Autoritatile se spala pe maini de responsabilitati. Medicii au descoperit bacteria din sapunul otravitor in urma cu o luna. Producatorul furnizeaza marfa pentru protocolul de stat. Oficialii implicati in scandalul sapunului Maxil, de la spitalul Elias, infectat cu bacteria Serratia, arunca vina unii pe altii. Doua persoane au fost la un pas de o infectie grava. Firma producatoare are contracte si cu alte institutii si e furnizor pentru Regia Autonoma Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). Scandalul sapunului infectat cu bacteria Serratia a rabufnit public in urma unei banale notite, postate pe 2 octombrie 2014 pe site-ul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti. Totul a inceput printr-un comunicat scurt in care se atragea atentia tuturor unitatilor sanitare ca, in urma unei adrese venita de la minister pe 29 septembrie la un spital, a fost identificata o contaminare masiva microbiana provenita de la sapunul Maxil produs de SC Romchim Romania SRL. Ca urmare, se recomanda ca unitatile sanitare sa nu utilizeze acest produs provenit din loturile 729, 409 si 225, intrucat este neconform, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum se pregateste Romania sa faca fata virusului Ebola. Autoritatile se pregatesc sa dea piept cu virusul letal. Un spital de campanie si echipamentele de protectie pentru doctori si asistente urmeaza sa fie cumparate in cel mai scurt timp din cei 25 de milioane de lei primiti de la Guvern. In Romania au fost doua suspiciuni neconfirmate de Ebola pana in acest moment. Mobilizare generala in fata virusului Ebola care a atacat pana acum 7.000 de persoane dintre care 3.500 au decedat. Autoritatile romane iau deja masuri pentru a face fata potentialelor cazuri in contextul in care expertii au anuntat ca virusul ar putea ajunge in Franta si in Marea Britanie pana la sfarsitul lunii octombrie. Reuniti intr-un grup de lucru coordonat de doctorul Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), expertii au decis sa achizitioneze cu fondurile primite de la Guvern nu doar un spital de campanie, ci si trei categorii de echipamente care sunt utile in lupta cu virusul ucigas, anuntaAdevarul.

Cat va plati primaria din Iasi pentru ceremoniile de sarbatorire a Sf. Parscheva. Bugetul e dublu fata de anul trecut. Primaria Iasiului va scoate 2,8 milioane de lei din bugetul propriu pentru sarbatorirea Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie. Bugetul de anul acesta este aproape dublu comparativ cu 2013, cand alesii locali au dat 1,5 milioane de lei. Bugetul a fost votat de catre consilierii locali din Iasi, unde PSD are majoritate. Sarbatorile Sfintei Cuvioase Parascheva vor dura 11 zile si vor cuprinde, pe langa pelerinaj, si concerte de de muzica pop care vor avea loc, in intervalul 11-15 octombrie, in mai multe cartiere ale orasului si pe esplanada din fata Palatului Culturii. Pe de alta parte ,in programul evenimentului sunt prevazute si actiuni precum "concurs de minigolf si concurs de catarat in copaci" sau "statui vii la Iasi", informeazaGandul.

Viata de lux de dupa inchisoare a Generalului Stanculescu. Cat castiga in cazinou omul condamnat pentru reprimarea Revolutiei. Cu un aer de milionar excentric, intr-un costum gri metalizat, fumand incontinuu si intr-o forma de zile mari, fostul general Victor Atanasie Stanculescu, recent eliberat din puscarie, a povestit cum pariaza in cazinouri ca sa se relaxeze. Marturisirea a facut-o la Academia Romana, unde a participat, luni, la centenarul Regelui Carol I alaturi de politicieni, dar si de membrii ai Casei Regale. Stanculescu, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru reprimarea sangeroasa a Revolutiei de la Timisoara. Degajat, fostul ministru al Apararii, acum in varsta de 86 de ani, a recunoscut ca are o viata de noapte zbuciumata. Ii place sa mearga la cazinou, atat in Romania cat si in strainatate, scrieStirileProtv.ro.

DW: Spiritul urban al vechii Transilvanii. Alegerile prezidentiale din acest an s-ar putea intoarce la o configuratie bine subliniata la alegerile din 1996, care impartea harta electorala dupa frontiera dintre Transilvania si Vechiul Regat. Potrivit unui sondaj Avangarde, citat de Agerpres, ar exista o distributie a voturilor in functie de regiunile istorice. Astfel, daca s-ar gasi fata in fata doar Victor Ponta cu Klaus Iohannis, primul ar castiga in Vechiul Regat, iar cel de-al doila in Transilvania. In Muntenia si Moldova, Victor Ponta ar obtine 66% si respectiv 60%, in timp ce Klaus Iohannis ar castiga in Transilvania cu 55%. Nu se spune nimic despre Banat, Crisana sau Maramures, care sunt, probabil, topite intr-o Transilvanie generica. De asemenea, nu sunt precizate date distincte despre Dobrogea, anuntaDeutsche Welle.

DNA cere condamnarea la inchisoare cu executare a fostului prim-procuror Mihai Betelie. Luni, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a avut loc ultimul termen intr-unul dintre dosarele de coruptie ale lui Mihai Betelie, iar procurorii anticoruptie au cerut pentru fostul sef al Parchetului Sectorului 4 Bucuresti, dar si pentru ceilalti doi inculpati, pedeapse cu executare, orientate spre mediul prevazut de lege. Astfel, potrivit articolului 12 din Legea 78/2000, care stabileste pedepsele in cazul infractiunilor de care sunt acuzati cei trei - efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta, in scopul obtinerii de foloase necuvenite -, limitele de pedeapsa sunt cuprinse intre un an si cinci ani de inchisoare. Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa se pronunte in 23 octombrie in cazul acestui proces, informeazaEVZ.

Statul Islamic bate la usa Romaniei. Cine si cum va raspunde? Declaratia de joi a fostului director al Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, cu privire la implicarea unui cetatean roman in gruparea terorista Statul Islamic ne pune in fata unui fapt implinit. Odata cu aderarea la structura militara nord-atlantica, Romania, o tara cu puternice legaturi socio-economice in Orientul Mijlociu, se aliniaza aceleasi politici esuate ce a dus tocmai la crearea acestei grupari fundamentaliste. Despre Statul Islamic s-a discutat foarte mult in ultima vreme, inclusiv in presa din Romania, insa, de cele mai multe ori, discutia s-a purtat in contextul unui fapt implinit, unui dat atribuit stereotipurilor si prejudecatilor pe care le regurgitam cu fiecare ocazie cand vine vorba de Orientul Mijlociu.Cu toate ca rapirile si decapitarile ostaticilor acestei organizatii sunt fapte mai mult decat socante si condamnabile, ele sunt, in realitate, rezultatul unui sir lung de politici esuate cu privire la Orientul Mijlociu, scrieAdevarul.