Reteaua spagilor de milioane de euro. Mita ministrilor era platita de fapt de la bugetul de stat. Microsoft Irlanda a oferit Guvernului discounturi pentru produsele sale de peste 47%. Partea romana a platit insa pretul intreg, iar diferenta a reprezentat "atentia" pentru demnitari. Spaga de 20 de milioane de dolari pentru care sunt cercetati, printre altii, noua fosti ministri nu a venit de la Microsoft, ci de la bugetul de stat printr-o inginerie financiara, asa cum explica procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Totul incepe atunci cand Microsoft Irlanda a imputernicit Fujitsu Siemens Computers (FSC) sa incheie contracte cu statul roman la preturi cu 47% mai mici decat cele de catalog. Reprezentantul in Romania al FSC era Claudiu Florica. Acesta s-a inteles cu alti oameni de afaceri sau reprezentanti ai Executivului roman din perioada 2003- 2009 ca intelegerile contractuale cu Microsoft sa fie platite la pret intreg discountul fiind impartit intre acestia, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

CSAT decide ca Guvernul sa introduca in scoli pregatirea obligatorie privind securitatea cibernetica. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis, marti, ca Guvernul Romaniei sa intreprinda demersuri pentru introducerea in scoli a pregatirii obligatorii cu privire la securitatea spatiului cibernetic si pentru crearea de specializari in invatamantul universitar si postuniversitar in acest domeniu. Potrivit comunicatului de presa al Administratiei Prezidentiale, remis dupa sedinta CSAT, amenintarile cibernetice la adresa securitatii nationale si capabilitatile Romaniei de reactie la atac cibernetic major au reprezentat pentru Consiliul Suprem de Aparare a Tarii o tema pe ordinea de zi a sedintei, anuntaGandul.

Rus trimite Corpul de control la Aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta. Aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta va fi verificat de Corpul de control al ministrului Transporturilor Ioan Rus, dupa ce au aparut informatii privind managementul defectuos, informeaza Mediafax. Potrivit ministrului Ioan Rus, Corpul de Control va verifica cu exactitate ce probleme sunt la Aeroportul Mihail Kogalniceanu, iar cand vor fi stranse toate elementele necesare privind "oportunitatea si legalitatea a ceea ce se intampla acolo" vor fi luate deciziile care se vor impune. Sindicatul Independent din cadrul Aeroportului International Civil Mihail Kogalniceanu saluta decizia ministrului Ioan Rus de a trimite Corpul de Control la aeroport. Sindicalistii spun ca decizia a fost luata ca urmare a sesizarilor Sindicatului Liber si dupa ce in presa centrala au aparut informatii privind "managementul defectuos si contractele paguboase" incheiate de actualul director general, Cristian Carsium Moldovanu, informeazaRomania Libera.

Elevii bucuresteni s-au cumintit: mai putine absente si acte de violenta in 2014. Elevii din Capitala au bifat mai putine absente in anul scolar care abia s-a incheiat fata de 2013, aproape 7,4 milioane de absente mai exact, din care in jur de 4 milioane nemotivate, in timp ce anul trecut au fost 7,7 milioane. De asemenea, s-au inregistrat si mai putine acte de violenta, 185 fata de 240, potrivit raportului oficial prezentat marti de reprezentantii Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. Raportul care indica starea invatamantului din Bucuresti in anul scolar ce s-a incheiat 2013-2014 arata ca elevii Capitalei s-au mai cumintit. Potrivit datelor prezentate marti de oficialii Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), elevii au bifat in total 7.393.292 de absente, dintre care nemotivate 3.984.424, scrieAdevarul.

Atractia iernii la Rasnov. Cum se construieste liftul cu cremaliera, de 2,5 milioane de euro, inspirat din Austria. Cetatea Rasnov, din judetul Brasov, ii va intampina din iarna pe turisti cu o noua atractie: un trenulet cu cremaliera. Asemanator unui lift inclinat acesta va face legatura intre centrul orasului si monumentul aflat la 165 de metri inaltime. Pana atunci insa in zona a aparut un santier imens iar pentru a construi pilonii de beton este nevoie de un elicopter special care sa transporte marfa. Traseul trenuletului cu cremaliera este sapat direct in stanca abrupta pe care a fost construita cetatea. Nici un alt utilaj in afara elicopterului nu ar fi putut sa se apropie de zona in care vor fi amplasati pilonii. Pentru o astfel de actiune este nevoie de piloti experimentati, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Romania ca "rezervatie de vanatoare". DNA a cerut ridicarea imunitatii pentru 9 fosti ministri in legatura cu inchirierea a unor licente Microsoft. Procurorii urmaresc firul mitei care leaga mari companii multinationale de politica din Romania. Cu aproximativ 10-15 ani in urma Romania, care incepuse negocierile de aderare la UE si aspira oficial la admiterea in NATO, iesea din izolarea sa economica si se deschidea catre marele capital global. Primele mari privatizari in beneficiul unor companii straine si primele investitii semnificative dateaza din aceasta perioada care coincide, politic vorbind, cu guvernarea Nastase. Dar tot de atunci dateaza si inceputul perioadei corupte, epoca elitelor de prada, care de coniventa cu spiritul amoral al lumii afacerilor au tins sa transforme Romania intr-o "rezervatie de vanatoare", informeazaDeutsche Welle.

Nicusor Constantinescu, salvat de avocati: sta in SUA pana dupa alegeri. Viza de sase luni a lui Nicusor Constantinescu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta (CJC), a expirat, astazi. Apropiatii "baronului de Litoral" sustin, insa, ca acesta a reusit sa isi prelungeasca perioada de sedere in SUA, pana la sfarsitul lunii decembrie, adica pana dupa alegerile prezidentiale din luna noiembrie. Constantinescu ar avea o viza turistica pentru SUA, de intrari periodice, valabila pentru 10 ani, scrieEVZ.