Jaful de la Biblioteca Metropolitana. Directorul nabab a cumparat carti de milioane de lei pentru trei cititori. Unsprezece capete de acuzare are Florinel Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti (BMB). Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au motivat solicitarea de arestare a "nababului" pentru cinci abuzuri in serviciu, doua conflicte de interese si patru falsuri in declaratii. Din referatul cu propunerea de arestare, remis "Evenimentului zilei", reiese ca Rotaru a prejudiciat institutia cu peste 4,8 milioane de lei.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Specialistii in infrastructura acuza Guvernul ca a masluit datele din Master Planul de Transport pentru a defavoriza "Autostrada Dacia". Pe tronsonul Sibiu-Pitesti, supranumit "Autostrada Dacia", calculele de cost au fost umflate astfel incat constructia sa para mai scumpa decat Comarnic-Brasov, au declarat pentru "Adevarul" mai multi specialisti in infrastructura care au participat, marti, la o dezbatere publica a Master Planului General de Transport. In primul rand, in cazul Sibiu-Pitesti este gresit sa spui ca un drum expres ar fi cu 30% mai ieftin, pentru ca daca ai tuneluri si viaducte aceste lucrari de arta costa la fel de mult, ne-au spus specialistii. Ei nu-si pot explica de ce un tunel pe traseul Comarnic-Brasov este estimat sa coste "doar" 15 milioane de euro/km per tub, in timp ce pe traseul Sibiu-Pitesti ar costa pana la 27 de milioane de euro/km per tub, desi sunt aceleasi latimi si inaltimi, anuntaAdevarul.

Post inventat la UNESCO pentru sotia presedintelui ICR. Presedintele Institutului Cultural Roman, Lilian Zamfiroiu, si-a transferat sotia pe un post de diplomat in Delegatia Permanenta la UNESCO de la Paris, desi aceasta nu are nici o pregatire in acest domeniu, fiind chimist. Nicolae Manolescu, ambasadorului Romaniei la UNESCO, recunoaste ca Tatiana Zamfiroiu a ocupat acest post prin numire politica, gest pe care il considera drept "solutie de compromis". Ambasadorul Romaniei la UNESCO, Nicolae Manolescu, a recunoscut pentru Romania libera, ca sotia fostului sau adjunct, Lilian Zamfiroiu, care actualmente ocupa functia de presedinte ICR, a fost numita pe un post de diplomat in Delegatia Permanenta a Romaniei la UNESCO. Postul nu a fost obtinut prin concurs, ci prin numire din partea Ministerului de Externe, informeazaRomania Libera.

"Romania ar putea cadea in mainile Statului Islamic". Ce spune unul dintre liderii rezistentei impotriva jihadistilor. Gharib Hassou, unul dintre conducatorii kurzilor din Irak care lupta impotriva auto-proclamatului Stat Islamic, a facut declaratii alarmante pentru tara noastra. Intr-un interviu acordat ziarului francez L'Humanite, Gharib Hassou, reprezentantul in Irak al Partidului Unitatatii Democratice, principala organizatie a kurzilor din Siria, a cerut ajutorul Europei si Statelor Unite, avertizand asupra iminentei pericolului. "Suntem singurul scut umanist in fata barbariei", a spus liderul kurd, care crede ca Statul Islamic ar putea sa se extinda pana in tara noastra, scrieStirileProtv.ro.

Metrorex vrea sa modernizeze instalatiile de ventilatie din mai multe statii. Metrorex estimeaza ca va plati pana la 27,4 milioane lei pentru lucrari de modernizare a instalatiilor de ventilatie din mai multe statii, proiectul finantat din bani europeni si de la buget avand o durata de un an. "Scopul procedurii de achizitie este contractarea lucrarilor necesare pentru modernizarea instalatiilor de ventilatie pe tronsonul Petrache Poenaru (Semanatoarea) - Timpuri Noi, respectiv statiile Petrache Poenaru, Grozavesti, Eroilor, Izvor, Piata Unirii 1, Timpuri Noi si interstatiile Petrache Poenaru - Grozavesti, Eroilor - Grozavesti, Izvor - Eroilor, Piata Unirii 1 - Izvor, Timpuri Noi - Piata Unirii 1", se arata intr-un comunicat al administratorului metroului bucurestean. Contractul va fi atribuit prin licitatie deschisa, pentru pretul cel mai scazut. Sedinta de deschidere a ofertelor a fost programata pentru 26 noiembrie, anuntaMediafax.

DW: Ce rol joaca SUA in actuala campanie electorala? Raportul CEPA publicat in luna iulie a acestui an se numeste sugestiv, "Punctul critic al Romaniei" si reflecteaza la modul in care s-ar putea forma un personal politic apt sa preia criteriile liberalismului american. Fostul ambasador al SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, spunea ca, daca ar avea dreptul sa participe la alegerile prezidentiale, ar vota acel candidat care ar pune in aplicare recomandarile raportului CEPA (Romania's Tipping Point), privitor la situatia justitiei, administratiei si economiei romanesti. Tot el facea o recomandare: "cred ca e important ca toti cetatenii Romaniei sa citeasca acest raport iar candidatii sa adopte concluziile sale" informeazaDeutsche Welle.

Zegrean: N-a atacat nimeni Romania ca nu s-au dat numele la cumpararea unei cartele prepay. Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat marti ca respingerea de catre judecatori a Legii Big Brother si a celei privind cartelele telefonice prepay nu trebuie sa produca o 'spaima', adaugand ca nici pana acum nu se stia numele utilizatorilor de cartele si Romania nu a fost "atacata" din aceasta cauza. "Nu cred ca spaima trebuie sa fie atat de mare. Nu de aici provine nesiguranta, din faptul ca atunci cand va cumparati o cartela nu va dati numele acolo. Ati putea si sa vi-l dati, ar fi acelasi lucru. Nici pana acum nu se dadeau numele si nu ataca nimeni Romania din cauza asta", a afirmat seful CCR inainte de sedinta de marti. El a precizat ca in zilele urmatoare Curtea va publica motivarea deciziei in cazul Legii de identificare a utilizatorilor de cartele telefonice prepay, scrieEVZ.