Mafia cartilor. Averea de nabab a directorului Bibliotecii Metropolitane. Florinel Rotaru, arestat pentru abuz si frauda, a declarat ca vila din Buftea este mai ieftina decat o garsoniera. Desi se dadea drept un om simplu si modest in ochii multora care l-au cunoscut, Florinel Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, are o proprietate de invidiat, pe malul lacului, in orasul Buftea, judetul Ilfov. Dupa ce a fost arestat, miercuri, pentru 30 de zile, de magistratii Tribunalului Bucuresti, reporterii "Evenimentului zilei" au fost sa vada, cu ochii lor, "mica proprietate" care, in declaratia de avere din 2008, avea 73 de metri patrati, iar in cea din 2012 are 175 de metri patrati.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Presedintele TVR, Stelian Tanase: Sunt supus la presiuni politice enorme din partea cercurilor foarte inalte de la PSD. Mi se cere capul unui realizator. O solutie e desfiintarea TVR. "Aveti un telefon? Telefonul meu suna pana se incinge", spune Stelian Tanase in primele minute ale interviului in care vorbeste despre presiunile politice care se fac asupra sa, in calitate de presedinte-director general al Televiziunii Romane. "Nu ca le-am simtit, le-am auzit, s-au facut la mine presiuni insistente vizavi de diferite decizii, pe care ar trebui sa le iau, de pilda acuma mi se cere capul lui Sorin Avram (n.r. realizatorul emisiunii de dezbateri politice "Vorbeste liber!")", spune pentruGandulseful TVR, care adauga ca imixtiunile vin "din zone foarte inalte, de la PSD". "Nu ma descurc, pot sa va spun cu toata onestitatea. Iar acum cand ne apropiem de campanie este aproape o isterie, e un fel de balamuc". In acest moment, vulnerabilitatile televiziunii publice sunt atat de ordin politic, cat si de natura economica. TVR are datorii istorice de 800 de milioane de lei, dintre care mai mult de jumatate la bugetul de stat, iar seful postului public spune ca a discutat cu premierul Ponta despre o amnistie fiscala pentru TVR si chiar despre inchiderea postului public, pentru ca apoi sa poata fi redeschis restructurat.

Andrei Plesu: "Electoratul e tratat ca o masa de pomanagii si de fraieri. Iar el se comporta ca atare". Crede cineva ca Churchill sau De Gaulle, Mitterrand sau Helmut Schmidt, John Kennedy sau chiar socialistul Hollande au facut vreodata campanie electorala cu ulei si malai, cu daruri catre Biserica, sau cu autobuze pentru scoli? Avem un motiv in plus sa observam ca Romania e altfel. Traim, s-ar zice, intraditia iarmarocului. Totul e de vinzare, totul se poate cumpara. Tirgul se face deschis, la vedere, fara mari manevre de camuflaj, fara rusine. Se confectioneaza legi care sa garanteze simpatia parintilor cu progenituri lenese, amnistii financiare pentru oameni cu totul neglijati pina mai ieri, declaratii patriotice de circumstanta, asezonate cu vizite pioase pe la icoane si moaste. Pe scurt, electoratul e tratat ca o masa de pomanagii si de fraieri. Iar el, de voie, de nevoie, mai in gluma, mai in serios, se comporta ca atare. Mai nu vrea si mai se lasa. In fond, de vreme ce cam toate partidele ultimilor 25 de ani au procedat la fel inseamna ca asa e jocul. Filozofia autohtona a istoriei isi confirma, iarasi si iarasi, principiile, exprimabile, de altfel, prin doar doua axiome fatale: "N-ai ce-i face!" si "Asta-i situatia!". Integral inAdevarul.

Acuzatii cu iz penal intre Ministerul Educatiei si firmele care au licitat. Recent, a inceput un scandal national dupa ce elevii de clasa I si a II-a s-au trezit fara manual. Licitatia organizata de Ministerul Educatiei pentru editarea manualelor trebuie reluata de la zero dupa ce mai multe contestatii au fost admise. In acest context ministrul Remus Pricopie a decis ieri sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I si a II-a. Totusi, disputa ar putea aluneca in continuare spre zona penala, in conditiile in care CNSC a constatat ca Ministerul Educatiei a eliminat oferte valabile si a favorizat companiile declarate castigatoare, la licitatia pentru manuale, spune Federatia Editorilor din Romania (FER), care a si prezentat, drept dovada, decizia consiliului, scrieRomania Libera.

Ororile traite in buncarul lui Hitler, dezvaluite de femeia care ii degusta mancarea de teama sa nu fie otravit. Desi nu sprijinea miscarea nazista, Margot Wolk a fost timp de doi ani una dintre cele 15 femei care au gustat din mancarea preparata pentru Adolf Hitler in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial. Dupa sapte decenii de tacere, Margot Wolk a marturisit recent postului TV german RBB cum a fost obligata sa lucreze si sa traiasca in buncarul lui Hitler, noteaza The Independent. In varsta de 96 de ani, Margot crede ca pe atunci fiecare masa a ei putea fi ultima. Tanara avea 25 de ani cand a fost recrutata pentru a-i degusta mancarea liderului nazist pentru a verifica daca aceasta nu era otravita. "Circulau zvonuri ca britanicii planuiau sa-l otraveasca pe Hitler. Nu manca niciodata carne. Mancam orez, noodles, ardei, mazare si conopida" a dezvaluit ea in cadrul unei emisiuni, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Scoala fara scoli. Invatamintul subfinantat este o realitate pe care parintii o accepta tot mai resemnati, dimpreuna cu sindicatele care s-au politizat tot mai mult in ultimii ani. Anul acesta scolar a inceput mai prost ca oricind, confirmind lipsa totala de interes a Ministerului Educatiei si a inspectoratelor scolare pentru procesul educativ, functionarii acestor institutii fiind mai degraba implicati in precampania electorala pentru alegerile prezidentiale. Presa a insistat cu precadere asupra lipsei manualelor pentru clasele intiia si a doua, in locul acestora elevii gasind pe banci fise, desene, sau negasind nimic. O realitate trista desigur pentru copii, dar si pentru parinti si invatatori, informeazaDeutsche Welle.

Victor Ponta isi lanseaza de ziua lui candidatura pe Arena Nationala.Cum sunt invitati angajatii unei regii de stat la mega-show-ul cu 70.000 de spectatori. PSD incearca o veritabila demonstratie de forta inaintea alegerilor prezidentiale si i-a pregatit candidatului Victor Ponta o lansare fastuoasa, pe stadionul National, chiar de ziua lui de nastere, la care au fost invitati 70.000 de simpatizanti si membri ai Aliantei PSD-PC-UNPR. Primul experiment politic cu stadionul National a fost facut in timpul USL, in octombrie 2012, cand Uniunea a folosit stadionul pentru lansarea candidatilor la parlamentare. Atunci, au fost adusi cu autocarele, din toata tara, aproximativ 60.000 de persoane. De data aceasta, PSD-ului ii revine misiunea de a mobiliza militantii si pentru a umple stadionul cu 70.000 de persoane, scrieGandul.