Summitul NATO. Ce a obtinut Romania si ce nu. Pozitia adoptata de Aliati si de SUA fata de Rusia a fost criticata de unele voci ca timida si insuficienta pentru a descuraja o Rusie din ce in ce mai agresiva si irationala. Tarile aflate la granita de est a NATO puteau obtine maximum o decizie de instalare a unor baze militare permanente pe teritoriul lor, cu zeci de mii de militari stationati in aceste baze si armament greu la dispozitie. Este ceea ce a cerut explicit Polonia care a solicitat 10.000 de militari NATO pe teritoriul sau. Un comentariu Romania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Greu de suspendat (III). Propunerea lui Calin Popescu-Tariceanu de suspendare a presedintelui nu are niciun fundament constitutional. Seful PLR, Calin Popescu Tariceanu, vrea sa-i incheie mandatul mai devreme lui Traian Basescu, chiar daca demersul sau nu are niciun fundament constitutional. Mai mult, principalul motiv folosit de Tariceanu, care ii reproseaza sefului statului ca s-a intalnit cu liderii PMP, este demontat chiar de o decizie a Curtii Constitu tionale din aceasta vara, noteaza EVZ.

NATO - semnale clare pentru Rusia. Recent, in cadrul summitului NATO din Tara Galilor, s-a decis infiintarea unei trupe de interventie rapida ca reactie la criza ucraineana. Repetitiile au si inceput. Dupa reuniunea la varf de la Newport, NATO a efectuat primele exercitii militare in Letonia. Pe fondul tensiunilor din Ucraina, Alianta este decisa sa protejeze statele baltice de o potentiala amenintare din partea Rusiei. Manevrele militare la care au luat parte aproximativ 500 de parasutisti au fost efectuate in eventualitatea unei interventii intr-un stat membru al Aliantei, la nevoie. Continuarea pe Deutsche Welle.

Radiografia infrangerii catastrofale suferite de Ucraina in sud-est, in ultima saptamana. Modul in care fortele ucrainene au fost infrante in sud-estul tarii, in ultima saptamana, trebuie vazut pentru a fi crezut. Ce s-a intamplat acolo reprezinta o infrangere catastrofala care va fi tinuta minte multa vreme de catre ucraineni ca printre cele mai negre zile ale istoriei lor, comenteaza Adevarul.

Istoricul Neagu Djuvara: Cine nu voteaza este las. De ce a devenit tineretul atat de scarbit de tara?! Romanii ar trebui sa mearga in aceasta toamna la vot, pentru ca "e un fel de lasitate sa nu participi la vot, la viata politica a tarii", este mesajul istoricului Neagu Djuvara, prezent la Interviurile Gandul. Cu o zi inainte, Dorli Blaga, fiica filosofului Lucian Blaga, avertiza, intrun interviu pentru Gandul, ca va urma o perioada "urata" pentru Romania, dar ca cetatenii trebuie sa stie ca le-a ramas un singur lucru care-i face puternici: votul. Mesajele celor doi vin in contextul in care din ce in ce mai multi romani renunta la un drept esential, acela de a vota, satui de promisiuni sau pur si simplu dezinteresati de clasa politica actuala.

Ce informatii va contine cardul national de sanatate. Din 20 septembrie, cardul national de sanatate va fi adus la usa de postas. Cei care nu vor fi gasiti acasa il vor putea recupera de la sediul caselor de asigurari de sanatate. Unul dintre cele mai importante proiecte ale reformei sistemului de sanatate - acela al decontarii serviciilor medicale pe baza cardului national de sanatate - intra in linie dreapta. Vineri, a fost semnat contractul de distributie cu Posta Romana, astfel ca, din 20 septembrie, postasii vor suna la usa pentru a inmana cardul posesorilor, cu confirmare de primire, anunta EVZ.

Chipurile presedintelui. Dialogurile nefilmate ale lui Traian Basescu la 10.000 de metri altitudine. In golful Cardiff se innopteaza. Pentru unii, majoritatea galezi cu umor negru, se termina o zi. Pentru altii, presedinti ori cancelari in mari puteri ale lumii se termina inca un Summit. Pentru unul anume se sfarseste si ultimul drum spre cei mai mari oameni ai lumii. La Adunarea ONU, in Statele Unite, va merge premierul. Traian Basescu urca scara avionului Tarom, botezat provincial "Iasi", aliniat pe pista, ca un facut, intre doua aeronave oficiale adevarate. Decolam. Integral in Gandul.

Noul regulament scolar: Elevii au interzis la proteste, tigari si mobile. Copiii sunt consemnati in curtea scolii pe timpul pauzelor, iar la 20 de absente nemotivate se intocmeste preavizul de exmatriculare. Fiecare elev impreuna cu parintele sau tutorele sau vor semna la inceputul anului scolar un contract cu unitatea de invatamant prin care se obliga sa respecte regulile scolii, se arata intr-un proiect de act normativ referitor la regulamentul scolar al elevilor, pus in dezbatere publica pe site- ul Ministerului Educatiei, potrivit EVZ.

Ce a reclamat Nicusor Constantinescu Procurorului General al SUA si de ce cer judecatorii romani, de fapt, extradarea baronului constantean. Razboiul dintre presedintele suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu si Justitia din Romania se muta in biroul procurorului general al SUA, Eric Holder Jr.. Cel putin asa isi doreste baronul constantean care i-a si trimis inaltului magistrat american un memoriu in care ii cere sa respinga eventualele cereri de arestare emise pe numele sau. Magistratii romani sustin insa ca "inculpatul sfideaza organele judiciare", aflam din Adevarul.

Judecatoarea Viorica Costiniu risca excluderea din magistratura. Caz unic in istoria justitiei din Romania: in absenta procurorului de sedinta si a avocatilor apararii, judecatoarea Viorica Costiniu, de la Curtea de Apel Bucuresti, fara a tine cont de prevederile Codului de Procedura Penala, a judecat si respins o contestatie a DNA prin care se solicita emiterea unui mandat international de arestare pe numele lui Nicusor Constantinescu, baron PSD de Constanta. Ulterior, o alta instanta de judecata a constatat nulitatea absoluta a hotararii magistratului Viorica Costiniu si a emis mandatul de arestare solicitat de DNA, in baza caruia Nicusor Constantinescu urmeaza a fi extradat din SUA, scrie Romania Libera.