Decizie radicala la Transporturi: Ministrul Ioan Rus vrea sa scape de mostenirea lui Relu Fenechiu si Dan Sova. Ministrul Transporturilor vrea sa regandeasca modalitatea de construire a drumurilor si de numire a managerilor privati. El asteapta acum ca inspectorii Curtii de Conturi sa ii spuna ce probleme au lasat in urma ceilalti ministri. Noul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, a dezvaluit, in cadrul unui interviu acordat ziaruluiEVZ, ca a inceput un control al Curtii de Conturi - pentru a vedea daca sunt probleme in institutia care o conduce, ca va reevalua managerii privati ai companiilor aflate in subordine si ca vrea sa modifice legislatia si modalitatea de construire a drumurilor.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Invatamantul din Romania este de nota 6. Profesorii romani sunt de parere ca promovabilitatea mica la Bac reflecta nivelul sistemului educatiei de la noi. Doar 22,27% din absolventii de liceu au luat Bac-ul la sesiunea din toamna. In vara au promovat examenul 60,65 % din tineri. Rata de promovare de la a doua sesiune a Bacalaureatului de anul acesta, inainte de solutionarea contestatiilor, este de 22,27%, cu un procent mai mare decat la rezultatele partiale de anul trecut. Practic, din totalul celor peste 52.300 de candidati care s-au prezentat la examen, au promovat peste 11.600, potrivit datelor publicate de Ministerul Educatiei. Din totalul candidatilor respinsi, 248 au fost eliminati pentru frauda, iar peste 9.700 au obtinut medii intre 5 si 5,99. Pentru promovarea examenului de Bac, elevii au nevoie insa de media 6 si cel putin nota 5 la probe. Cele mai multe medii din sesiunea de toamna (peste 10.000) s-au incadrat intre 6 si 6,99, anuntaAdevarul.

Declarat mort inainte sa moara. O asistenta din Constanta, concediata dupa ce i-a decis sfarsitul unui barbat de 62 de ani. Ancheta de amploare la Serviciul de Ambulanta Constanta, dupa un caz revoltator: un turist de 62 de ani a lesinat pe faleza din Mamaia si a murit. Martorii o acuza direct pe asistenta care a ajuns prima la fata locului si a decis ca pacientul este mort daca nu are puls. Abia dupa ce un echipaj SMURD a venit in zona si a inceput manevrele de resuscitare, inima lui a inceput din nou sa bata. Din pacate, dupa cateva ore la spital, barbatul si-a dat ultima suflare. Pentru neglijenta ei, conducerea Serviciului Judetean de Ambulanta a decis luni sa o concedie, informeazaStirileProtv.ro.

Cine sunt oamenii din spatele miscarii "Motivatia: Romania". O noua miscare aparuta si intitulata "Motivatia: Romania" isi propune sa actioneze pentru redobandirea libertatii si demnitatii nationale si individuale. Manifestul este semnat de 23 de persoane. Presedintele miscarii "Motivatia: Romania" este Calin Georgescu, care prezideaza Consiliul de conducere al Centrului European de Suport pentru Clubul de la Roma. Intre anii 2010-2012 a fost director executiv al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila. Un alt membru marcant al miscarii este Dan Puric, actor si regizor care a cunoscut notorietatea in ultimii ani, in care a tinut diverse conferinte publice apeland la un discurs nationalist-crestin, in care folosea argumente pe care le putem intalni si la Petre Tutea, scrieRomania Libera.

DW: Acordul de Liber Schimb Republica Moldova - UE a intrat in vigoare. Ministrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit luni la Chisinau la cea de-a 9-a sedinta a Grupului pentru actiunea europeana a Republicii Moldova, cunoscut si ca Grupul prietenilor europeni ai Moldovei. Oaspetii europeni au fost intampinati de tinere in haine nationale si serviti cu mere, prune si struguri moldovenesti. De asemenea, in sala unde a avut loc reuniunea, oficialii au avut pe masa platouri cu fructe, iar in mijlocul salii a fost instalat, simbolic, un mar imens. Momentul reuniunii este unul simbolic - intrarea in vigoare, inainte de ratificare, a Acordului de Asociere si Liber Schimb semnat pe 27 iunie de Republica Moldova cu UE, anuntaDeutsche Welle.

DNA: Caracatita imobiliara a edilului din Navodari. VIP-urile care au cumparat terenuri de la "Imparatul Plajelor". Primarul PSD al orasului Navodari, Nicolae Matei (44 de ani), a ajuns sa controleze prin interpusi zeci de hectare de teren situate pe plaja Marii Negre, in nordul statiunii Mamaia. Este vorba de teren intravilan in zone in care sunt construite ansambluri rezidentiale si cluburi de lux. Detalii apar in referatul DNA prin care procurorii cer arestarea preventiva a lui Nicolae Matei si a cumnatului sau, Isidor Gurgu. Curtea de Apel Constanta a decis, la finalul saptamanii trecute, ca cei doi sa fie cercetati in libertate, dar procurorii au contestato. Prejudiciul adus orasului Navodari, in acest dosar, este de 26 de milioane de euro, informeazaEVZ.

Apostolii lui Stalin. Ana Pauker, cea mai puternica femeie. Legendele Cominternistei: fata care ura savarinele. N-a existat vreodata in tara aceasta femeie mai puternica decat Ana Pauker. Prima femeie din lume care a detinut o functie majora intr-un guvern. Ana Pauker a fost in secretariatul Partidului Comunist (sau Muncitoresc), a condus Externele si a stat in spatele afacerilor interne din Romania. Totusi, cea mai temuta femeie, venita in Romania cu mandat de la Moscova, a avut un sfarsit derizoriu: a devenit victima propriilor politici, scrieAdevarul.