Noul insarcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Dean Thompson, a declarat intr-un interviu acordat gandul ca ingrijorarea partii americane fata de Ordonanta de urgenta care le permite alesilor locali sa-si schimbe partidul timp de 45 de zile nu tine de substanta actului legislativ ci mai degraba fata de procedura prin care aceasta a fost adoptata, aratand ca "ca o procedura parlamentara transparenta este cea mai buna cale de urmat cand vine vorba de schimbat legi". Intrebat daca autoritatile romanesti responsabile au oferit ambasadei explicatii dupa trimiterea pozitiei sale, Thompson a precizat nu a avut ulterior discutii cu partea romana.

Dean ThompsonFoto: Departamentul de Stat

"Cum am spus in declaratia noastra, inainte de miscarea facuta de Guvern, am avut discutii cu toate partiel implicate. Am discutat cu oameni din Guvern, am dicutat cu oameni din afara Guvernului, pe mai multe directii diferite. Si, repet, declaratia noastra nu a luat vreo pozitie pe substanta problemei de fata, referindu-se mai degraba la procedura si la faptul ca noi credem ca o procedura parlamentara transparenta este cea mai buna cale de urmat cand vine vorba de schimbat legi", a declarat Dean Thompson, intrebat daca a fost contactat de premierul Victor Ponta sau vicepremierul Liviu Dragnea cu privire la aceasta Ordonanta.

"Ulterior, nu am avut discutii cu nimeni despre asta", a adaugat diplomatul american, drept raspuns la intrebarea daca i s-a explicat procedura de catre autoritatile romane dupa ce Ambasada SUA a transmis, saptamana trecuta, pozitia sa referitoare la OUG.

Intrebat de gandul cum isi explica lipsa de reactie a Guvernului, Dean Thompson a replicat, cu referire la ordonanta: "Aceasta este o decizie pe care Guvernul a luat-o pe baza propriilor calcule si a eforturilor sale de a face - imi imaginez - ceea ce crede ca trebuie facut".

Intrebat daca este anti-democratic sa schimbi regulile in timpul jocului, diplomatul american a reiterat faptul ca procedurile trebuie sa fie transparente.

"Nu cred ca este cazul sa incep sa comentez daca ceva este anti-democratic sau nu. Din nou, as reitera ca ce incercam sa facem cu Romania acum este sa cream situatia in care toate procedurile din sistem sunt transparente, deschise si pot fi intelese de toata lumea. In acest moment, Romania vrea sa isi creeze o imagine foarte puternica, in tara si in strainatate, drept un mediu sanatos de afaceri, un partener solid al NATO si al celorlalte institutii din care face parte. Astfel, in aceste institutii, exista anumite asteptari, idei despre cum ar trebui sa se procedeze in anumite situatii. La asta va munci Romania in continuare", a spus Thompson, citat de Mediafax.

Ordonanta de urgenta care le permite alesilor locali sa-si schimbe partidul timp de 45 de zile a fost publicata marti in Monitorul Oficial, dupa ce a fost aprobata de guvern in urma cu cinci zile.

Proiectul de act normativ a starnit reactii negative din partea Ambasadei SUA, a partidelor de Opozitie si a societatii civile.

Ambasada SUA arata intr-o declaratie remisa presei ca "suntem ingrijorati in legatura cu momentul ales" in privinta proiectului de OUG care permite migratia politica a alesilor locali. "Ne-am exprimat in trecut ingrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonante de urgenta", se mai arata in declaratia de presa a Ambasadei SUA.