Omul de afaceri Dorin Cocos, pe care procurorii anticoruptie nu l-au gasit la domiciliu pentru perchezitii in cursul descinderilor din dosarul Microsoft, a declarat vineri pentru Evenimentul zilei ca nu a fugit din tara, ci a plecat legal in urma cu zece zile intr-o calatorie de afaceri, planificata anterior, si ca se intoarce saptamana viitoare. El a explicat ca a discutat la telefon "cu cei care au efectuat pechezitia si le-am indicat locurile unde tineam actele de care erau interesati".

"M-au sunat o multime de oameni in cursul zilei de azi ca sa ma anunte ca se spun o multime de enormitati pe seama plecarii mele din tara. Sunt numai neadevaruri! N-am fugit. V-am sunat ca sa va spun ca n-am fugit din tara, ci am plecat legal acum 10 zile si ma intorc saptamana viitoare. Era o calatorie de afaceri, planificata demult si n-aveam de unde sa stiu ca vor urma perchezitii. Am discutat telefonic cu cei care au efectuat pechezitia si le-am indicat locurile unde tineam actele de care erau interesati. Daca vreunul din cei care au scris sau au debitat enormitatile pe seama plecarii mele m-ar fi cautat, ar fi aflat ca am plecat acum 10 zile si ca ma intorc saptamana viitoare", a declarat Dorin Cocos pentru EVZ.

Numele lui Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, este mentionat in declaratiile unor martori audiati in dosarul Microsoft, prezentate in documente ale procurorilor anticoruptie aflate printre cele prin care s-a cerut aviz pentru inceperea urmarii penale a noua fosti ministri.

Unul dintre martori le-a declarat anchetatorilor ca omul de afaceri Dorin Cocos si primarul orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au primit "opt-noua" milioane de euro, respectiv "circa trei milioane de euro", pe durata derularii contractelor. In declaratia martorului, redata de procurori in documentele mentionate, se arata:

"In cursul anului 2008 sau 2009, in contextul finalizarii contractului dintre Guvernul Romaniei si Microsoft, Florica Claudiu (fostul sef al Fujitsu in Romania, n.r.) a apelat la Dinu Pescariu, despre care era cunoscut ca avea o relatie buna cu Dorin Cocos pentru a-l sustine in cadrul licitatiei ce urma a se realiza.

Stiu ca Pescariu Dinu a intermediat legatura dintre Florica Claudiu si Dorin Cocos. In perioada respectiva au fost organizate diverse intalniri intre Florica Claudiu si Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicatiilor, fie in alte locatii. Aceste intalniri au fost intermediate de Dorin Cocos. La unele dintre intalniri a participat si Gheorghe Stefan, despre care se discuta ca avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu.

Ulterior adjudecarii licitatiei de catre firma D.Con.Net., Dorin Cocos a stabilit modul in care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net catre Barringwood Investment Ltd. Cred ca aceasta societate era controlata de Dinu Pescariu. Stiu ca printre beneficiarii acestor sume se regaseau Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan, Dorin Cocos, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele in care urma sa se faca plata i-au fost indicate lui Florica Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus mentionate, la fel si persoanele de contact.

Din discutiile purtate am inteles ca plata efectuata catre Nicolae Dumitru (sau firma acestuia) a fost facuta in considerarea faptului ca dansul a emis o scrisoare de garantie absolut necesara contractului.

Tot din discutiile purtate am inteles ca sumele remise lui Dorin Cocos au fost in cea mai mare parte remise in numerar, banii fiind retrasi numerar din Elvetia de Pescariu Dinu si inmanati personal de acesta lui Dorin Cocos.

Din cate am auzit, Dorin Cocos a primit aproximativ 8-9 milioane euro, iar Gheorghe Stefan circa 3 milioane de euro. Tot in jur de 3 milioane a primit si Gabriel Sandu. Cred ca banii pentru Gabriel Sandu au fost virati in off-shore.

Din cunostintele mele Dorin Cocos, Dinu Pescariu si Gheorghe Stefan nu aveau firme prin intermediul carora sa presteze servicii IT. Cred ca in privinta lui Dinu Pescariu se discuta despre o suma de circa 3.000.000 euro"