pe cointeresare materiala - la nivelul unor functionari din OJPDRP, prin care isi promovau proiecte de investitii care, insa, nu indeplineau conditiile de eligibilitate pentru obtinerea finantarii comunitare, scrieEVZ.