„Excelența Sa” și-a încasat zeciuiala de la Camera de Comerț.Mișu Vlasov a luat ilegal 50 de salarii de la angajați. Numele fostului președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, apare întrun nou scandal de corupție. Procurorii DNA susțin că acesta a primit ilegal suma de 107.492 de lei, de la Camera de Comerț și Industrie București (CCIB). Banii au fost virați pe data de 16 decembrie 2010, în contul „Cabinetului de avocatură Mihail M. Vlasov”. Detaliile apar în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată Sorin –Petre Dimitriu, președintele CCIB, doi directori și un consilier de la CCIB. Potrivit DNA, banii încasați de Vlasov erau dintr-un fond de sponsorizări la care erau obligați să cotizeze toți angajații CCIB implicați în implementarea programelor europene. „În acest fel, o sumă egală cu salariile a aproape 50 de angajați în decurs de o lună era pusă la dispoziția lui Mihail Vlasov, fără o justificare pertinentă din punct de vedere juridic și economic, în condițiile în care CCIB avea un departament juridic”, arată procurorii DNA în rechizitoriu, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Hotnews

"Istoria deschisa" a agentilor acoperiti. De-a lungul vremii, termenul de "agent acoperit" a cunoscut o evolutie destul de sinuoasa in functie nu numai de contextul informativ, ci si de cel politic. In general, se admite ca o persoana in aceasta postura este un agent care, din insarcinarea unei agentii/serviciu de informatii/contrainformatii, isi ascunde identitatea reala sau isi asuma una noua in scopul de a se infiltra intr-o organizatie, structura (politica, sociala, media) pentru a capta increderea membrilor acestora in vederea obtinerii de date confidentiale sau a le capta increderea in scopul desfasurarii unor actiuni viitoare de manipulare. In ceea ce priveste agentii care actioneaza peste hotare, cat si pe plan intern, exista doua feluri de "acoperire": cea "oficiala", care se refera la "deghizarea" unui ofiter de informatii in diplomat sau intr-un alt tip de functionar guvernamental, si cea "neoficiala" in cadrul caruia agentul iti "insuseste" diverse identitati (jurnalist, om de afaceri, turist), anuntaAdevarul.

Maruntisul pe care marile firme de panotaj din Romania il intorc statului. Cine a primit "reteaua publica" de publicitate, exploatata electoral, din marile orase. Banii si primarii sunt caramizile pe care afacerea panotajului stradal s-a ridicat in Romania ajungand sa ruleze in 2008 in jur de 180 de milioane de lei pe an, adica 50 de milioane de euro la cursul valutar al vremii. Aflata in declin in ultimii ani, ajunsa la 30 de milioane de euro, fara a socoti insa comisioanele ramase in agentiile de publicitate cu care lucreaza, afacerea cu panouri publicitare stradale se reintoarce la politic prin noii sai investitori. Nu aduce, judecand dupa datele de la Ministerul Finantelor, profit economic, dar serveste in an electoral intereselor politice. Nereglementata decat fragmentat, piata panotajului insumeaza, in estimari, peste 15.000 de panouri stradale si sute de mii de refugii in statii de transport si milioane casete directionale amplasate pe stalpi, informeazaGandul.

Poate fi amanata scumpirea gazului fara aprobarea Bruxelles-ului? Romania trebuie sa aplice deplin foaia de parcurs pentru eliminarea preturilor reglementate la gaze si energie electrica si sa realizeze complet reforma guvernantei corporative la companiile de stat din sectorul energetic, se arata intr-un recent raport al Comisiei Europene. Documentul precizeaza ca trebuie realizate interconexiunile de gaze si proiectele privind fluxurile inversate, inclusiv legatura fizica a sistemului romanesc de gaze cu conductele de tranzit, scrieRomania Libera.

18 romani intorsi de langa focare de Ebola, monitorizati 21 de zile. 18 cetateni romani, intorsi din Africa de Vest, unde exista focare de Ebola, sunt monitorizati de autoritatile sanitare 21 de zile, cat dureaza perioada maxima de incubatie a virusului. Daca apar semne de boala, oamenii vor fi izolati. Spitalele de boli infectioase au cumparat echipamente de protectie, iar la Institutul Matei Bals din Capitala a fost amenajat un salon special. Cei 18 romani s-au intors recent din Liberia, Sierra Leone si Guineea, cele trei tari unde Ebola face ravagii. Din 2 in 2 zile, vreme de 3 saptamani, fara sa fie internati, li se va masura temperatura, pentru a surprinde o eventuala imbolnavire. "Acei cetateni romani stiu despre ce e vorba si e in interesul lor si al familiilor lor", a explicat Victor Olsavsky, seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii din Romania, anuntaStirileProtv.ro.

Viaţa după moarte sau cum l-am executat pe Ceauşescu. "Tinere nu trebuie să te simţi prost, ai făcut ce trebuia", i-a spus generalul Victor Stănculescu plutonierului Dorin Marian Cârlan, după executarea cuplului Ceauşescu. La 25 de ani de când România a fost eliberată de "tirani", jurnalistul Stefan Klein de la Süddeutsche Zeitung l-a vizitat pe unul din cei trei militari ai brigăzii de elită care i-a ucis, la comandă, pe Elena şi Nicolae Ceauşescu. Tânărul de la sfârşitul anilor 80, slab şi bine antrenat, nu mai are nici un fel de asemănare cu bărbatul greoi de astăzi, pe al cărui chip nu se regăşeşte nici o urmă de bucurie. Dorin Marian Cârlan a acceptat să povestească ziaristului cum a trăit el Crăciunul anului '89, şi implicit ultimele clipe de viaţă ale "tiranilor", informeazaDeutsche Welle

Deputatul Hubert Thuma si fostul procuror Mihai Betelie, condamnati definitiv la 6 luni cu suspendare. Deputatul PNL Hubert Petru Stefan Thuma si fostul sef al Parchetului Sectorului 4 Bucuresti, Mihai Betelie, au fost condamnati de instanta suprema la sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru fapte de coruptie, decizia fiind definitiva. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a gasit vinovat pe Thuma de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar pe Betelie, de instigare la aceasta infractiune. Pedepsele celor doi au un termen de incercare de doi ani si sase luni. Instanta suprema a respins, prin decizia luata luni, apelurile declarate de DNA, dar si cele ale lui Mihai Betelie si Hubert Petru Stefan Thuma, impotriva hotararii din 22 noiembrie 2013 pronuntate tot de ICCJ, scrieEVZ.