Interviu exclusiv Digi24. Stefan Hell, laureat al premiului Nobel: Educatia primita in Romania m-a ajutat mult. Mi-a usurat viata. Stefan Hell, profesor de origine romana si castigator al premiului Nobel pentru chimie, vorbeste, intr-un interviu acordat Digi24, despre proiectul sau si despre felul in care educatia primita in Romania l-a ajutat in munca de cercetare. Stefan Hell, nascut in Arad, spune ca principala dificultate pe care a trebuit sa o depaseasca a fost neincrederea altor cercetatori, dat fiind ca proiectul era atat de neconventional. Pe de alta parte, cercetatorul se declara multumit ca romanii sunt mandri de premiul pe care l-a primit si spune ca vrea sa vina in Romania pentru a se intalni cu cercetatorii de aici. 40% dintre romanii de la sate nu au acte pe casa. De ce nu vor vedea niciun ban dupa inundatii desi au incheiat asigurari. O cifra alarmanta scoate la iveala un sistem facut de mantuiala, pe banii nostri.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Peste 40% dintre romanii de la sate nu au acte de proprietate pentru casele in care stau. Asiguratorii la randul lor admit ca incheie politele obligatorii pentru inundatii, alunecari de teren sau cutremur, dar nu ii pot despagubi pe oamenii care au platit asigurarea. Iar cei care au cumparat polita obligatorie nu-si mai pot recupera banii dati pe ea. In comuna Gradinari din Olt, afectata de inundatii si furtuni violente in aceasta vara, primarul recunoste ca mai putin de jumatate dintre sateni au acte de proprietate. "La noi in comuna doar 40% dintre cetateni au acte pe case", spune primarul Mihai Ioana. Legea ii obliga insa pe toti proprietarii din Romania sa isi asigure casele sau apartamentele pentru cutremur, inundatii si alunecari de teren. Dar asigurarea poate fi facuta pe baza buletinului, noteaza Stirile ProTV.

Primarul le-a furat pamantul taranilor si i-a pacalit sa-l voteze din nou. Satenii din comuna ieseana Dumesti au ramas fara terenuri, dupa o frauda de 400.000 de euro comisa de primarul localitatii, Mihai Sabaiduc. Aproape 20 de familii iesene din Dumesti au ajuns sa are terenuri aride sau sa lucreze pentru altii pe propriul lor pamant, dupa ce primarul le-a pacalit si le-a furat proprietatile. Cu mainile pline de negreata pamantului, nedormite si tocmai suprataxate de un taximetrist din Capitala care le-a luat 45 de lei pentru o cursa de 10 lei, dumestenele Eugenia Butnaru si Natalia Moisa au venit in Bucuresti. Ele voiau sa se planga de nedreptatea in care traiesc. Ultimii doi primari din comuna, Mihai Sabaiduc (PNL) si Constantin Gheorghiu (PSD), au modificat actele de proprietate ale localnicilor pentru a lua terenurile taranilor de langa Drumul European 58 (Halmeu- Iasi-Sculeni). Astfel, Sabaiduc fie le-a anulat actele de proprietate, fie le-a oferit alte terenuri aride in satele invecinate, relateaza EVZ.

Invins de sistem, un tanar care a indraznit sa isi ia viata in propriile maini isi ia adio de la Romania: "Plec pana nu imi pierd mintile'. "Nu mai merge. Tot am incercat, am crezut ca pot, dar am obosit. Vreau sa ne despartim. Esti o tara minunata si sunt convins ca intr-o zi vei face un alt cetatean foarte fericit. Dar eu trebuie sa plec pana nu imi pierd mintile. Acum, la sfarsit, imi e greu sa spun daca te-am iubit vreodata". Este un fragment dintr-o postare pe care sute de romani au citit-o in aceasta dimineata pe cea mai populara retea de socializare. In plina campanie electorala, postarea lui Stefan Moisanu, un necunoscut pentru milioanele de romani cu cont pe Facebook, s-a viralizat devenind un manifest in care toti cei care traiesc dezamagirea fata de sistem, fata de stat, de politicieni, de interese se regasesc. La fel cum se regasesc in vorbele sale toti cei care au trait cel putin odata umilinta in fata vreunui ghiseu al unei autoritati, au incercat sa isi dezvolte o afacere, sa ia un imprumut, ori sa castige o licitatie sau un proiect "pe bune", noteaza Gandul.

Minunile Patriahului Daniel: fostul sau sofer de la Iasi a ajuns sef de televiziune. Leonard Ciofu, un apropiat al Patriarhului Daniel, a fost numit recent director al televiziunii Trinitas TV. In perioada in care Daniel era Mitropolitul Moldovei, Ciofu conducea Compartimentul Aprovizionare al Arhiepiscopiei Iasilor. Schimbare de conducere la postul de televiziune al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Reprezentantii Patriarhiei Romane au decis recent sa il inlocuiasca din functie pe fostul director al statiei de televiziune a bisericii, Nicolae Dima, fiind numit in schimb Leonard Ciofu, unul dintre oamenii de baza ai Patriarhului Daniel inca din perioada in care acesta era Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Leonard Ciofu este de profesie inginer si este originar din judetul Iasi, oras in care, in cadrul mitropoliei, s-a ocupat, printre altele, de parcul auto al institutiei bisericesti, informeaza Adevarul.

Ce mai ramane dincolo de "ordinea de drept". CCR a inceput sa delibereze pe tema incompatibilitatii alesilor locali intr-o situatie relevanta si pentru Klaus Iohannis. Prea multe rivalitati politice au ajuns sa fie transate pe aceasta Cale. Curtea Constitutionala a avut in ultimii 10 ani un rol covarsitor in viata politica. Nu a scapat nimanui ca judecatorii Curtii au fost chemati, in prea multe situatii, sa suplineasca incapacitatea actorilor politici de a ajunge la un compromis rational. Rolul Curtii a devenit, astfel, excesiv si nu e de mirare ca judecatorii nu au fost mereu la inaltimea asteptarilor. Ce-i drept, a existat si o situatie, unica, in care Curtea s-a autosesizat. E vorba de proiectul de modificare a Constitutiei din 2013. Decizia adoptata cu acel prilej a fost o deceptie, caci forul constitutional isi largise aria de cuprindere mult dincolo de ceea ce s-ar fi cuvenit, scrie Deutsche Welle.

Ardealul, rupt rutier de Moldova si Muntenia. Transportatorii acuza ca prin mentinerea acestei situatii Ministerul Transporturilor forteaza traficul rutier sa intre pe Valea Prahovei pentru a justifica realizarea autostrazii Comarnic-Brasov. Majoritatea drumurilor nationale importante care leaga Moldova, dar si Muntenia de Ardeal se gasesc in stare necorespunzatoare sau inregistreaza restrictii de circulatie care distorsioneaza artificial orice studii si recensaminte ale traficului. Scopul final, spun cateva asociatii ale transportatorilor, este de a fi lasata impresia ca cea mai avantajoasa ruta de transport din punct de vedere economic peste Carpati este cea de pe Valea Prahovei. In urma cu un an, Ministerul Transporturilor a desemnat castigatoare a procedurii de concesiune pentru autostrada Comarnic-Brasov asocierea Vinci-Strabag-Aktor care insa nu a reusit sa faca rost de bani pana acum in conditiile licitate, relateaza Romania Libera.

Cum vad autonomia ungurii din Tinutul Secuiesc: "Nu stiu sa va explic ce este, nu prea gandesc despre aceste lucruri". Cu putin timp inainte de intrarea in campanie electorala, liderii UDMR au depus in Parlament un nou proiect privind autonomia Tinutului Secuiesc. Jurnalistii "Adevarul" au vrut sa afle cum a ajuns acest proiect in inima secuimii, in Harghita si Covasna, la oamenii de rand. Parerile lor sunt impartite. Intr-o limba romaneasca schimonosita, maghiarii care vor autonomie fie nu stiu exact in ce consta aceasta, fie rezuma totul la bani. Ca vor avea mai multi, daca se desprind de romani. Si tot maghiarii, dar cei din tabara opusa, explica, tot intr-o limba stricata, ca "e o prostie" autonomia, 'nu poti face asta in mijlocul tarii".

Sloganul RADET: "Pentru ca meritati ce e mai bun!!!". Realitatea: facturi uriase, caldura si apa cu taraita. In timp ce pe pagina de internet a RADET scrie ca sistemul centralizat este cel mai performant, oamenii stau in frig. Autoritatile au anuntat ca cei care se spala la lighean vor plati mai putin, daca fac cerere. Problema lipsei apei calde si a caldurii este departe de a fi rezolvata, la fel ca si datoriile institutiei care furnizeaza agentul termic in Capitala. Concret, in timp ce pe site-ul Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) este pus sloganul: "Pentru ca meritati ce e mai bun!!! Sistemul centralizat de termoficare este cel mai sigur, ecologic si ieftin sistem de incalzire", iar autoritatile locale sustin ca problema lipsei apei calde s-a rezolvat, realitatea este alta, noteaza EVZ.