O tara vazuta de afara: romanii din diaspora. Cum mai arata Romania prin ochii celor care, de voie, de nevoie, au parasit-o si s-au stabilit pe alte meleaguri? Intre cei care au raspuns la intrebarile anchetei "Weekend Adevarul" sunt romani care au plecat inainte de 1989, dar mai ales dupa. Motivele plecarii difera, asa cum si sentimentele lor fata de ce au lasat in urma sunt amestecate, chit ca majoritatea pot fi circumscrise enuntului "Adio, dar raman cu tine". Dincolo de relevanta unui exercitiu, intrucat posibilitatea de a vedea Romania cu ochii unuia care nu mai sta aici ofera o perspectiva de ansamblu, poate un pic mai obiectiva decat a celor ramasi, ancheta aceasta ne da masura atasamentului fata de locurile natale al unor conationali care au, deopotriva, tot atatea lucruri de uitat cat si de tinut minte. Toti sunt instruiti si, nu-mi cereti statistici, destui aluneca in nostalgie, pretul pe care-l platim, cum zice scriitoarea catalana Care Santos, pentru faptul ca am fost candva fericiti.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

DW: Sondajele sunt falsificate, dar nu oricum. Sondajele de opinie sunt instrumente aproape miraculoase prin care pot fi anticipate rezultatele alegerilor. Dar, in acelasi timp, sunt si cai insidioase de a manipula opinia publica. Pe urmele unor sondaje devenite populare gratie temelor politice, presa a multiplicat informatia potrivit careia alegatorii romani ar avea o puternica preferinta pentru o putere monolit, una in care presedintele si seful guvernului sa faca parte din acelasi partid politic. Ar fi surprinzator sa fie asa, mai ales dupa guvernarea Boc-Basescu, in timpul careia am asistat la transformarea regimului semi-prezidential intr-un regim prezidential de facto. Sondajele de opinie realizate in ultimii ani il considerau pe Emil Boc unul dintre cei mai slabi premieri pe care i-a avut Romania vreodata si acest lucru se datoreaza, probabil, tocmai invizibilitatii sale si subordonarii fata de vointa presedintelui. Nu premierul Emil Boc a anuntat taierea salariilor si pensiilor - si se pare ca nici nu ar fi dorit sa o faca -, ci presedintele, care, din acel moment, s-a instituit ca sef unic al Executivului, noteaza Deutsche Welle.

Procuroarea-sefa si-a spionat iubitul si pe rivala in amor a fiicei sale. "Nu ca-i mai frumoasa ca tine, e tot blonda acum!". Carmen Sirboiu este acuzata de o infractiune inedita: folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, dupa ce l-a filat pe fostul iubit al fiicei sale. Complicii sai: un taximetrist si un politist. Procuroarea Carmen Sirboiu, sefa Parchetului Orsova, si-a facut un serviciu secret "in miniatura". Scopul: urmarirea concubinului sau si al fostului iubit al fiicei sale. Detaliile apar in actele DNA, prin care procuroarea-sefa a fost acuzata de fapte de coruptie. In timpul anchetei in care Carmen era monitorizata pentru luare de mita si trafic de influenta, aceasta spunea la telefon ca a plasat de mai multe ori, in autoturismul concubinului sau, Gabriel Plesea, un dispozitiv audio de inregistrare ambientala. Partenera de discutii era chiar fiica sa, Catalina Sirboiu. Potrivit procurorilor, pentru filarea unor persoane, Carmen a apelat la serviciile unui taximetrist din Orsova, Marcel Preda, pe care il remunera corespunzator. Acesta a fost folosit la urmarirea lui Petre-Sorin, fostul iubit al fiicei sale. Procuroarea a mai apelat la subofiterul Ionut Fister, seful Formatiunii Rutiere din Orsova, pentru a interoga bazele de date ale Politiei, sa obtina informatii despre noua iubita a lui Petre-Sorin, informeaza EVZ.

De ce au impresia soferii ca anvelopele de iarna sunt obligatorii de la 1 noiembrie. Atentie: daca mergeti spre munte, aveti nevoie de anvelope de iarna chiar de astazi, desi luna noiembrie inca nu a venit. nvelopele de iarna sunt obligatorii oricand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei. Aceasta lege a intrat in vigoare la 1 noiembrie 2011, insa cauciucurile de iarna nu sunt obligatorii in fiecare an incepand cu data de 1 noiembrie. In propunerea legislativa din 2010 a fost mentionat intervalul 1 noiembrie - 31 martie, insa ulterior s-a renuntat la el, in conditiile in care se poate la fel de bine sa ninga in lunile octombrie sau aprilie. Astfel, daca doriti sa faceti un drum pe Valea Prahovei este necesar sa urmariti buletinul meteo pentru ca daca sunteti surprinsi circuland pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei riscati pana la 1.600 de lei amenda. In plus, in caz de accident anumite companii de asigurari nu platesc despagubiri pentru masinile asigurate care nu au anvelope de iarna, scrie Capital.

Romania, o insula in mijlocul oceanului de interese politico-economice ale Rusiei. "Draga frate Vladimir, poporul sarb este mandru ca tu porti cea mai inalta distinctie sarba", i-a spus ieri presedintele Serbiei lui Putin, cand l-a decorat. Bulgarii au dat jos guvernul care a incercat sa se opuna vointei Kremlinului privind transportul de gaze pe teritoriul Bulgariei. Viktor Orban incheie afacere dupa afacere cu Rusia. Estul Ucrainei vrea sa se alipeasca Rusiei. Puterea oligarhilor rusi sau rusofoni in Moldova incheie cercul. Poate ca Uniunea Europeana ca bloc a decis sa se coalizeze, chiar si cu jumatate de inima, cu americanii in ceea ce priveste sanctiunile asupra Rusiei, insa fiecare capitala decide pentru ea in ceea ce priveste relatiile cu Rusia. Vladimir Putin a demonstrat inca o data ca, indiferent ce se vorbeste la Bruxelles, puterea legaturilor individuale ale Rusiei cu tari precum Germania, Italia, Cehia, Marea Britanie, Ungaria si Bulgaria vor triumfa, noteaza Adevarul.

DW: Candidatura lui Victor Ponta, pe masa Curtii Constitutionale. Incarcatura politica este aproape la fel de mare ca in 2012, caci judecatorii Curtii il pot impiedica pe Victor Ponta sa ajunga presedinte. Curtea Constitutionala are pe ordinea de zi o contestatie pe care Gheorghe Funar a formulat-o impotriva candidaturii lui Victor Ponta. Fostul primar al Clujului contesta legalitatea candidaturii primului-ministru, despre care se banuieste ca ar fi facut parte din corpul agentilor secreti SIE. Sunt doua posibilitati: Curtea respinge repede contestatia in cursul zilei de vineri si inchide controversa sau cere documente doveditoare lasand, cel putin teoretic, posibilitatea unui alt deznodamant. In linii mari, Gheorghe Funar invoca statutul cadrelor militare si al SIE, aratand ca un agent secret nu poate face parte din randurile unor militanti de partid. Este evident corect. De altfel, fostul primar al Clujului se caracterizeaza printr-un legalism aproape fanatic, care l-a scutit de scandaluri de coruptie in ciuda longevitatii sale din fruntea administratiei clujene. Exista la Gheorghe Funar un veritabil literalism, de natura sa-l fereasca de cea mai mica abatere interpretativa. Daca am compara situatia lui cu domeniul religios, am putea spune ca Gheorghe Funar este un "fundamentalist" al legii, scrie Deutsche Welle.

Mihai Necolaiciuc, inainte de condamnare: "Nu imi e rusine cu ce am facut". Tarul Cailor Ferate, asa cum a fost denumit Mihai Necolaiciuc, a fost condamnat definitiv astazi. A deturnat din visteria CFR peste 2,5 milioane de euro, iar in loc sa reabiliteze sinele afectate de inundatiile din 2000, a folosit suma de bani pentru achizitii inutile si supraevaluate. Judecatorii Curtii de Apel l-au condamnat astazi la 4 ani si jumatate de inchisoare. "Sunt cel mai mare escroc al caii ferate, din toate timpurile? Hai, e prea departe. In viata mea intotdeauna m-am uitat in spate si nu imi este rusine cu ce am facut", a spus el intr-un interviu acordat Digi24 in urma cu doua saptamani. "Ala a fost un dosar confectionat. Si-au dat seama ca nu exista niciun fel de deturnare. Nici BEI, nici Finantele nu reproseaza ca ar fi fost ceva acolo", a adaugat el.