Un uragan in devenire. Dimensiunile strategice ale dosarului Lukoil. Dupa ce a beneficiat de numeroase facilitati fiscale, Lukoil anunta ca ar putea inchide definitiv rafinaria Petrotel. Conducerea companiei este nemultumita ca se afla in vizorul procurorilor si avertizeaza ca inchiderea rafinariei va creste pretul carburantilor, va scadea incasarile la buget si va conduce la cresterea somajului. Intr-o interventie fara precedent, presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa nationalizeze rafinaria daca astazi nu se reia productia. Presiunea facuta de un lider al companiei Lukoil impotriva procurorilor si a guvernului e inadmisibila, iar daca maine Lukoil va stabili sa nu reia productia, cer guvernului sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti. Cred ca in momentul acesta Guvernul ar trebui sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria, sa fie pregatit sa o preia tehnic in operare si, la constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil, sa discutam in contrapartida suma constata a fi frauda cu sumele investite, a declarat presedintele Romaniei, intr-o declaratie de presa. Seful statului a cerut companiei ruse sa se gandeasca daca mai ramane sau nu pe piata din Romania, reamintind ca aceasta are un mare lant de distributie, dar si concesiuni in Marea Neagra. "Trebuie sa se hotarasca: respecta legile Romaniei sau daca vrea legile de la Moscova, se duce acolo". Mai multe pe Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Decizie definitivă: Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână rămân în arest. Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână rămân în arest, au hotărât, joi, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care au respins cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu. nalta Curte a menţinut decizia luată în 3 octombrie de magistraţii Curţii de Apel Constanţa, decizia instanţei supreme fiind definitivă. Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi preventiv în dosarul privind mita primită de la familia lui Bercea Mondial. Ei au fost trimişi în judecată în 14 iulie, în stare de arest preventiv, în dosarul în care fratele preşedintelui este acuzat că, prin intermediul lui Căpăţână, ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni la judecători să dispună o sentinţă favorabilă în procesul lui Bercea Mondial. Dosarul în care Mircea Băsescu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, iar Marian Adrian Căpăţână pentru complicitate la această infracţiune a fost înregistrat la Secţia Penală a Tribunalului Constanţa. Cei doi au fost arestaţi în 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele şefului statului, relateaza Gandul.

Alegeri prezidentiale 2014. Prima saptamana de campanie: primele murdarii. Prima saptamana din campania pentru alegerile prezidentiale a trecut fara prea multa tevatura. Singurii care s-au remarcat au fost purtatorii de cuvant ai lui Victor Ponta, Dan Sova si Gabriela Firea, autorii unor atacuri abjecte. Privite din unghiul celor mai importanti candidati la Presedintie, primele zile de campanie electorala au trecut aproape pe nesimtite. Klaus Iohannis a umblat prin tara, le-a vorbit oamenilor despre "Romania lucrului bine facut". Victor Ponta s-a impartit intre turneele electorale si activitatile din fruntea Guvernului. Elena Udrea si-a lansat clipul electoral "Udrea Presedinte. Buna pentru Romania!". Monica Macovei a participat la o lansare de carte intr-o berarie. Calin Popescu Tariceanu a fost cu sotia la Antena 3. Asa arata rezumatul unei saptamani anoste de campanie electorala pentru cea mai inalta functie in stat. Candidatii la Presedintie nu s-au improscat cu noroi, dar de lucrurile murdare au avut grija purtatorii de vorbe. Dan Sova, purtatorul de cuvant al candidatului Victor Ponta, a repetat toata saptamana ca Iohannis este "gangav". "Eu nu cred ca ardelenii care se mandresc cu foarte multe lucruri pot vota un gangav in fruntea tarii. Nu cred ca pot vota un om incet la minte si nu cred ca pot vota un om care nu poate vorbi fara prompter", a spus Sova, la Alba Iulia, informeaza Adevarul.

Romanul care a primit premiul Nobel a fost vandut de Ceausescu la varsta de 15 ani. Stefan Hell si familia sa au plecat "legal" din Romania, vanduti de fostul dictator pe valuta. In acea perioada, au emigrat pe aceasta cale zeci de mii de germani si svabi. Stefan W. Hell, proaspatul laureat al premiului Nobel pentru Chimie, a emigrat "legal" in Germania, in anul 1978, impreuna cu familia sa. Pe atunci, ilustrul cercetator era elev in clasa a X-a la Liceul Nikolaus Lenau (Timisoara), dupa ce absolvise gimnaziul in orasul natal, Santana (Arad). Atat rudele lui Hell, cat si autoritatile orasului natal, Santana, relateaza ca familia cercetatorului a pleca legal din Romania. "Ceea ce stim este ca, in 1978, familia a plecat legal din Romania. Nu au fugit. Au plecat cu pasapoarte", spune Stefan Mackert, verisor indepartat al lui Hell. Familia s-a dus in orasul Ludwigshafen, in Germania, unde se afla un unchi al tatalui lui Hell. "Imi amintesc ca ei au primit foarte repede pasapoartele ca sa plece. Au plecat legal. Ceea ce nu stiu insa este daca au fost printre familiile de nemti asazis vandute de statul roman, acestea erau informatii care nu ajungeau la noi", spune, pe de alta parte, Ana Gunther, verisoara primara a profesorului.. Detalii pe EVZ.

Alerta de ebola la cateva sute de km. de Romania. Un britanic care prezenta simptome similare maladiei a murit in Macedonia. Este alerta de Ebola in Macedonia, la cateva sute de kilometri de granita noastra. Potrivit presei macedonene, un cetatean britanic a murit intr-un spital din Skopje, dupa o boala cu simptome foarte asemenatoare maladiei Ebola.Dupa ce un britanic a murit intr-un spital din Skopje, autoritatile din Macedonia au trimis o proba unui laborator din Germania, care va stabili daca e vorba de teribila boala. Un alt englez, ce prezinta simptome similare, e in carantina in hotelul unde era cazat. Angajatii cu care cei doi au intrat in contact, dar si personalul de pe ambulanta care l-a dus pe britanic la spital, sunt tinuti sub observatie. Cei doi britanici ajunsesera in Macedonia pe 2 octombrie si erau cazati intr-un hotel din Skopje. Joi dupa-amiaza, starea de sanatate a unuia dintre ei s-a inrautatit, iar barbatul a fost adus de urgenta la spital, unde a murit cateva ore mai tarziu. Pe de alta parte, autoritatile britanice au anuntat ca vor inaspri verificarile pe aerporturile Heathrow si Gatwick si in gari, masura ce ii vizeaza pe pasagerii ce vin din tarile vest-africane, relateaza Stirile Protv.ro

Limbajul copilariei si pedagogia bitei. Pentru ca nu intelegem limbajul copilariei, tradus in prospetimea cuvintelor, in insolitul intrebarilor si curiozitatilor pe care ni le transmit, de cele mai multe ori nu stam de vorba cu copiii nostri, ci le impunem retete de comportament si de viata. Un studiu al organizatiei "Salvati Copiii"arata ca unul din trei parinti romani si-a batut copilul in ultimul an. Violenta asupra copiilor nu se rezuma insa doar la bataie. Multi parinti isi pedepsesc copiii prin amenintari verbale violente, ii incuie in camera, nu le dau sa manince, ii "fac de ras" in public. Toate aceste pedepse se rasfring in mod dramatic asupra dezvoltarii fizice si psihice a copiilor. Daca toata viata adultului e o ispasire a copilariei, nu trebuie sa ne miram ca atitia tineri, desi au trait in conditii materiale decente, esueaza in a-si deschide si urma un drum in viata. Lipsa de afectivitate, de intelegere, de prietenie din timpul copilariei il va face pe viitorul adult neincrezator in el insusi si in cei din jurul sau, suspicios, razvratit social, agresiv.Pentru ca nu intelegem limbajul copilariei, tradus in prospetimea cuvintelor, in insolitul intrebarilor si curiozitatilor pe care ni le transmit, noi de fapt de cele mai multe ori nu stam de vorba cu copiii nostri, ci le impunem retete de comportament si de viata inca de la virstele cele mai fragede. Modelele sintem noi si copiii trebuie sa ne urmeze, sa "invete din experienta noastra de viata", scrie Deutsche Welle.

FMI estimeaza la 40% posibilitatea ca zona euro sa reintre in recesiune. Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat joi intr-o conferinta de presa premergatoare reuniunii anuale a FMI si Bancii ca exista in jur de 40% posibilitatea ca zona euro sa reintre in recesiune, informeaza agentia EFE. "Am estimat riscul de reintrare in recesiune a zonei euro la circa 40 %, ceea ce nu este nesemnificativ", a spus directorul FMI. 'Nu vreau sa spun ca se va intampla, vreau sa spun ca exista un risc serios de recesiune, daca nu se face nimic', a adaugat Lagarde. Aceasta evolutie preconizata pentru zona euro este data de contractia economiei italiene (0,2 %), cresterea neinsemnata a Frantei (0,4 %) si slabirea economiei germane, motorul zonei euro, la 1,4% in 2014. Totodata, sefa FMI a dat asigurari ca, "daca tarile iau masuri adecvate, atat tarile cu deficit, cat si cele care au excedent, fac ceea ce au de facut, atunci se va evita acest lucru", informeaza EVZ.