Alegeri prezidentiale 2014. Cine sunt candidatii care vor sa intre in cursa, din 2 noiembrie, pentru Palatul Cotroceni. BEC si-a inchis, aseara, usile. Cei care mai doreau sa se inscrie in cursa pentru fotoliul de la Cotroceni o mai pot face peste cinci ani. La start pentru scrutinul din 2 noiembrie s-au aliniat 14 candidati. Prezidentiabilul ACL, Klaus Iohannis, a incercat sa-l intreaca pe candidatul PSD, Victor Ponta, la stransul semnaturilor. A fost pe aproape doar. Teodor Melescanu a ales sa demisioneze din fruntea SIE pentru a se inscrie si el in alegerile prezidentiale. Tot ieri, a venit sa-si incerce sansa, pentru a cincea oara, Vadim Tudor, candidatul, care dupa fiecare infrangere s-a plans ca a fost fraudat. Presedintele PMP, Elena Udrea, a intrat in cursa convinsa ca dupa 25 de ani este vremea unui Presedinte femeie, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Leapsa cu drapelul Romaniei in Transilvania. Extremistii maghiari acopera iar tricolorul cu steagul Ungariei. Bornele din comuna Rimetea, judetul Alba, au devenit suportul provocarilor aduse de extremistii maghiari statului roman. Dupa ce "Adevarul" a scris despre cum pietrele tricolore au fost acoperit de culorile Ungariei, un jurnalist din Campia Turzii a "remediat problema", dupa cum spune chiar el. Acum, o alta grupare extremista maghiara a vopsit iar bornele in rosu, alb si verde. Cateva pietre aflate la peste 1.200 de metri altitudine au devenit "gardurile" pe care extremistii maghiari isi scriu visurile de refacere a Ungariei Mari. Aflate pe Muntele Trascau, bornele geodezice se afla la granita dintre judetele Alba si Cluj, mai exact intre comuna Rimetea din Alba si satul Moldovenesti din Cluj. De aceea, nimeni nu-si asuma responsabilitatea pentru ele, anuntaAdevarul.

Primul tortionar comunist ajunge in fata instantei. Incepe procesul lui Alexandru Visinescu. Dupa 421 de zile de anchete si proceduri judiciare, Curtea de Apel Bucuresti incepe judecarea pe fond a dosarului in care tortionarul Alexandru Visinescu este acuzat de crime impotriva umanitatii. In urma cu un an, Gandul prezenta primele imagini ale tortionarului. Tot atunci, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc depunea o plangere la Parchetul General in care lui Visinescu i se imputa moartea a 12 detinuti politici printre care si liderul taranist Ion Mihalache. Acum Visinescu este chemat in fata judecatorilor sa raspunda in fata acestor acuzatii. In permanenta, Visinescu a negat acuazatiile si s-a aparat aruncand vina pe regimul comunist, informeazaGandul.

Autostrada cu defect. Peste 200 de erori in construirea autostrazii Sibiu-Orastie. Asfalt subtiat sub limitele minime admise, structuri de beton crapate, straturi ale autostrazii asternute fara respectarea tehnologiilor corespunzatoare sunt doar cateva din cele peste 200 de nereguli privind calitatea lucrarilor efectuate la al treilea lot al autostrazii Orastie-Sibiu. In doar doi ani constructorul celui de-al treilea lot din autostrada Sibiu-Orastie (22 de kilometri), respectiv asocierea italiana Impregilo-Salini a reusit performanta de a i se fi intocmit nu mai putin de 249 de rapoarte de neconformitate pentru lucrari de proasta calitate, care nu respecta prevederile legale sau care se abat de la tehnologiile de executie. Concluzia figureaza intr-un raport realizat de firma CONSITRANS, consultant al lucrarii pana in primavara acestui an si care a fost inaintat Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) in luna mai, scrieRomania Libera.

Cantina din cimitir, o noua afacere a Bisericii Ortodoxe. Cat costa sa organizezi un parastas chiar langa morminte. O noua afacere bisericeasca este in plin avant. Tot mai multe parohii ofera contra cost enoriasilor indoliati servicii de parastas. Mai precis, pe langa biserici si chiar in cimitire, au aparut cantine cu bucatari angajati unde poti organiza mese. Nu toate au insa avize legale. Este si cazul unei sali dintr-un cimitir din Bucuresti. Pentru ca n-au putut sa arate autorizatiile sanitare, administratorii au fost amendati de Sanepid cu 20 de mii de lei. In cimitirul Andronache din Capitala treci de primul rand de morminte si urci apoi treptele cantinei de parastase. Parohia a angajat, pentru sala de mese, doua bucatarese si o menajera. Cine ajunge aici sa aranjeze o inmormantare e invitat sa implineasca, in cantina din cimitir, si datina pomenirii de dupa, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Cum se mai poate iesi din impas. Cea mai buna solutie pentru iesirea din impasul provocat de scandalul ofiterului acoperit ar fi initierea unei anchete parlamentare. Termenul pe care presedintele Traian Basescu l-a oferit candidatilor pentru a se autodenunta expira marti 23 septembrie, cand se incheie perioada de depunere a candidaturilor. Presedintele nu a vorbit de "autodenunt", ci de "marturisire", dar, tinind cont de implicatiile legale, e cam acelasi lucru. Un ofiter acoperit, asa cum am mai aratat nu ar putea fi deconspirat in mod legal, decat daca a evoluat intr-un spatiu interzis, asa cum este magistratura. Va face presedintele un denunt, asa cum a promis? Integral inDeutsche Welle.

Nitu, despre dosarul "injuratura lui Mazare": Este pe rol la sectia urmarire penala si criminalistica. Procurorul general Tiberiu Nitu a declarat marti, despre dosarul de la PICCJ in urma denuntului privind afirmatiile in care Radu Mazare a injurat un procuror anticoruptie, ca acesta este pe rol la sectia de urmarire penala si criminalistica. "Dosarul este pe rol la sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", a spus Nitu. Intrebat daca s-a inceput urmarirea penala in acest dosar, procurorul general a raspuns: "Nu stiu exact, dar pot sa va spun ca, in general, potrivit Codului de procedura penala, urmarirea penala cu privire la fapta se incepe, in orice dosar penal, automat", scrieEVZ.