Vicepremierul Daniel Constantin, la mana senatorilor din PC! "Ministru' era sa-l bata pe ala in fata mea ca nu ti-a rezolvat problema". Vicepremier si ministru al Agriculturii, Daniel Constantin si mai multi parlamentari PC au fost interceptati de procurorii DNA. Motivul: existau indicii ca presedintele executiv al PC, senatorul Vasile Nistor, incerca sa dirijeze dosarul presedintelui-fondator al PC, Dan Voiculescu, catre un complet favorabil. Totul incepe pe 21 octombrie 2013, atunci cand DNA s-a autosesizat ca apropiatii lui Voiculescu incercau dirijarea procesului prin intermediul judecatorului Stan Mustata, de la Curtea de Apel Bucuresti. Cu o luna inainte, pe 26 septembrie 2013, Voiculescu fusese condamnat la 5 ani cu executare si urma apelul. Procurorii au solicitat un mandat de interceptare in cazul senatorului PC Vasile Nistor, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Conexiuni. Melescanu, Ponta, Tatulici, Georgescu, Calota. Memoria oamenilor e uneori mai puternica decat memoria documentelor. Pentru ceea ce urmeaza nu exista hartii irefutabile, probe devastatoare sau interceptari inmarmuritoare. Exista doar amintirile unor oameni asupra unor evenimente pe care le-au trait si despre care credeau ca sunt pur intamplatoare, fara nicio legatura intre ele. Iar acum incep sa aiba indoieli. Spre sfarsitul anilor '70, cand la TVR inca se mai puteau urmari emisiuni digerabile, a fost difuzat un foarte interesant serial stiintific, intitulat "Conexiuni". Realizat si prezentat de un charismatic istoric al stiintei, James Burke, serialul avea un format cu totul inedit. In fiecare episod se luau diverse evenimente istorice si descoperiri stiintifice, aparent fara nicio legatura intre ele, si erau prezentate intr-o asemenea maniera, incat ajungeai la concluzia ca, de fapt, s-au generat si s-au determinat una pe alta. Puteai afla, spre exemplu, cum a ajuns sa fie inventat tranzistorul, pornind de la descoperirea rotii si trecand prin razboaiele napoleoniene. Nu stiu cat de corecta era istoriceste vorbind, dar demonstatia era deopotriva seducatoare si convingatoare, anuntaAdevarul.

Fisurile planului de acoperire a fostilor ofiteri SIE. Hotararea de guvern care face posibila secretizarea fostilor ofiteri acoperiti poate vulnerabiliza activitatea SIE si exista o serie de controverse legate de aprobarea actului normativ. Hotararea de Guvern 223/2013 privind lista informatiilor secrete de stat a fost aprobata de Executiv pe 30 aprilie 2013. Un prim semn de intrebare este legat de nota de fundamentare a hotararii care este semnata doar de directorul SIE, Teodor Melescanu. Cu toate acestea, Melescanu a negat ca el ar fi initiat actul normativ. Explicatiile se bat insa cap in cap cu precizarile facute de SIE, potrivit carora actualizarea listei cu categoriile de informatii clasificate secret de stat a fost initiata de catre serviciu, informeazaRomania Libera.

Medicul Tudor Ciuhodaru s-a oferit voluntar in lupta din Africa impotriva Ebola. Ce spune despre riscurile misiunii. Medicul iesean Tudor Ciuhodaru vrea sa pleace in Africa, ca sa-i trateze pe bolnavii de Ebola. Ciuhodaru, specializat in medicina de urgenta si toxicologie, s-a oferit voluntar si asteapta sa afle daca va fi acceptat. Intr-o saptamana ar putea zbura spre continentul african. "Am de gand sa ma alatur International Medical Corps prin intermediul unei organizatii de voluntari care ne-a spus ca are nevoie de personal medical cu toate calificarile, cu expertiza in urgenta si care stie sa faca fata situatiilor dificile. Trebuie facut un efort colectiv comun pentru ca virusul Ebola sa nu ajunga si in alta parte. Intotdeauna exista un grad de risc in medicina de urgenta, nu ma tem daca exista mediu septic", a spus medicul, scrieStirileProtv.ro.

DW: Absenteismul masiv din turul al doilea. Potrivit unui sondaj de opinie realizat in luna octombrie, peste o treime din cei care voteaza in turul intai ar putea sta acasa in turul al doilea. Pe seama cui am putea pune aceasta situatie? Cel mai interesant lucru care s-a petrecut in ultimele luni este cresterea constanta a numarului acelora care doresc sa participe la vot. In iulie, numai 48% dintre alegatori intentionau sa mearga la urne, prevestind un apogeu al absenteismului. Dar apoi viata politica s-a relansat: in septembrie, numarul votantilor crescuse la 55,7%, pentru ca, in prima parte a lunii octombrie, sa ajunga la 59%. Daca lucrurile ar fi ramas nemiscate, opozitia ar fi putut sa plece de pe acum acasa si sa pregateasca alegerile din 2016. Dar cresterea numarului de alegatori potentiali ii mai intretine speranta, anuntaDeutsche Welle.

Master Planul de Transport 2014-2020. Cum dispare aeroportul Baneasa de dragul intereselor imobiliare. Pe lista aeroporturilor din Master Plan, "Aurel Vlaicu" nu apare. Potrivit surselor "Evenimentului zilei", acesta va disparea in urmatorii sase ani. Sindicalistii lucratorilor din domeniul aeronautic si sefii aeroporturilor au ramas siderati dupa ce au vazut noul Master Plan de Transport 2014-2020, pus in dezbatere publica. Pe lista aeroporturilor nu mai apare deloc Baneasa. Concret, ieri, in timpul dezbaterilor publice legate de Master Plan, fostul sef al aeroporturilor Otopeni si Baneasa, Radu Merica, s-a ridicat in picioare si l-a intrebat pe ministrul Transporturilor, Ioan Rus, daca stie ca aeroportul Baneasa nu mai apare in documentele privind strategia pe transportul aerian 2014- 2020, informeazaEVZ.

Cum se apara Universitatea din Bucuresti in fata acuzatiilor studentilor. Universitatea din Bucuresti a reactionat la acuzele lansate public recent de studentii institutiei, negand problemele sesizate. Oficialii sustin ca, inca din primele zile de cazare, se fac controale periodice pentru identificarea celor cazati in mod clandestin, ca se efectueaza in mod regulat dezinsectii si deratizari la camine si ca s-au efectuat reparatii in timpul verii. Dupa ce reprezentantii Asociatiei Societatea Studentilor Universitatii Bucuresti (SSUB) au depus marti o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 2, impotriva conducerii Universitatii din Bucuresti (UB), pentru multiple nereguli, printre care vanzarea ilegala a locurilor din camine, conducerea UB a venit cu un raspuns in privinta sesizarilor, scrieAdevarul.